fbpx

Londýn ukáže, jak se bude bydlet za 30 let: Čeká nás pohodlí, nebo noční můra? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

V londýnském Museum of the Home se chystá výstava s výmluvným názvem Tomorrow´s Home, která má návštěvníkům přiblížit, jak se bude bydlet v roce 2050. Čeká nás technologický pokrok, nebo chaos?

Zveřejněno: 23. 11. 2021

Výstava, která v londýnském muzeu vypukne 9. ledna 2022, vznikla za spolupráce s University College London a představuje domov obývaný třemi genderově neutrálními lidmi. Ti prezentují tři trendy, které podle autorů budou v roce 2050 formovat život – jedná se o klimatickou krizi, stárnutí populace a čtvrtou průmyslovou revoluci, díky níž technologie shromažďování dat proniknou i do našich nejintimnějších prostor.

Expozice Tomorrow´s Home, která bude k vidění v muzeu nazvaném Museum of the Home, jež leží ve východním Londýně, má podle Sarah Doughlasové, ředitelky studia Liminal Space, jež za celým počinem stojí, veřejnosti přiblížit, jak budou v roce 2050 interaktivní technologie ovlivňovat naše životy.

Už dnes, v roce 2021, se největší technologické společnosti světa místo telefonů zaměřily na domácnost.

„Pomohou našim domovům vzkvétat lépe přizpůsobenými a sofistikovanějšími způsoby, než se ale naučíme orientovat v obrovských výhodách a etických otázkách, které nové interaktivní technologie přinášejí, bude vládnout chaos,“ řekla redaktorům britského deníku The Guardian.

Kai, Mo a Charlie

A kdo jsou ony genderově neutrální postavy, které domov zítřka obývají? Kai, kterému je 17 let, pracuje pro společnost zabývající se 3D tiskem a nikdy nejedl maso. Mo je šestasedmdesátiletá učitelka v důchodu s ranou demencí, která prahne po starých dobrých časech. A nakonec Charlie, jemuž je 34 let, má dětskou mozkovou obrnu a pracuje pro výrobce proteinů se sídlem v Buenos Aires.

Podle Rachel Coldicuttové, ředitelky společnosti Careful Industries, která zkoumá, jak technologie interagují s lidmi, prezentují tyto postavy tři přístupy, které se v dohledné budoucnosti budou objevovat nejvíce – jedinci, kteří technologie milují, pak ti, kteří je tolerují, a nakonec lidé, kteří je zcela odmítají. Varuje všechny, kteří se vidí v Mo a chtějí svůj domov zachovat jako soukromou svatyni, kam žádná technologie nebude mít přístup.

Vědí, jak se k nám dostat

Tihle lidé podle ní budou bojovat předem prohranou bitvu, protože už dnes, v roce 2021, se největší technologické společnosti světa místo telefonů zaměřily na domácnost. Google má svou řadu inteligentních bezpečnostních systémů, Amazon podal patenty na zařízení schopná číst „emocionální data“, Facebook spouští děsivý projekt „metaverse“.

Navíc všechny tyto technologie znají způsoby, jak překonat naši počáteční nechuť, kterou bychom k nim mohli mít. „Nekupujete si hands free časovač, protože chcete mít v kuchyni sledovací zařízení, ale protože se vám líbí. Tímto způsobem ale technologie pozvete k sobě domů,“ řekla Coldicuttová Guardianu.

Udržitelnější a flexibilnější

Alespoň zvenčí ale budou naše domovy vypadat stejně. To pro Guardian tvrdí architekt Piers Taylor. „Pořád budou sloužit jako prostor pro práci i relaxaci, pro jídlo a spánek. Budou ale muset být flexibilnější,“ vysvětluje.

Přibližně 80 % uhlíkových emisí ve stavebnictví dnes pochází z betonu a oceli. Nahradí je obnovitelné materiály, jako je dřevo. Interiéry budou modulární, tedy takové, které se budou moci rychle přizpůsobit nutným změnám, třeba příchodu dítěte nebo klimatického uprchlíka. Co si pod tím představit konkrétně? Výstava Tomorrow´s Home přináší pár zajímavých návrhů.

  • Zeď v obýváku bude zdobit digitální tapeta, která změní barvu v závislosti na emocích lidí přítomných v domácnosti. V živém přenosu bude vysílat obrazy z deštného pralesa, který vaše rodina sponzoruje. Možná bude reagovat na přítomnost miminka nebo domácího mazlíčka.
  • Na pohovku si budete moci promítnout avatary mrtvých příbuzných sestavené z dat, která po sobě zanechali. Tímto způsobem bude možné zmírnit osamělost stárnoucí populace – jednoduše si vedle sebe na pohovku promítnete obrázek zemřelého manžela nebo manželky a budete spolu sledovat televizi.
  • V kuchyni nám budou stát chytré odpadní koše, které za množství produkovaného odpadu udělí buď pochvalu a odměnu, třeba v podobě slevy na dani, nebo pokutu (pokud bude odpadu moc). Jinak se zde budou objevovat produkty z přírodních a obnovitelných materiálů, které dlouho vydrží, a nebudou se místo nich pořád muset kupovat nové.
  • Koupelna a toaleta se ponesou v duchu takzvané „probiotické architektury“ vycházející z předpokladu, že netrávíme tolik času v přírodě, takže se k nám nedostanou zdravé mikroorganismy, tudíž je musíme přenést do interiéru. Stavební materiály budou muset mít výraznější texturu a být poréznější, stěny a povrchy budou „živé“, budou obsahovat spory s prospěšnými mikroby a my je budeme zalévat jako rostliny. Chytrá toaleta bude kontrolovat, zda máte v pořádku střevní mikrobiom a v rovnováze hormony. Chytré zrcadlo vám připomene, abyste si vzali léky, pomůže nanést make-up a dětem pomocí filtrů a animací rozšířené reality zpříjemní čištění zubů.
  • Ani v ložnici nebudete zcela bez technologií, protože matrace nebo přikrývka budou monitorovat váš spánek. Klasickou skříň vystřídá virtuální „komunitní“, která umožní vyměňovat oblečení s přáteli a sousedy a ušetřit tak materiál nutný pro šití oděvů. Ty budou stále v oběhu, čímž se navíc ušetří i peníze a životní prostředí.
  • Na zahradě budeme recyklovat odpad a vytvářet uzavřené energetické systémy pro napájení domovů. Možná budeme pěstovat více vlastních potravin, ideálně společně se sousedy, aby bylo pro každého dost a aby se lépe využil dostupný prostor. Nebude to tedy tak, že každý bude mít svou zahrádku ohraničenou plotem, bude tu jedna velká zahrada pro všechny...

Související…

I město může být místo pro skvělé lidi: 10 tipů, jak se v něm cítit líp než doma
Klára Ponczová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...