fbpx

Zveřejněno: 22. 1. 2018

Období zimy s sebou často přináší chřipky a nachlazení. Než vyrazíme k lékaři, nejdříve vyzkoušíme zaručené babské rady. Zůstaneme v teple, dáme si čaj s citronem nebo se zázvorem a vynecháme cukr. Naše čínská babička nad tím ale kroutí hlavou. Jaké jsou tedy babské rady v Číně? Zeptala jsem se naší babičky.

V některých ohledech se základní pochopení čínské medicíny tolik neliší od té západní. Oba systémy se například shodují, že nachlazení pochází z vnějšího patogenu, který vstupuje do těla. V rámci paradigmatu čínské medicíny však musí existovat určitá slabost (například oslabená imunita, přepracování, nedostatečný spánek, špatné stravování), která umožní patogenu způsobit onemocnění.

Strategie léčby jsou však dramaticky odlišné. Zatímco západní medicína nabízí léčbu symptomů, čínská medicína zaujímá velmi aktivní úlohu při odstraňování patogenu a snaží se zkrátit dobu onemocnění. Číňané jsou totiž přesvědčeni, že mnoho chronických onemocnění pochází z opakovaných nachlazení, která nejsou řádně léčena.

profimedia 0352777058

Na nastuzení je třeba horký nápoj, Číňané rozlišují i horkost, ta se léčí jinak.

Princip jin a jang

Čínská medicína zachází v první řadě s každým případem nachlazení a chřipky jinak. Je třeba rozlišit, zda nemoc pochází z přílišného nahromadění chladu nebo horka v těle. Chlad se do těla může dostat větrem. Naopak horko se do těla dostane například pobytem v suché, přetopené místnosti. Přílišný chlad i horkost mohou být navíc podpořeny nevhodnou stravou. Tato nerovnováha mezi chladem a horkem, jinem a jangem, oslabí tělo natolik, že je náchylné k onemocnění.

Příznaky nachlazení z chladu jsou zimnice, ztuhlost, čirý hlen, bolest hlavy a pomalejší puls. Na tento typ onemocnění nejlépe zabírá silná jehněčí polévka s bílou částí jarní cibulky a čerstvým zázvorem. Zázvor je zahřívadlo číslo jedna a Číňanky ho využívají i při pocitu chladu během menstruace. Silný zázvorový čaj s hnědým cukrem prohřeje tělo a uleví menstruačním bolestem.

Lahodná kola se zázvorem

Trochu modernější variace na sladký zázvorový drink je horká kola se zázvorem. V zimních měsících se dá koupit běžně na čínských ulicích nebo se jednoduše připravuje doma přivedením koly se zázvorem k varu. Jde kupodivu o velmi lahodný nápoj a zahřeje okamžitě.

V této situaci bychom měli omezit příjem „chladných“ potravin. Není vhodné jíst například mořské plody, saláty, okurku, meloun, citrusy a celkově studené a syrové pokrmy. Nedoporučuje se ani pití zeleného čaje, který tělo ochlazuje. Studené nápoje jsou zakázány nejen v případě nachlazení. Číňané je nepijí nikdy. Pijí nápoje teplé nebo nanejvýš pokojové teploty, protože ty studené zbytečně dráždí žaludek.

Ideální je, když popíjíme drinky tělesné teploty, ty totiž tělo nedráždí vůbec. Je to naprosto logické, vždyť i my takto připravujeme čaj a mléko pro miminka. Nad faktem, že v dospělosti naléváme do těla ledové nápoje, zůstává Číňanům rozum stát.

Hlavně proti stresu

S přílišným zahříváním těla bychom měli být též opatrní. Pokud jsou primárními příznaky onemocnění horečka, zrychlený puls, bolest v krku, bolest zubů, zarudlé oči, nateklé žlázy, suchý kašel a zabarvený hlen, máme v těle nahromaděno příliš horka. V tomto případě je potřeba zajistit dobrou výživu ve formě polévek a čerstvých džusů. U tohoto typu onemocnění je účinná antivirová bylina echinacea a další „studené“ bylinky jako například řebříček, levandule či máta.

Jejich esenciální oleje mohou být přidány do lázně nebo zvlhčovače vzduchu. Sladkosti a stimulanty, jako například kofeinové nápoje, způsobují rychlou progresi v závažnosti onemocnění, protože mají tendenci krmit patogen. Totéž platí pro zázvor, který je u nás někdy chybně užíván při jakémkoli nachlazení. V tomto případě nám může zázvor spíše uškodit.

Nicméně v čínské medicíně se klade důraz především na prevenci onemocnění a udržení silného imunitního systému tak, aby externí patogeny tělo nemohly vůbec napadnout. Toho se dá docílit dobrým životním stylem, jakým je dostatečný spánek, pravidelné cvičení, dobrá výživa a stresový management. Podle tradiční čínské medicíny může stres, frustrace a nevyřešený hněv rozházet imunitní systém, což umožní patogenům ovlivnit naše tělo.

Hubnout v zimě? Hloupost

K tomu, abychom předešli onemocnění, musíme žít podle Číňanů v souladu s prostředím a ročním obdobím. Zima je doba, kdy mají mnozí lidé tendenci snížit svou činnost. Je tudíž rozumné snížit i množství jídla, aby se zabránilo zbytečnému nabírání hmotnosti. Naopak se ani nemáme snažit v zimě hubnout. Dokonce i zvířata vědí, že k tomu, aby přežily zimu, musí pod kůží nashromáždit tuky. Pokud se v zimě snažíme zhubnout, je to nejen těžší než v jiném ročním období, na jaře navíc budeme slabší, než bychom měli být.

Hlavní zásadou pro zimní období je vyvarovat se „studených“ potravin, neboť tyto mají tendenci ochlazovat tělo. Doporučuje se jíst potraviny „teplé“, vařit je déle při nižších teplotách v menším množství vody. Důraz je kladen na polévky, kořenovou zeleninu, fazole, vlašské ořechy, černé sezamové semínko, celozrnné pečivo, česnek a zázvor. Tyto specifické potraviny pomáhají posilovat ledviny, vyživovat tělo a udržet nás až do jara v teple.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...