fbpx

Éra Muskova Twitteru začala vulgarismy a rasismem. Je to začátek konce platformy? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Rasismus, homofobie, antisemitismus. I tak nyní vypadá Twitter pod vedením Muska. První vlna uživatelů už kvůli tomu sociální síť opustila

Zveřejněno: 4. 11. 2022

Americký podnikatel Elon Musk po dokončení akvizice Twitteru za 44 miliard dolarů na nic nečekal a firmu začal ihned měnit od základů. Již jsme například byli svědky propuštění generálního ředitele Paraga Agrawala a několika dalších vysoce postavených zaměstnanců a manažerů. Po amerických volbách v listopadu 2022 má být zase obnoveno několik dříve zablokovaných účtů. Mezi těmi je například účet bývalého prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa.

Pokřivená svoboda slova

Uživatelé tyto kroky přijali s obrovským nadšením a někteří z nich to dali okamžitě najevo poněkud neobvyklým způsobem. I přes Muskovo ujištění, že sociální síť se nepromění v „nekontrolované peklo, kde si každý může psát, cokoliv chce, bez jakýchkoliv následků“, byl Twitter v posledních dnech zaplaven nenávistnými projevy a urážkami všeho druhu.

„Jelikož je na Twitteru díky Muskovi znovu svoboda slova, rád bych řekl následující: Nasr*t na n*gry a nasr*t na Ži*y!“, napsal jeden z uživatelů. V podobném duchu se nesou tisíce a tisíce příspěvků a další neustále přibývají. Ačkoliv základní pravidla ohledně šíření nenávistného projevu na Twitteru zůstávají v platnosti, některé účty již byly pozastaveny a mnoho tweetů smazáno, kontrolní systémy mají s přívalem nenávistných projevů od pátečního rána očividně velký problém. Ten bude muset Elon Musk v následujících dnech co nejrychleji řešit.

„Jelikož je na Twitteru díky Muskovi znovu svoboda slova, rád bych řekl následující: Nasr*t na n*gry a nasr*t na Ži*y!“, napsal jeden z uživatelů.

Musk se aktuálně nachází v San Francisku, v oddělené části sídla Twitteru, kde ve společnosti svých nejbližších spolupracovníků dává dohromady strategii vedení firmy. To zahrnuje i jmenování nové rady společnosti, která bude rozhodovat o směru, kterým se má Twitter v budoucnosti ubírat.

Podle tamních zdrojů se před budovou kromě početné ochranky nachází zaparkovaná celá flotila vozů značky Tesla, což už skutečně může někomu začít evokovat jakousi scénu ze sídla nového „bondovského“ záporáka.

Na události kolem prodeje a budoucnosti Twitteru reagovali i někteří američtí politici. Demokratický senátor Chris Murphy žádá vládu, aby byla transakce v rámci národní bezpečnosti důkladně prověřena. Jeho obavy plynou z toho, že velký podíl ve společnosti drží firmy, které jsou napojeny na Saúdskou Arábii, se kterou Spojené státy nemají v současné době příliš vřelé vztahy. Druhým největším investorem Twitteru je saúdský princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Al Saud a Kingdom Holding Company, kterou aktuálně řídí.

Nejistá budoucnost

Sám Musk financoval převzetí Twitteru, který již několik let nedosáhl žádného zisku, z několika zdrojů. Kromě vlastních investovaných peněz a financí získaných od skupiny investorů se Muskovi povedlo zhruba 13 miliard dolarů zajistit z dluhového financování.

Podle některých analytiků je budoucnost Twitteru velice nejistá, a to především díky hrozbě rapidního snížení příjmů z inzerce. Mnoho velkých a středních společností je v dnešní době extrémně opatrných na to, v rámci jakého obsahu se uživatelé s jejich reklamou setkávají. Pokud se jedná o nenávistný projev, dezinformace nebo třeba pornografii, firmy už nejsou ve valné většině případů ochotné své jméno riskovat.

Pokud se navíc Muskovi a jeho týmu nepovede aktualizovat podmínky a zásady chování na Twitteru tím správným způsobem, sociální síť může začít opouštět více uživatelů, než tomu bylo doposud. To pro inzerující firmy logicky představuje menší publikum, a tudíž o důvod více inzerce na Twitteru nevyužívat.

Na vlnu nenávistného obsahu již nyní mnoho uživatelů vyjádřilo svůj nesouhlas dobrovolnou deaktivací svých účtů a opuštěním platformy.

Související…

Pátek Karla Křivana: Twitterova Lhota jako Muskova globální vesnice
Karel Křivan

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...