fbpx

Houbařská sezóna za rohem: 6 tipů, jak se efektivně chránit před klíšťaty 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Malé hmyzí potvory přenášejí klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. A tu fakt nechcete chytit. Pokud chcete chodit do lesa bez rizika, že strávíte velmi dlouhý čas ve velmi nepříjemných bolestech, dodržujte pár základních pravidel.

Zveřejněno: 7. 5. 2023

Klíšťata. Malí paraziti, kteří sají krev zvířat i lidí. Mohou být nositeli různých chorob, nejznámější z nich je lymská borelióza. Infekce způsobená bakterií borrelia burgdorferi se dostává do těla právě prostřednictvím miniaturních hmyzích potvor, kterých si nemáme šanci všimnout – dokud nám nezačnou doslova a do písmene pít krev.

Lymská borelióza se projevuje různými příznaky, které můžeme hlavně na počátku lehce zaměnit s chřipkou nebo jinými nemocemi. Mezi nejčastější patří typické kruhové zarudnutí kolem místa kousnutí, které pomalu ale rychle roste. Říká se tomu erythema migrans a objevuje se u 80 až 90 % infikovaných osob. Dalšími možnými příznaky jsou horečka, únava, bolesti kloubů a svalů. Mějte se také na pozoru, pokud se ráno probudíte v kaluži potu. A pokud vám k tomu všemu začne ještě nepravidelně bít srdce, můžete si být jisti, že máte problém, a ne malý. Pokud se lymská borelióza neléčí včas, může způsobit vážné komplikace, jako je postižení mozku, nervů, srdce nebo kloubů. Někteří pacienti trpí už navždy chronickými potížemi, jako je artritida nebo poškození nervového systému.

Jak se chránit před klíšťaty a lymskou boreliózou?

Nejlepší obranou je prevence. Nebudeme vám říkat, abyste se vyhýbali místům, kde se klíšťata vyskytují, jako jsou lesy, louky nebo parky. Jsme národ houbařů a chodit do lesa je pro nás stejně přirozené jako chodit v pátek večer na pivo. To, že chytneme klíště, ještě samo o sobě nemusí být nebezpečné. Když ho ale necháme přisáté na kůži, riskujeme opravdu hodně. Pokud se chcete ze smaženice těšit doma a nechcete trávit dny a týdny v nemocnici, doporučujeme dodržovat několik základních pravidel.

1. Vyhýbejte se vysoké trávě

Klíšťata jsou neuvěřitelně mobilní, ale rozhodně na vás nespadnou zeshora: žijí totiž do výšky 1 metru. Ráda vysedávají na stéblech trávy, v nízkých větvích, na listech stromů a čekají, komu by se mohla zakousnout do kůže.

2. Šaty dělají bezpečného houbaře

Oblečení do lesa nevybíráme kvůli módní policii, ale kvůli pohodlí a ochraně zdraví. Samozřejmě doporučujeme dlouhé kalhoty a dlouhé ponožky, ideálně pokud kalhoty zasunete do vysokých ponožek. Na první pohled to sice bude vypadat divně, ale funguje to. A malá pomůcka: na světlém oblečení jsou klíšťata lépe vidět.

Stará moudrost praví, že klíště není šroubek. Prostě s ním viklejte sem a tam, až se pustí. A když se ho zbavíte, nezapomeňte ranku pomazat nebo postříkat kvalitní dezinfekcí. Ideální je peroxid, v nejhorším pomůže i vodka.

3. Používejte repelenty

Někomu může připadat, že jejich vůně není zrovna vábná, ale funguje to. Ne všechny jsou ale stejně spolehlivé, pozor na to – pokud si nejste jisti, zeptejte se v lékárně, tam tomu rozumí přece jen o něco líp než ve vaší místní drogerii.

4. Po příchodu z lesa se pořádně prohlídněte

Žádné opatření není stoprocentní, nějaké klíště se může uchytit i přes sebevětší opatrnost. Hned po příchodu z lesa se vždy pořádně prohlédněte – a když říkáme hned, myslíme tím opravdu hned. Ne zítra, ne po víkendu – hned. Klíště sice přenáší boreliózu až po 36 hodinách, ale stejně: čím dříve, tím lépe. Klíště poznáte vcelku jednoduše, je to malá černá tečka přisátá na kůži kolem malého růžového štípance. Čím je větší, tím déle je klíště přisáto na kůži a tím se také zvyšuje riziko boreliózy.

5. Našli jste klíště? Gratulujeme! Okamžitě s ním pryč

Nemusíte ho mazat olejem a není potřeba s ním točit dokola – stará moudrost praví, že klíště není šroubek. Prostě s ním viklejte sem a tam, až se pustí. A když se ho zbavíte, nezapomeňte ranku pomazat nebo postříkat kvalitní dezinfekcí. Ideální je peroxid, v nejhorším pomůže i vodka.

6. Dostali jste horečku? Rychle k doktorovi

Když vám zarudne kůže, nebo když během pár týdnů po návratu z lesa dostanete horečku, nebo jste nadměrně unavení, něco se s tělem děje. V tu chvíli je čas vyrazit k doktorovi. Nicméně není to tak, že by každé klíště způsobovalo rostoucí rudé skvrny – říká se jim mj. podle šipkařského terče bulls eye. Nezapomínejte také na to, že zdaleka ne každé klíště je přenašečem boreliózy.

Očkování nade vše

V raných stádiích je lymská borelióza léčitelná antibiotiky, které zabrání rozvoji infekce a snižují riziko komplikací. Léčba by měla začít co nejdřív po podezření na onemocnění. Problém je ale v tom, že lymskou boreliózu není vždy snadné diagnostikovat. Ne všichni pacienti mají typickou vyrážku a jiné příznaky mohou být matoucí. Navíc v současné době používané testy na lymskou boreliózu nejsou zrovna nejpřesnější.

A tak zatímco proti encefalitidě se můžete očkovat zcela běžně a proplatí vám to zdravotní pojišťovna, proti borelióze žádná vakcína neexistuje – zatím. Byla na trhu do roku 2002, ale stáhli ji kvůli „nedostatečnému zájmu veřejnosti“. V současné době probíhají klinické testy na novou vakcínu. Měla by být jednosložková a ideální bude aplikovat ji na začátku houbařské sezóny. Jelikož ovšem naše zdravotnictví jde kupředu tempem spíše šnečím než levhartím, možná – opravdu možná – se k ní dostanou naše děti. Co se nás týče: asi to budeme muset doklepat s teplákama v ponožkách. Ale za tu procházku a vůni čerstvě natrhaných hub to určitě stojí.

Související…

Libor Grubhofer: Klíšťata jsou přemnožená, protože člověk zanedbává půdu
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Futurity.org

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...