fbpx

Hédonismus: Umíte si užívat života? Otestujte se 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Štěstí, nebo úspěch… co je v životě důležitější? Je možné si užívat a zároveň plnit dlouhodobé cíle?

Zveřejněno: 28. 3. 2023

Přestože se často uvádí, že sebeovládání je nejlepší cesta k úspěchu a potažmo ke štěstí, studie autorek z Leibnizova institutu pro znalostní média ukázala, že důležité je si občas i dopřát potěšení.

Dlouhodobé cíle, jako je ovládnutí cizího jazyka nebo nabrání dobré kondice, mohou být přínosné, ale stejně důležité je občas se pobavit. Lidé, kteří si neumí užívat života, protože mají neustále pocit, že by raději měli dělat něco užitečnějšího, o hodně přicházejí.

Výzkum z roku 2020 vznikl právě v reakci na to, že většina psychologů začala vidět cestu ke štěstí v nácviku sebeovládání. „Je čas se nad tím znovu zamyslet,“ uvedla Katharina Berneckerová, jedna z autorek studie, která zároveň působí na Univerzitě v Curychu. „Sebeovládání je samozřejmě důležité, ale výzkum sebeovládání by měl věnovat stejnou pozornost také hédonismu neboli krátkodobému potěšení,“ říká.

Čtyři otázky

Vědkyně pro účely výzkumu vypracovaly dotazník s cílem otestovat lidskou schopnost hédonismu. Chcete se také otestovat? Odpovězte ANO/NE na následující otázky a zjistěte, jak si vedete vy:

Vždy se mělo za to, že hédonismus je na rozdíl od sebeovládání tou jednodušší variantou.

  • Často dělám to, na co mám zrovna chuť.
  • Dokážu se řídit svými touhami a být spontánní.
  • Často řeším práci místo toho, abych se věnoval/a příjemnějším aktivitám.
  • Stává se mi, že myslím na povinnosti, a kvůli tomu si nedokážu užít hezké chvíle.

Lidé, kteří si umí užívat daného okamžiku, mívají tendenci souhlasit s prvními dvěma výroky. Pokud se více ztotožňujete s třetím a čtvrtým tvrzením, vaše schopnost hédonismu není příliš vysoká.

Potěšení jako cíl

Výsledky studie ukázaly, že lidé, pro které je obtížnější oprostit se od povinností a dopřát si krátkodobá potěšení, mají větší pravděpodobnost, že se u nich objeví deprese nebo úzkosti.

„Nic z toho neznamená, že by hédonismus měl být jediným cílem života. Sledování hédonických a dlouhodobých cílů nemusí být ve vzájemném rozporu. Náš výzkum ukazuje, že obojí je důležité a může se vzájemně doplňovat při dosahování pohody a dobrého zdraví. Je důležité najít v každodenním životě správnou rovnováhu,“ říká Berneckerová.

Zároveň upozorňuje na to, že dopřát si potěšení může být pro některé jedince náročné: „Vždy se mělo za to, že hédonismus je na rozdíl od sebeovládání tou jednodušší variantou. Ale skutečně si užívat svou hédonickou volbu není ve skutečnosti pro každého tak jednoduché, a to kvůli těm rušivým myšlenkám.“

Psycholog Jeremy Dean radí lidem, kteří mají s užíváním si problém, vyčlenit si požitky na konkrétní čas. Tímto způsobem uděláte z požitku cíl daného časového úseku, což by mělo omezit rušivé myšlenky na jiné hodnotnější činnosti.

Související…

Bumerangový efekt štěstí: Co dobrého nám přinášejí životní zklamání?
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: PsyBlog

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...