fbpx

Problémy se sexuálním obtěžováním má už i čínský gigant Alibaba 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Čínská společnost Alibaba, která se zabývá hlavně prodejem zboží přes internet, potvrdila, že na vyšetřování obvinění ze strany zaměstnankyně spolupracuje. To už se lavina #MeToo utrhla i v Číně?

Zveřejněno: 17. 8. 2021

V oficiálním prohlášení společnost Alibaba k tématu sexuálního obtěžování uvedla, že pozastavila činnost „relevantním jedincům podezřelým z porušení zásad a hodnot“. Firma pak dodává, že má „pravidla nulové tolerance vůči sexuálnímu zneužívání“. Neidentifikovaná zaměstnankyně vznesla totiž vůči Alibabě obvinění v dlouhém interním příspěvku citovaném čínskými médii. Agentura AFP se její tvrzení pokusila ověřit, reakci ovšem nezískala.

Podle zpráv čínských médií obvinila zaměstnankyně svého manažera a klienta ze sexuálního napadení během pracovní cesty do města Jinan v provincii Šan-tung. Hashtag provázející toto obvinění byl v neděli jedním z nejvíce hodnocených příspěvků na čínské sociální síti Weibo.

#MeToo v Číně

Sexuální zneužívání si v Číně získává stále větší pozornost zejména proto, že v zemi v roce 2018 rozjely čínské feministky vlastní hnutí #MeToo. V jednom z dosud největších případů pekingská policie začátkem tohoto měsíce uvedla, že čínsko-kanadská popová hvězda Kris Wu byla zadržena pro podezření ze znásilnění.

Alibaba již je pod drobnohledem vlády, která zahájila rozsáhlou kampaň s cílem omezit rostoucí vliv technologických gigantů v zemi.

Wu byl obviněn 19letou studentkou ze znásilnění v době, když jí bylo 17 let, což vyvolalo rozsáhlé pranýřování zpěváka na čínských sociálních médiích a vedlo k tomu, že s ním několik luxusních značek zrušilo sponzorské smlouvy. Wu obvinění na svém Weibo profilu popřel.

Úřady vyšetřují znásilnění

Alibaba již je pod drobnohledem vlády, která zahájila rozsáhlou kampaň s cílem omezit rostoucí vliv technologických gigantů v zemi. Regulační orgány v dubnu vyměřily firmě Alibaba rekordní pokutu 2,78 miliardy dolarů za praktiky, které byly považovány za zneužívání její dominantní pozice na trhu.

Státní média v neděli citovala interní zprávu, kterou údajně zveřejnil generální ředitel Alibaby Daniel Čang. Ten měl být podle místních médií z případu „šokován, zuřil a styděl se“. Policie v Jinanu oficiálně uvedla, že vyšetřuje údajný případ znásilnění, který se týká zaměstnankyně Alibaby, a to na základě prohlášení zveřejněného na Weibu. To jsou zatím veškerá známá fakta k případu. Zdá se, že hnutí #MeToo zapouští kořeny i v Číně, kde se podobné skandály zatím většinou daří zamést pod koberec.

Související…

Práce přesčas je požehnání. Alespoň to tvrdí šéf Alibaby
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...