fbpx

Chemikálie, které lze vinit z naší reprodukční krize, se nacházejí všude a ve všem, tvrdí v komentáři pro The Guardian ekologická aktivistka a spisovatelka Erin Brockovichová

Zveřejněno: 17. 5. 2021

Konec lidstva? Ten podle komentáře slavné aktivistky Erin Brockovichové může přijít dřív, než si myslíme, a to díky chemikáliím, jež narušují naše hormony. Tyto chemikálie decimují plodnost alarmujícím tempem a po celém světě.

Americká právní a ekologická aktivistka Erin Brockovichová, podle jejího životního příběhu byl natočen film s Julií Robertsovou v hlavní roli, se i ve svých šedesáti letech neohroženě pouští do dalšího boje proti firmám produkujícím nezdravé chemikálie. Tentokrát jí jako inspirace posloužila nová kniha s názvem Countdown od Shanny Swanové, environmentální a reprodukční epidemioložky.

Konec přirozeného plození

Ta odhaluje, že počet spermií u mužů poklesl od roku 1973 průměrně téměř o 60 %. Pokud po této sestupné trajektorii půjdeme dál, tak by podle Swanové počty spermií u mužů mohly být na nule už v roce 2045. A to by znamenalo jediné – nemohly by se rodit děti, tedy alespoň ne po oplodnění přirozenou cestou. Tím pádem by mělo lidstvo vážný problém s reprodukcí a s vlastním přežitím.

V některých částech světa je dnes průměrná dvacetiletá žena méně plodná než její babička ve věku 35 let.

Chemikálie, které lze vinit z této krize, se přitom nacházejí ve všem – od plastových obalů a obalů potravin přes nepromokavé oblečení a vůně v čisticích prostředcích, přes mýdla a šampony až po elektroniku a koberce. Některé z nich, zvané PFAS, jsou známé jako „nezničitelné chemikálie“, protože se nerozkládají v přírodě ani v lidském těle. Jen se hromadí a způsobují stále větší škody, minutu za minutou, hodinu za hodinu, den za dnem. Nyní se podle Erin Brockovichové zdá, že lidstvo  dosáhlo bodu zlomu.

Má ho míň než dědeček

Kniha Shanny Swanové ve svých zjištěních ohromuje. „V některých částech světa je dnes průměrná dvacetiletá žena méně plodná než její babička ve věku 35 let,“ píše Swanová. A co plodnost mužů? Dnes má prý muž polovinu spermatu, než měl jeho dědeček. Čeká nás prý globální existenční krize. Swanová zjistila, že tyto chemikálie nejen dramaticky snižují kvalitu spermatu, ale také zmenšují velikost penisu a objem varlat. Kniha odkazuje na předchozí výzkum, který zjistil, že PFAS poškozují produkci spermií, ohrožují mužské hormony a souvisí se „snížením kvality spermatu, objemu varlat a délky penisu“. Tyto chemikálie tedy prý doslova devastují naše těla.

Ve Spojených státech vědecká studie zjistila, že expozice ftalátů je u kojenců dost rozšířená a tyto chemikálie byly nalezeny v moči kojenců.

Vzhledem ke všemu, co o těchto chemikáliích víme, je podle Brokovichové otázkou, proč se proti nim nějak výrazně nebojuje. Problémem je podle ní nedostatečná legislativa reagující na tuto hrozbu. Zákony a předpisy se liší od země k zemi, oblasti k oblasti a ve Spojených státech i mezi jednotlivými státy. Například Evropská unie omezila několik ftalátů v hračkách a stanovuje limity pro ftaláty používané při výrobě potravin za reprotoxické, což znamená, že poškozují lidské reprodukční schopnosti.

Ve Spojených státech vědecká studie zjistila, že expozice ftalátů je u kojenců dost rozšířená a tyto chemikálie byly nalezeny v moči kojenců, kteří přišli do styku s určitými dětskými šampony, pleťovými mléky a pudry. Stále chybí agresivní regulace, v neposlední řadě kvůli lobování gigantů chemického průmyslu. Například ve státě Washington se zákonodárcům podařilo přijmout zákon o prevenci znečištění pro naši budoucnost, který usměrňuje státní agentury, aby se zabývaly prozatím nesledovanými chemikáliemi. Chemikálie, které je třeba ve výrobcích řešit, zahrnují ftaláty, PFAS, PCB, alkyfenoletoxyláty, bisfenolové sloučeniny a organohalogenové zpomalovače hoření. S těmito dobrotami se podle Erin Brokovichové mužům spermie a větší penisy nevrátí.

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...