fbpx

Odkud je vlastně konopí? Nepochází z jižní Asie, ale nejspíš ze severozápadní Číny 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vědci zjistili, že konopí seté (Cannabis sativa), milovaná a zatracovaná rostlina, široce využívaná jako rekreační droga, se v regionu severozápadní Číny pravděpodobně objevila v neolitu, tedy někdy před 10 000 lety před naším letopočtem. Doposud byl její prapůvod směřován spíše do jižní Asie

Zveřejněno: 28. 8. 2021

Konopí bylo jednou z prvních rostlin domestikovaných člověkem a má dlouhou historii používání při výrobě látek (myšleno plátno), potravin a oleje. Za účelem vysledování původu konopí sestavil tým vedený vědci ze Švýcarska a Číny 110 kompletních genomů různých druhů rostliny. Jejich výzkum tak pokryl spektrum různých druhů divoce rostoucího konopí, domestikovaných odrůd i moderních hybridů konopí a psychoaktivních forem rostliny, běžně známých jako marihuana, tedy i ty druhy, jež obsahují vyšší hladiny sloučeniny tetrahydrokanabinolu (THC).

Jejich genomová analýza rozdělila vzorky do čtyř hlavních skupin, včetně bazálního konopí, které se vyskytuje v Číně a ve Spojených státech. Analýza naznačuje, že raní domestikovaní „předkové“ konopí a marihuany se od bazálního konopí asi před 12 000 lety lišili. To naznačuje, že druh už tehdy mohl být domestikován. Tento nález se shoduje s datováním starověkých artefaktů včetně keramiky z jižní Číny, Tchaj-wanu a Japonska ze stejného období.

Moderní čínské krajinné rostliny, tedy ty člověkem pěstované a změněné zemědělstvím, a divoké rostliny konopí jsou nyní nejbližším potomkem předků konopí a marihuany.

„Naše analýzy v rámci celého genomu potvrzují existující archeobotanické, archeologické a historické záznamy a poskytují podrobný obraz o domestikaci konopí a jejích důsledcích pro genetické složení druhu,“ píše se ve studii. Ta dále uvádí, že moderní čínské krajinné rostliny, tedy ty člověkem pěstované a změněné zemědělstvím, a divoké rostliny konopí jsou nyní nejbližším potomkem předků konopí a marihuany. Čistí či bazální divocí „předkové“ Cannabis sativa mezitím pravděpodobně vymizeli.

Cesta do Evropy

Po domestikaci v období neolitu se rostlina v době bronzové podle archeologických nálezů pomalu rozšířila po Evropě a na Středním východě. První záznam o Cannabis sativa se objevil v Indii asi před 3 000 lety, kdy sem byl tento druh pravděpodobně zavlečen z Číny spolu s dalšími plodinami, uvádí dále studie.

Konopí poté ve 13. století cestovalo do Afriky, v 16. století se rozšířilo do Latinské Ameriky a do Severní Ameriky dorazilo na počátku 20. století. Studie vrhá světlo na dlouholetou záhadu, kde a kdy lidé poznali a používali odrůdy konopí s vyššími úrovněmi psychoaktivních sloučenin. Přestože byly rané odrůdy a divoká populace této rostliny pěstovány po staletí, měly nízkou hladinu THC a dalších sloučenin s psychoaktivními vlastnostmi.

Halucinogenní hrobka

Mnoho historiků zasazovalo původ kouření konopí do starověké středoasijské stepi, ale tyto argumenty se opíraly pouze o úryvek z jediného textu z konce prvního tisíciletí před naším letopočtem, který napsal řecký „otec dějepisu“ Hérodotos.

V roce 2019 byla objevena 2 500 let stará hrobka v západní Číně a v ní první jasné důkazy o tom, že lidé užívali konopí pro jeho psychoaktivní vlastnosti. Dřevěné úlomky a spálené střepy z hrnců v hrobce vykázaly chemický podpis konopí, konkrétně toho s vysokým množstvím THC, což naznačuje, že rostlina mohla být používána během pohřebních obřadů. Je však nepravděpodobné, že by se konopí kouřilo stejným způsobem jako dnes. Spíše bylo páleno jako kadidlo v uzavřeném prostoru. Otázka je, jestli se pak předci Číňanů vydrželi na pohřbech tvářit alespoň trochu vážně.

Související…

Rozhovor: Proč může konopí zastavit ekologickou katastrofu
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: CNN

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...