fbpx

Věk je jen číslo. Odhalte 10 největších mýtů o stárnutí dle odborníků 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Bojíte se, že vám ve stáří přestane fungovat mozek a nebudete schopni se o sebe postarat? Nebojte, dle vědců je mnoho domněnek o stáří mylných

Zveřejněno: 4. 1. 2023

Jako kultura máme v sobě zakořeněné určité představy o tom, co stáří znamená. Mnoho z nich ale způsobuje, že se stárnutí zbytečně obáváme a nejraději bychom se mu vyhnuli. Ne vše ale musí být tak černé, jak se na první pohled zdá. Zde jsou některé z největších mýtů o stárnutí a pravda, která se za nimi skrývá.

Mýtus 1: S věkem se přestává vyvíjet mozek

Mnozí se domnívají, že s věkem končí čas učit se novým věcem. Ve skutečnosti ale kognitivní vývoj pokračuje po celý život a dle studie amerického Národního institutu zdraví (NIH) z roku 2014 je možné paměť i zlepšit, když si najdeme vhodné zájmy. Aktivní mysl a učení se novým dovednostem s přibývajícím věkem pomáhá vytvářet "kognitivní rezervu", díky níž se mozek stává přizpůsobivějším a může v budoucnu kompenzovat případné problémy s pamětí. Zvažte možnost začít se věnovat novému koníčku, jako je učení se novému jazyku, zahradničení, vaření, fotografování, nebo dokonce meditace, která stimuluje mozek a přináší radost do každodenní rutiny.

Mýtus 2: Ve stáří mě určitě postihne demence nebo jiná porucha 

Jednou z největších obav mnoha lidí je ztráta paměti či poruchy, jako je Alzheimerova choroba a demence. Mírná zapomnětlivost se dá s přibývajícím věkem očekávat a občasná ztráta klíčů nebo záměna schůzek v kalendáři přímo nesouvisí s poruchou paměti. Stimulace mozku novými aktivitami s přibývajícím věkem vám může pomoci udržet si bystrost. Zkuste zájmy, jako je čtení, malování, hraní her (sudoku nebo šachy), poslech a hraní hudby.

Nezáleží na tom, kolik je vám let nebo jak dlouho kouříte, ale pokud se vám podaří přestat, vaše zdraví to zlepší v každém případě.

Mýtus 3: Deprese a osamělost je u seniorů normální

Mnozí se domnívají, že starší lidé budou automaticky trpět izolací a osamělostí, protože tyto jevy jsou často s přibývajícím věkem spojovány. Ve skutečnosti studie ukazují, že starší dospělí jsou méně náchylní k depresím než mladší dospělí. I když se deprese u seniorů samozřejmě může vyskytnout, je pravděpodobné, že mají prospěch z dlouhodobých osobních vztahů a také šťastné vzpomínky z celého života, které jim přinášejí radost.

Mýtus 4: Staří lidé by se měli vyhýbat náročnějším fyzickým aktivitám

S věkem se často snižuje hustota kostí a rostou proto obavy z nadměrné námahy vedoucí ke zranění. Fyzická aktivita ale může podpořit fyzické i duševní zdraví, pomáhá odvrátit zdravotní problémy, jako jsou obezita a cukrovka, a zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Vyhovující cvičení může udržet tělo i mysl v nejlepší kondici i s přibývajícími léty. Ať už se vydáte na procházku do parku se svými dětmi a vnoučaty, nebo si vyberete jinou aktivitu, jako je golf, plavání nebo jízda na kole, zařazení cvičení do pravidelného programu může zlepšit fyzické zdraví a udržet vás nezávislými.

Mýtus 5: S přibývajícím věkem není potřeba příliš spát

I když starší lidé pravděpodobně chodí spát brzy a vstávají dříve než jejich mladší kolegové, stále potřebují 7–9 hodin spánku za noc, stejně jako všichni dospělí. Potřebný odpočinek vám zajistí dodržování pravidelného spánkového režimu, vyhýbání se šlofíkům, které tento režim narušují, a vyhýbání se světlu vyzařovanému elektronikou těsně před spaním.

