fbpx

Pátek Karla Křivana: Twitterova Lhota jako Muskova globální vesnice 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Když si nejbohatší člověk světa kupuje jednu z největších sociálních sítí světa, měli bychom zbystřit. Nejde jen o hračku výstředního miliardáře, jde o moc. O globální moc, myslí si Karel Křivan

Zveřejněno: 29. 4. 2022

„Mysli globálně, jednej lokálně,“ slyšel jsem mnohokrát v zasedacích místnostech korporací. Dnes se ale začíná prosazovat „jednej a mysli globálně“. Elon Musk si k dobývání vesmíru a automobilového trhu dokupuje ještě Twitter, globální sociální síť. U některých to i v naší kotlince vyvolalo paniku v tom smyslu, že vlastně nevíme, co si ten člověk myslí a jestli tam budeme moct psát dál všechny ty blbosti, které tam od boku pálíme, a hádat se s lidmi, které neznáme. A co když tam dovolí působit ještě dalším lidem, předtím vyhnaným, kteří tak úplně pokazí náš zdravý virtuální svět?

Faktem zůstává, že desítky milionů lidí přesunuly část svého života do digitálního světa sociálních sítí. Mají tam svoji druhou identitu, svůj další dětský či studentský pokoj, klub nebo pracovnu, pelíšek, kde je jim dobře a mohou být tím, kým chtějí.

Platba za úlevu

Ale sociální sítě nejsou žádný náš druhý domov. Je to byznys s informacemi, emocemi, reklamou a vlivem. Za to, že tam můžeme umisťovat fotky uvařených polévek, navštívených míst či psát názory na cokoli, tvrdě platíme. Svým soukromím, tím, že o sobě říkáme firmám a agenturám víc, než si myslíme. Dostáváme za to pocit vlastní důležitosti, úlevu z urážky fanouška jiného fotbalového klubu či politické strany.

Existující emoce si vždy nakonec najdou cestu ven, a čím víc jsou před výbuchem hněvu stlačené, tím je následná erupce strašnější.

Někteří účastníci cirkusu si i na tom dokázali udělat živnost, protože když získáte dost pozornosti od jiných sledujících, tak se stanete zajímavými pro zadavatele reklamy či propagandy. Rozdíl oproti tradičním médiím či místům setkání je ten, že sociálních sítí je jen několik a ovládá je hrstka lidí (z toho jednu v Číně). A jelikož jsou to soukromé podniky, vlastníci mohou sami rozhodovat o tom, co a kdo tam říká, nebo naopak říkat nesmí.

Čínský soupeř

Což má vliv na celosvětové veřejné mínění, takže to zajímá politiky, kteří jsou lokální a oproti majitelům sítí tahají za kratší konec mediálního provazu. I vymýšlí omezení a kontrolu obsahu, samozřejmě pod bohulibými důvody. Mnozí z veřejně činných osob je v tom podporují, protože propadají věčné iluzi, že zlo, nenávist či hlouposti zmizí, pokud je neuvidíme a neuslyšíme. Nezmizí, naopak. Existující emoce si vždy nakonec najdou cestu ven, a čím víc jsou před výbuchem hněvu stlačené, tím je následná erupce strašnější. A chytrolíni z vlád a univerzit se pak nestačí divit.

Schopnost nabídnout lidem celosvětový digitální prostor, kde se budou shromažďovat a vy s nimi sdílíte svoje zboží a myšlenky, se stává velkou konkurenční výhodou. Zatím ji má svobodný svět. Což přes všechny jeho vnitřní spory, slepé cesty a nesmysly může být uklidňující. Ale nemělo by. Taková Čína je totiž jiný soupeř naší civilizace než brutální, nemoderní a minulostí žijící Rusko. Tisíciletá čínská velmoc má dost prostředků, inteligence i trpělivosti, aby nám byla v digitálním světě více než vyrovnaným soupeřem. Digitální sílu čeká stejný osud jako jaderné zbraně – nezůstanou navždy v rukách dvou velmocí.

Nová centra moci

Na sociálních sítích je přitažlivá i nebezpečná právě jejich celosvětovost. Neovládáte myšlení v jedné zemi či na jednom kontinentu, ale máte tam lidstvo jako celek. To je příliš lákavá příležitost, než aby se jí někdo nepokusil využít.

Je to věčný souboj. Internet mohl umožnit vytvoření celosvětové komunity svobodně komunikujících lidí, ale také přivést všechny do závislosti, z které nebude úniku. Nic nevyjadřuje víc tolikrát opakovanou floskuli, že jsme jednou globální vesnicí, v případě sítě s modrým ptáčkem v logu takovou Twitterovou Lhotou. Zatím je těch vesnic několik a vy stále můžete žít i mimo ně, aniž by se z vás stal poustevník či vyvrhel. Samozřejmost, s jakou odevzdáváme svoje soukromí několika lidem, o jejichž záměrech si raději děláme iluze, abychom mohli dál několika stovkám „přátel“ ukazovat svoje fotky z dovolené, mě ale neuklidňuje. Vzniká nový způsob světového vůdcovství a nová centra moci. To je asi i důvod, proč se na Twitter zaměřil Elon Musk. Za pár desítek let bude možná další centrum moci na Marsu.

Související…

Pátek Karla Křivana: V mikině k ministrovi nelez? V mikině chyba není
Karel Křivan

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...