fbpx

Jak připravit staršího sourozence na příchod miminka? Vyzkoušejte tyto tipy 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Čekáte nový přírůstek do rodiny nebo nad ním uvažujete, ale dělá vám starosti, jak ho přijme jeho starší sourozenec? Přečtěte si rady psycholožky

Zveřejněno: 13. 5. 2023

Narození miminka je vždy emotivní záležitost, a to nejen pro rodiče, ale právě i pro starší děti, které se musí vyrovnat s tím, že najednou nebudou mít 100 % vaší pozornosti. To, jak na nového brášku či sestřičku budou reagovat, záleží jednak na jejich povaze, ale i na tom, jak je na příchod miminka připravíte.

Co můžete čekat?

Ze zkušeností rodičů dvou a více dětí vyplývá, že starší sourozenci mohou reagovat na příchod dalšího dítěte těmito způsoby:

  • více zlobí
  • častěji pláčou a jsou negativní
  • projevují méně náklonnosti svým rodičům
  • mají problémy se spánkem
  • napodobují chování mladšího sourozence a ztrácí některé ze svých dovedností.

Tato chování můžete čekat především u menších dětí, ale určitě to nevnímejte jako signál pro to, že je větší věkový rozdíl lepší. Naopak, existují výzkumy, které ukázaly, že sourozenci s menším věkovým rozdílem mají mezi sebou lepší vztah.

Buďte opatrní při výběru dětských knih o sourozencích: většina z nich zdůrazňuje potenciální konflikty a neukazuje jejich zdravé řešení 

Samozřejmě je také možné, že vaše dítě bude na mladšího sourozence reagovat od začátku pozitivně. Pokud tomu chcete jít naproti, můžete vyzkoušet několik tipů od psycholožky Cary Goodwinové, která následující postupy sama vyzkoušela, když čekala své druhé dítě:

1. Mluvte o miminku jako o osobě s vlastními pocity a myšlenkami

Představte si například situaci, kdy v těhotenství jíte jablko a cítíte pohyby miminka. Nechte dítě dotknout se vašeho břicha a řekněte: „Cítíš, jak se tam miminko hýbe? Musí mít rádo jablka, protože to dělá vždycky, když je jím.“

Vědci zjistili, že pokud matky zaujmou tento přístup, starší dítě se svým novým sourozencem následně komunikuje pozitivněji. Tato strategie totiž napomáhá tomu, aby se miminko zdálo „skutečné“, a pomůže vašemu dítěti rozvinout empatii k jeho novému bráškovi či sestřičce.

2. Pracujte na socializaci staršího dítěte

Dopřávejte vašemu prvorozenému dítku chvilky s jinými dětmi a pracujte na rozvíjení jeho sociálních dovedností. Výzkumy ukazují, že u dětí, které si během těhotenství matky více hrají, pracují se svou fantazií a učí se řešit konflikty, je větší pravděpodobnost, že budou mít se svým mladším sourozencem pozitivnější interakce.

m shutterstock 211846597

Budovat vztah mezi sourozenci se vyplatí už před příchodem miminka. (zdroj: Shutterstock)


Na sociálních dovednostech svého dítěte můžete pracovat například tak, že si s ním v rámci hry vyzkoušíte různé potenciálně konfliktní situace – například chvíli, kdy si více dětí bude chtít hrát se stejnou hračkou. Pokud se zachová správně, nezapomeňte ho za vhodné chování pochválit: „To bylo od tebe hezké, že jsi trpělivě počkal, až na tebe přijde řada!“ V případě, že konflikt reálně nastane, snažte se stavět spíše do role mediátora než rozhodčího: „Vypadá to, že si oba chcete hrát s náklaďákem. Jak můžeme tento problém vyřešit?“

Aby si dítě sociální dovednosti osvojilo, potřebuje je pravidelně procvičovat. Poskytněte mu proto k jejich nácviku dostatek příležitostí.

3. Upevněte váš vtah s prvorozeným 

Výzkumy ukazují, že pokud mají starší děti před narozením pevné pouto se svými rodiči, mají tendenci se lépe přizpůsobit narození sourozence.

„Na svém vztahu s dítětem můžete pracovat tak, že mu budete věnovat pozitivní pozornost, budete reagovat na jeho fyzické a emocionální potřeby, budete mu stanovovat důsledné a předvídatelné hranice a budete s ním trávit kvalitní čas,“ říká Goodwinová.

4. Čtěte dítěti knihy o narození miminka

Studie potvrzují, že děti jsou schopny se prostřednictvím informací z knih učit již od 18 měsíců věku. Čtení knih o narození sourozence proto může pomoci, abyste se na miminko všichni těšili. Buďte ale opatrní při výběru: většina dětských knih o sourozencích zdůrazňuje potenciální konflikty a neukazuje jejich zdravé řešení.

Související…

Rodinu si nevyberete: Vztahy s rodiči později ovlivňují i vztahy se sourozenci
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...