fbpx

Holit, či neholit? Chloupky v intimních partiích mají svůj důležitý účel 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Úplné odstranění chloupků v intimních partiích není tou nejzdravější volbou

Zveřejněno: 3. 3. 2023

Úprava pubického ochlupení není záležitostí posledních několika desítek let, nýbrž běžnou praxí již po celá staletí. Nicméně trend naprostého "holátka" bývá spojován až s větší dostupností porna, kde jsou hladké pohlavní orgány normou. Někteří lidé právě i kvůli tomu věří, že jejich genitálie jsou bez chloupků zkrátka atraktivnější. 

Holení má ale i mnoho dalších důvodů. Mezi nejčastější motivační faktory lidé uvádějí pohodlí, rutinu a sexuální sebevědomí. Někteří se také domnívají, že odstranění ochlupení zvyšuje citlivost genitálií při sexu.

Chloupky v intimních partiích nicméně rostou přirozeně a není to jenom tak. Mají totiž hned několik důležitých funkcí.

Ochrana před patogeny

Pubické ochlupení plní podobnou funkci jako řasy nebo chloupky v nose. To znamená, že zachycuje nečistoty, poletující nepořádek a potenciálně škodlivé mikroorganismy. Kromě toho vlasové folikuly produkují kožní maz, který ve skutečnosti zabraňuje množení bakterií.

Z toho vyplývá, že ochlupení může chránit před některými infekcemi, například před těmi sexuálně přenosnými, infekcemi močových cest, zánětem pochvy, kvasinkovými infekcemi a dalšími.

Ochlupení může zachycovat feromony a zvyšovat tak atraktivitu, jakou působíme na potenciální sexuální partnery.

Pubické ochlupení vypadá jako pružinka, říká ve svém on-line kurzu masérka shiatsu Marie Helen. A tato pružinka má svoji funkci, nejde totiž úplně slisovat, a vytváří tak prostor (chcete-li výplň) mezi kůží a spodním prádlem. Tento vzduchový polštář neboli mikroklima, je moc důležitý. Když tam totiž není, tak je naše prádlo v příliš těsné blízkosti kůže a to může přispívat k rozvoji zmíněných nemocí. Pokud tedy trpíte na problémy v tomto směru, je dobré zvážit, zda vám holení za to stojí, radí Helen.

Zdrojem bakterií mohou být také žiletky, které navíc způsobují oděrky kůže, zejména ve vlhkém prostředí. To vytváří vhodné podmínky pro bakteriální infekci kůže. Holení lze také mnohdy přičíst zarostlé chloupky, kožní vyrážky, infikované vlasové folikuly i závažnější abscesy.

Suchý lubrikant

Pubické ochlupení funguje jako ochranný nárazník, který snižuje tření při sexu a dalších aktivitách, uvádí článek na Healthline. Některé zdroje ho dokonce považují za „suchý lubrikant“. To proto, že je snazší třít chloupek o chloupek než kůži o kůži. Pubické ochlupení může také udržovat genitálie v teple, což je důležitý faktor sexuálního vzrušení.

Skoncovat s holením je vhodné tedy i v případě, pokud máte citlivou pokožku, radí dále Helen. Pokud vám chlupy přesto vadí, Helen doporučuje je zkrátit či zastřihnout, ale do určité míry zachovat.

Důležitý signál

Pubické ochlupení se objevuje v pubertě. Je to zřejmý fyzický znak pohlavní zralosti, a tedy i schopnosti reprodukce. V minulosti tak mohlo sloužit jako vizuální vodítko pro potenciální partnery.

Přenos feromonů

Jiná teorie spojuje ochlupení s přenosem feromonů neboli chemických výměšků nesoucích pach, které ovlivňují náladu a chování. Dosud však přesně nevíme, jak feromony ovlivňují sexualitu.

Feromony jsou vylučovány z apokrinních potních žláz, které jsou dle Helen v tříslech, v podpaží a okolo bradavek. Proto, jak tvrdí teorie, může ochlupení zachycovat feromony a zvyšovat tak atraktivitu, jakou působíme na potenciální sexuální partnery.

Pubické ochlupení zachycuje nečistoty, poletující nepořádek a potenciálně škodlivé mikroorganismy. Kromě toho vlasové folikuly produkují kožní maz, který zabraňuje množení bakterií.

Náš mozek umí feromony interpretovat. Když se tedy necháme vést naším vnitřním čichem, můžeme dobře detekovat, jaký partner je pro nás vhodný, anebo ne, tvrdí dále Helen. „Když jsme s partnerem, který nám feromonově nesedí, tak můžeme mít i záněty, nebo kandidy,“ říká. Mnoho žen se o tom přesvědčilo na vlastní kůži díky tomu, že když vyměnily sexuálního partnera, jejich problémy odezněly či naopak začaly.

Také když používáme příliš velké množství chemické kosmetiky, je pro nás těžší feromony vnímat. „Toto je jeden z důvodů, proč jít spíš do té jemnosti, k sobě, ke svému tělu, používat kosmetiku, která je ekologická, netoxická, tím pádem se tělo nebude muset tolik snažit, aby toxiny odbourávalo,“ dodává masérka.

Mýtus o hygieně

V průzkumech většina žen a mužů, kteří si upravují ochlupení, uvádí, že tak činí z hygienických důvodů. Ochlupení však ve skutečnosti nehygienické není. Stejně jako ostatní ochlupení na těle i toto zachycuje pot, olej a bakterie. Proto může mít o něco silnější zápach než jiné části těla. Pokud se však pravidelně myjete, není důvod k obavám.

Helen nicméně k mytí intimních partií doporučuje nepoužívat mýdla, která jsou agresivní. PH kůže je 5,5, tedy v kyselé škále. Obyčejná mýdla mohou mít pH mezi 8-10. Pravidelné mytí mýdlem způsobí nevyvážené pH, které může způsobit záněty, kandidy a tak dále. Ve výběru intimních mycích přípravků dbejte tedy maximálně na to, aby byly k tělu šetrné.

Související…

Blogerka se na rok přestala holit a vše zdokumentovala na svém Instagramu. Co vzkazuje ostatním ženám?
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...