fbpx

Facebook schytal kritiku za dočasné odstranění oficiální stránky malého francouzského města Bitche. Algoritmus sociální sítě zkrátka zaměnil název města ve vinařské oblasti Mosele v severovýchodní Francii s anglickým sprostým slovem. Jak se to mohlo stát?

Zveřejněno: 19. 4. 2021

Starosta Bitche potvrdil, že facebooková stránka jeho města, které má okolo 5 000 obyvatel, byla 19. března odstraněna kvůli porušení pravidel. Facebook po zjištění chyby stránku obnovil a za nedopatření se omluvil. „Dne 19. března nás Facebook informoval, že naše stránka Ville de Bitche již není online na základě toho, že porušuje podmínky vztahující se na stránky na Facebooku,“ uvedl ve svém prohlášení starosta Benoît Kieffer.

„Zdá se, že název našeho města trpí špatnou interpretací,“ dodal starosta. Onen název byl totiž zaměněn se slovem bitch, které patří v angličtině k těm nejvulgárnějším a zároveň nejpoužívanějším. Po odstranění stránky musela radnice vytvořit novou stránku Mairie 57230, pojmenovanou podle poštovního směrovacího čísla města. Starosta Kieffer následně tvrdě kritizoval metody Facebooku pro kontrolu obsahu.

Šéf francouzské pobočky Facebooku starostu následně kontaktoval, aby mu sdělil, že stránka byla obnovena, a omluvil se za nepříjemnosti.

„To, co se stalo městu Bitche, ukazuje nedostatečné a omezené moderátorské nástroje, které dokáže správně interpretovat jen lidský pohled,“ řekl. Starosta dále uvedl, že šéf francouzské pobočky Facebooku ho následně kontaktoval, aby mu sdělil, že stránka byla obnovena, a omluvil se za nepříjemnosti.

Robot je jen robot

Kieffer ho pozval, stejně jako generálního ředitele Facebooku Marka Zuckerberga, aby navštívil Bitche a poznal toto pěkné opevněné město. Mluvčí Facebooku řekl BBC, že stránka byla odstraněna omylem a byla rychle obnovena, když se administrátoři o problému dozvěděli.

Například Řitka, Pičín nebo Šukačka to z tohoto pohledu mají nahnuté a správci stránek by se měli připravit na nejhorší.

Smazání absolutně nevinné stránky z důvodu špatné interpretace ukazuje, že jeho administrátorské a kontrolní mechanismy mají značné mezery a doplácí na automatizaci a algoritmy, které neumí odhalit jemné jazykové nuance mimo anglické reálie.

Člověka jistě napadnou i názvy mnoha českých obcí, které by mohly podobným administrátorským nedopatřením znamenat smazání stránek z Facebooku. Například Řitka, Pičín nebo Šukačka to z tohoto pohledu mají nahnuté a správci stránek by se měli připravit na nejhorší. Nebo pro jistotu z názvu vypustit jméno vesnice a nahradit ho raději směrovacím číslem…

Související…

Vůdci chudých států manipulují s účty Facebooku. Ten zasahuje jen ve státech bohatších
Jan Handl

foto: Facebook Ville de Bitche, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...