fbpx

Dánská nezisková organizace pořádá sešlosti pro osamělé lidi. A má výsledky. Samotáři už se tolik nebojí chodit do společnosti

Zveřejněno: 20. 3. 2023

Osamělost je jedním ze závažných problémů dnešní doby, který má neblahý vliv na naše zdraví. V Dánsku proti osamělosti u mladých lidí bojují tím, že organizují jejich společná setkání. Ta má na svědomí dánská nezisková organizace, která v zemi působí už dvacet let. Společnost Ventilen má za úkol organizovat setkání lidí ve věku 15 až 25 let dvakrát do týdne se dvěma až třemi dobrovolníky této organizace. Ti pak spolu s účastníky hrají hry, vaří nebo chodí do kina.

Přibližně jeden z deseti mladých lidí v Dánsku uvádí, že se cítí osaměle. I když se to v zemi, která je často hodnocena jako jedna z nejšťastnějších na světě, může jevit jako překvapující, odráží i Dánsko data z celého světa, která poukazují na osamělost jak mezi mladými, tak i staršími lidmi.

ventilen 5980

Organizace Ventilen pořádá pravidelné dýchánky osamělých. Účel? Nikdo se už nemá cítit osamělý

Toad (20 let), Dánka žijící v Kodani, se cítila osamělá celý svůj život. Trpí autismem a jako dítě neměla žádné přátele. Když se přestěhovala z venkova do města, moc se toho nezměnilo. „Snažím se bojovat s depresí tím, že trávím více času s lidmi a ne pomocí léků,“ říká Toad. Christian (23 let) říká, že trpěl osamělostí na střední škole. Ačkoli měl dva přátele, s nimiž pravidelně mluvil, zřídka se setkávali osobně. Dokonce bral i léky proti úzkosti, které mu však příliš nepomohly. Pak jeho teta našla na Facebooku organizaci Ventilen. „Pomohlo mi to, abych se otevřel,“ říká.

Nebezpečí pro zdraví

Organizace Ventilen v současné době nabízí v Dánsku 21 míst, kde se mladí lidé, kteří hledají společnost, mohou setkávat. K dispozici je 15 lokací pro setkávání lidí ve věku 15 až 25 let a šest míst ve skupině „Fit for Friendship“, která se zaměřuje na zdravou životosprávu a pohyb pro lidi ve věku 15 až 30 let. Nedávná studie americké neziskové organizace Kaiser Family Foundation ukázala, že 22 % Američanů, 23 % Britů a 9 % Japonců se nepřetržitě cítí osaměle.

Osamělost představuje srovnatelné nebezpečí jako kouření patnácti cigaret denně.

Když britská stanice BBC požádala 55 tisíc lidí o jejich zkušenosti s osamělostí, 33 % respondentů uvedlo, že jsou „často“, nebo „velmi často“ osamělí. Ve věku 16 až 24 let dosáhlo toto číslo 40 %. Výzkum profesorky Julianne Holt-Lunstadové a jejího týmu ukazuje, že osamělost představuje srovnatelné nebezpečí jako kouření patnácti cigaret denně. U osamělých lidí dokonce existuje vyšší pravděpodobnost předčasné smrti, než kdyby například žili ve znečištěném prostředí nebo vykazovali nulovou fyzickou aktivitu.  

Pozitivní statistiky

Od roku 2011 společnost Ventilen, která získává finanční prostředky od vládních a soukromých dárců, každopádně zaznamenává pozitivní výsledky. Do roku 2017 se programu zúčastnilo téměř 700 lidí (55,7 % mužů a 44,3 % žen), přičemž průměrný věk byl 20,9 roku. Sedmdesát procent účastníků uvedlo, že se po příchodu cítili méně osamělí. Čtyřiašedesát procent uvedlo, že dokáže lépe vystupovat v každodenních situacích, a 80 procent uvedlo, že se s větší pravděpodobností budou chtít setkat s novými lidmi.

Program však není ideální pro všechny. Mnozí osamělí lidé mají paniku ze společného setkání. Někteří, kteří poprvé přijdou, se už nikdy nevrátí. „Určení prostoru pro shromažďování a provádění společných činností je však účinným způsobem, jak se vypořádat s osamělostí,“ říká Claire O'Sheaová, koučka a manažerka kampaně proti osamělosti pro Velkou Británii. „Nemůžete jen shromáždit lidi, musíte jim také najít společný cíl,“ dodává.

Související…

Spisovatel Steven Kotler představuje osm způsobů, jak vstoupit do flow
Vojtěch Žák

foto: Shutterstock a Ventilen, zdroj: Quartz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...