Mírná zapomnětlivost se dá s přibývajícím věkem očekávat a občasná ztráta klíčů nebo záměna schůzek v kalendáři přímo nesouvisí s poruchou paměti.

Mýtus 6: Když měl můj otec Alzheimerovu chorobu, budu ji mít také

Šance, že člověk bude mít Alzheimerovu chorobu, může být vyšší, pokud se demence vyskytla v jeho rodině, protože existují některé geny, o kterých víme, že zvyšují riziko. Mít rodiče s Alzheimerovou chorobou však nemusí nutně znamenat, že se u někoho tato choroba rozvine. Zjistěte si informace o své rodinné anamnéze a promluvte si o svých obavách s lékařem.

Riziko Alzheimerovy choroby mohou u člověka ovlivnit také faktory životního prostředí a životního stylu, jako je cvičení, strava, vystavení škodlivinám a kouření. Zděděné geny sice nemůžete ovlivnit, ale můžete podniknout kroky, abyste si s přibývajícím věkem zachovali zdraví, například pravidelně cvičit, kontrolovat vysoký krevní tlak a nekouřit.

Mýtus 7: Staří lidé by neměli řídit auto

Se stárnutím populace bude počet starších osob s řidičským oprávněním na silnicích stále narůstat. Americká Federální správa silnic (FHWA) zaznamenala v roce 2016 v USA rekordních 221,7 milionu řidičů s řidičským oprávněním, z toho 41,7 milionu – tedy téměř každý pátý – je starší 65 let. S věkem může docházet k přirozeným změnám, které mohou ovlivnit schopnost člověka řídit, jako je pomalejší rychlost reakcí, zhoršený zrak nebo sluch a snížená síla nebo pohyblivost. Otázka, kdy je čas řízení omezit, by se ale neměla týkat věku, ale spíše schopností daného jedince.

Mýtus 8: Osteoporóza je pouze problém žen

Osteoporóza je častější u žen, protože muži mají v mládí přirozeně větší hustotu kostí. Toto onemocnění však stále postihuje i mnoho mužů a může být špatně diagnostikováno. Konkrétně každý pátý muž starší 50 let utrpí zlomeninu související s osteoporózou. Ve věku 65 nebo 70 let ztrácejí muži i ženy kostní hmotu stejným tempem.

U mužů i žen jsou pak podobné i rizikové faktory včetně rodinné anamnézy, nedostatečného množství vápníku nebo vitaminu D a příliš malého množství pohybu. Dále sem patří nízká hladina testosteronu, příliš mnoho alkoholu, užívání některých léků a kouření.

Studie ukazují, že starší dospělí jsou méně náchylní k depresím než mladší dospělí.

Mýtus 9: Ve stáří už nemá smysl přestat kouřit

Nezáleží na tom, kolik je vám let nebo jak dlouho kouříte, ale pokud se vám podaří přestat, vaše zdraví to zlepší v každém případě. Přínosy odvykání kouření jsou totiž téměř okamžité. Během několika hodin začne hladina oxidu uhelnatého v krvi klesat a za několik týdnů se zlepší váš krevní oběh a zvýší se funkce plic. Odvykání kouření také snižuje riziko vzniku rakoviny, srdečního infarktu, mrtvice a plicních onemocnění. 

Mýtus 10: Můj krevní tlak se vrátil do normálu, takže je vše v pořádku

Vysoký krevní tlak je velmi častým problémem starších lidí – zejména těch, kterým je 80 až 90 let – a pokud není správně léčen, může vést k vážným zdravotním problémům. Pokud užíváte léky na vysoký krevní tlak a váš krevní tlak se sníží, znamená to, že léky a veškeré změny životního stylu, které jste provedli, fungují. Je však velmi důležité, abyste v těchto aktivitách pokračovali dlouhodobě. Pokud chcete ukončit léčbu, poraďte se o tom předem se svým lékařem. 

A co z toho plyne? Nevěřte všemu, co o stárnutí slyšíte. Koneckonců, s věkem přichází moudrost, díky níž můžete dělat chytrá rozhodnutí, která vám pomohou udržet si zdravou mysl i tělo v každé fázi vašeho života.

foto: Shutterstock, zdroj: National Institute on Aging

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...