fbpx

Pozor na vředy lásky: Syfilis je celosvětově na vzestupu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Ne, že by někdo z nás o pohlavní nemoci stál. Ale chytit syfilis opravdu nechcete. Říká se jí také „velký imitátor“, protože mistrně napodobuje příznaky jiných infekcí a první stádia je snadné přehlédnout. Bez léčby má fatální dopady.

Zveřejněno: 15. 8. 2023

V dubnu tohoto roku zveřejnily Spojené státy nejnovější údaje o sexuálně přenosných infekcích. Největší nárůst zaznamenaly případy syfilis, jejichž počet v letech 2020 až 2021 prudce vzrostl o 32 %, a dosáhl tak nejvyššího počtu hlášených případů za posledních 70 let. Epidemie rovněž nevykazuje žádné známky zpomalení, varuje článek BBC.

Rapidně vzrostl také počet případů vrozené syfilis, kdy matka během těhotenství přenese infekci na své dítě poté, co se nakazila od svého partnera. Nemoc přitom může způsobit narození mrtvého dítěte, nebo jeho celoživotní postižení.

„Před patnácti nebo dvaceti lety jsme si mysleli, že jsme na pokraji vymýcení syfilis,“ dodává Leandro Mena, ředitel oddělení prevence pohlavně přenosných chorob CDC. „Teď není pochyb o tom, že jsme svědky nejvíce rostoucího počtu případů této nemoci za posledních 20 let.“

V předešlých desetiletích bylo největším strašákem nezávazného sexu AIDS. Dnes je ale díky moderní léčbě považováno za dlouhodobé onemocnění s vysokou kvalitou života. Kondom? Díky, není potřeba…

Zdaleka nejde jen o problém Spojených států. Podle údajů Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2020 celosvětově zaznamenáno 7,1 milionu nových případů syfilis. Ve Spojeném království dosáhl počet případů v roce 2022 nejvyšší úrovně od roku 1948.

V Česku upozorňuje na nebezpečný trend například primář kožního oddělení Pardubické nemocnice David Stuchlík: „Za posledních 20 let došlo u kapavky k nárůstu o 364 %, u syfilidy o 326 %. To jsou obrovská čísla...“

Nakažené matky

V posledních desetiletích je nejvíce případů syfilis mezi homosexuály, bisexuály a dalšími muži, kteří mají sex s muži.

Současně však došlo k nárůstu výskytu i mezi ženami, což vede k vyššímu výskytu vrozené syfilis v mnoha částech světa. V Americe bylo v roce 2021 zaznamenáno 30 000 případů přenosu syfilis z matky na dítě, což je číslo, které zdravotníci označují za „nepřijatelně vysoké“. Nejvyšší počty jsou zde zaznamenány mezi černošskými a hispánskými ženami.

Nemocí jsou nejvíce postiženy nejzranitelnější skupiny žen, které ztratily domov nebo bojují se zneužíváním návykových látek. Mnohé z těchto nerovností ještě prohloubila pandemie covid-19.

Bezstarostný sex

Všechno ale na covid-19 hodit nemůžeme. Došlo totiž hlavně ke změně chování a našich postojů k sexuálně přenosným chorobám.

Japonští vědci zkoumali možnou souvislost mezi rostoucími případy nemoci a seznamovacími mobilními aplikacemi. Dospěli k závěru, že používání těchto aplikací „významně s výskytem syfilis souvisí“.

V předešlých desetiletích bylo největším strašákem nezávazného sexu AIDS. Dnes je ale díky moderní léčbě považováno za dlouhodobé onemocnění s vysokou kvalitou života. Kondom? Díky, není potřeba…

„V polovině 90. let došlo s nástupem antiretrovirové terapie HIV k velké změně,“ vysvětluje Leandro Mena, ředitel oddělení prevence pohlavně přenosných chorob CDC. „Nyní díky pokrokům v prevenci a léčbě infekce HIV pohlížíme na HIV jako na chronické onemocnění. Riziko infekce HIV již není pro lidi pobídkou k používání kondomů nebo k jiným strategiím prevence proti pohlavně přenosným chorobám.“

Změnily se také trendy v seznamování. Japonští vědci zkoumali možnou souvislost mezi rostoucími případy nemoci a seznamovacími mobilními aplikacemi. Dospěli k závěru, že používání těchto aplikací „významně s výskytem syfilis souvisí“, přičemž používání aplikací spojili s vyšším výskytem nechráněného náhodného sexu.

Snažíme se změnit zaměření testování na pohlavně přenosné choroby z něčeho děsivého a odsuzujícího na něco, co je součástí sexuální pohody. Tedy na důležitou součást bezpečného a příjemného sexuálního života.

Prevence je základ

Pro většinu odborníků je cesta k řešení syfilidy jasná: I přes rostoucí výskyt rezistence vůči antibiotikům stále považujeme za efektivní léčbu sifilidy penicilin. Mnohem větší roli musí ale sehrát testování a větší informovanost veřejnosti pro podporu bezpečného sexu, ale i destigmatizace tohoto onemocnění.

„Jsme společenské bytosti, takže bychom se za diagnózu pohlavně přenosné choroby neměli stydět více než za nachlazení,“ tvrdí Jodie Crossmanová, spolupředsedkyně Nadace STI ve Velké Británii. „Snažíme se změnit zaměření testování na pohlavně přenosné choroby z něčeho děsivého a odsuzujícího na něco, co je součástí sexuální pohody. Tedy na důležitou součást bezpečného a příjemného sexuálního života.“

Jedna záhada ale stále přetrvává. Vědcům se dosud nepodařilo dospět k jasné odpovědi na otázku, proč počty syfilis stoupají rychleji než u ostatních pohlavně přenosných chorob. Zbývá tedy jen jedna možnost – dbát při sexu na bezpečí a s jakýmkoliv podezřením spěchat na testy.

Související…

Makakové se po očkování nenakazili. Je tedy na světě vakcína proti HIV?
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: BBC.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...