fbpx

Šéfa Alibaby Jacka Ma nikdo neviděl už 10 měsíců. Čína mlčí 1 fotografie
Poslední veřejný snímek Jacka Ma z vysílání čínské státní televize pochází z ledna 2021 (zdroj: Profimedia)

Slavný zakladatel největší technologické společnosti na světě Jack Ma byl naposledy spatřen v Pekingu v říjnu roku 2020. Jeho majetek v řádu desítek miliard dolarů zůstává bez dozoru a hodnota firmy pod tíhou státních restrikcí klesá

Zveřejněno: 24. 8. 2021

Trvalo jen pár minut, než se svět Jacka Ma zhroutil. Před necelým rokem byl technologický průkopník nejbohatším mužem v Číně, jeho megafirma se chystala na burzu, nabídnuty byly akcie v hodnotě ohromujících 37 miliard dolarů. Celé jeho panství se ovšem pyšní hodnotou více než bilionu dolarů. Otázka je, zda toto panství má ještě svého pána.

Všechno změnil jeden projev v Šanghaji ke skupině vedoucích představitelů země. Konkrétně šlo o projev z října roku 2020, po němž se začal svět Alibaby a Jacka Ma hroutit. Vstup na burzu jeho technologické společnosti Ant Group, která provozuje platební systémy včetně Alipay, byl státem zrušen.

Novináři vtipně poznamenávají, že víc se ví o tom, jak se má Alexej Navalnyj, Putinův oponent a vězeň.

Maovy firmy zasáhly sankce a byly nuceny restrukturalizovat, vláda rozjela mrazivý proces demontáže jeho majetku. Samotný Ma zmizel po kritickém projevu k vedení Číny z veřejného života a spekulovalo se, že je buď v domácím vězení, schovává se v zahraničí nebo je mrtvý. Z jeho osobního bohatství bylo každopádně odmazáno několik miliard dolarů.

Virální kritika

Za těch deset měsíců od jeho zmizení se odehrálo několik bizarních, pro Čínu typických úkazů. Prostřednictvím médií se na veřejnosti ukázal jen šestkrát, a to podezřele vágně. Státní média tato vystoupení prezentovala tak, jako by se nic nedělo. Ve skutečnosti nebyl Ma viděn od 24. října loňského roku. Novináři vtipně poznamenávají, že víc se ví o tom, jak se má Alexej Navalnyj, Putinův oponent a vězeň.

Muž, kterého veřejné hlasování označilo za nejslavnější osobu v Číně, byl jednou ranou sražen k zemi.

Loni se Ma chystal na burzu a rozjížděl úspěšný platební systém Alipay. Měl se také objevit ve své vlastní televizní reality show, v plánu bylo jakési hledání budoucích podnikatelů. Poté, na summitu pro vedoucí představitele podniků, udělal fatální chybu, když kritizoval stranu a její snahy o regulaci moderních záležitostí starými prostředky.

Zlomený rukojmí

Problémem byla jak jeho kritika, tak její načasování. Maova veřejná výtka Pekingu se stala virální na sociálních sítích. Zuřivost z nejvyšších míst komunistické strany byla evidentní. Ma byl povolán do Pekingu na schůzku, údajně na žádost prezidenta, a o den později bylo oznámeno, že se IPO, tedy vstup na burzu, nekoná. No a samotný Ma zmizel. Muž, kterého veřejné hlasování označilo za nejslavnější osobu v Číně, byl jednou ranou sražen k zemi. Poté byl Ma znovu spatřen letos v lednu v děsivém 48sekundovém videoklipu, který natočila a zveřejnila čínská vláda. V něm Ma oznamuje, že se věnuje charitě, zejména v nejchudších venkovských regionech země. Komentátoři se shodli na tom, že Ma na videu působí jako zlomený rukojmí čínského státu.

Podle vyznění tohoto státem režírovaného videa Ma dospěl k závěru, že technologičtí miliardáři, jako je on, by měli trávit čas podporou revitalizace venkova a společné prosperity. Jako by jeho ústy promluvili vedoucí představitelé strany. Ma je přitom proslulý svými filantropickými aktivitami, za rok dal na charitu půl miliardy dolarů. Ano, dá se to vnímat i jako úplatek státu, aby ho nechal v klidu podnikat.

Pět dalších hlášených výskytů Jacka Ma je ​​neověřených nebo nedoložených. Pravděpodobně je stále naživu, ale není jasné kde. Jeho firma Alibaba funguje dál, její služby jsou zakořeněnou součástí každodenního života v Číně. Její tržní hodnota ale prudce klesla. Těsně před říjnovým projevem se její hodnota odhadovala na 850 miliard dolarů, na konci června 2021 už hodnota společnosti dosahovala „jen“ 570 miliard dolarů. Začátkem roku 2021 byla navíc firmě za porušení antimonopolních předpisů udělena pokuta ve výši 2,8 miliardy dolarů. Co se tedy dá z desetiměsíčního mediálního půstu Jacka Ma vyčíst? Stát se Alibabu snaží zničit a její majitel nejspíš tráví čas v domácím vězení neznámo kde.

Související…

Problémy se sexuálním obtěžováním má už i čínský gigant Alibaba
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: News

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...