fbpx

Šéf organizačního výboru odložené olympiády v Tokiu byl vyzván k rezignaci poté, co prohlásil, že ženy na schůzích moc mluví. Zdálo se mu, že se jednání kolem olympiády moc táhnou. Odstoupit ale nehodlá

Zveřejněno: 8. 2. 2021

Joširó Mori, třiaosmdesátiletý bývalý nepříliš populární premiér a nynější šéf organizačního výboru odložených letních olympijských her v Tokiu 2020, se omluvil za sexistické poznámky o „hovorných“ ženách ve sportovních organizacích. Uvedl však, že kvůli tomu rozhodně rezignovat nebude. Mori na zasedání Japonského olympijského výboru prohlásil, že schůzky, kterých se účastní příliš mnoho žen, mají tendenci se „táhnout“, protože ženy moc mluví. „Ženy mají silný smysl pro soupeření. Pokud jedna zvedne ruku, aby promluvila, všechny ostatní pocítí potřebu také mluvit. A nakonec musí mluvit každá.“

Bývalý premiér se pak trochu neobratně snažil svá slova vysvětlit. „Pokud toho řeknu příliš mnoho, noviny budou psát, že jsem řekl špatné věci, ale slyšel jsem, jak někdo říká, že pokud chceme zvýšit počet žen ve správních radách, musíme do jisté míry regulovat dobu mluvení, jinak nikdy nebudeme schopni skončit. Kdo tohle řekl, nepovím.“

Tvrdě jsem pracoval

Na narychlo uspořádané tiskové konferenci pak ale přece jen hluboce kajícný Mori uznal, že jeho komentáře byly nevhodné a v rozporu s olympijským duchem. A dodal, že na rezignaci nemyslí, jelikož na kandidatuře pracoval tvrdě sedm let. Na otázku, proč tvrdil, že ženy na schůzích příliš mluví, odpověděl, že v dnešní době se ženami tolik nemluví, takže neví. Přítomní novináři se rozesmáli, ovšem později byl Mori řádně vyplísněn několika političkami a sportovními funkcionářkami.

Trval na tom, že neměl v úmyslu ženy ponižovat. A přiznal, že ho pokáraly i jeho manželka, dcera a vnučka.

„Jeho komentáře jsou v rozporu s duchem olympiády, který odsuzuje diskriminaci a požaduje přátelství, solidaritu a spravedlnost,“ tweetovala vlivná opoziční poslankyně Renho Murataová. Ředitelka Japonského olympijského výboru Kaori Jamagučiová, která vedla kampaň za zvýšení počtu žen v japonském sportovním managementu, obvinila třiaosmdesátiletého Moriho z podkopávání poselství tokijských her. Rovnost žen a mužů a ohled na osoby se zdravotním postižením by podle ní měly být pro tokijské hry samozřejmostí a je politováníhodné, že zrovna prezident organizačního výboru má takovou poznámku.

Naštvaná manželka

Političky i sportovkyně se do bývalého japonského premiéra opřely hlavně na sociálních sítích. Mori se za neopatrné poznámky v rozhovoru s médii omluvil, ale trval na tom, že neměl v úmyslu ženy ponižovat. A přiznal, že ho pokáraly i jeho manželka, dcera a vnučka. „Moje žena se na mě včera večer naštvala,“ řekl Mori novinářům. Prý podle ní řekl něco hodně hloupého a stává se nepřítelem žen a jeho manželka je ta, kdo musí trpět.

Japonsko si v problematice rovnosti žen a mužů trvale vede špatně.

Japonský olympijský výbor se pokouší zlepšit zastoupení žen zdvojnásobením jejich podílu ve svém 25členném představenstvu na 40 %. Japonský ředitel vládního kabinetu Katsunobu Kato novinářům řekl, že nezná podrobnosti Moriho komentářů, ale uvedl, že vláda se zavázala k rovnosti žen a mužů a k tomu, aby ve vedoucích pozicích ve sportu bylo více žen. Japonsko si v problematice rovnosti žen a mužů trvale vede špatně a v reportu Světového ekonomického fóra z roku 2020 o globálním rozdílu mezi ženami a muži se řadí na 121. místo ze 153 sledovaných zemích.

Mori byl také kritizován kvůli tomu, že trval na tom, aby se olympijské hry v Tokiu konaly, ať už bude koronavirová situace jakákoliv. Hry mají začít 23. července. Někteří japonští sportovci s jeho postojem nesouhlasí a odmítají se účastnit štafetového běhu s olympijskou pochodní, který má odstartovat v březnu. To, že se už jednou odložená olympiáda nakonec uskuteční letos v létě, zatím není jisté. Každopádně je jisté, že odložená nebyla kvůli přespříliš debatujícím ženám.

Související…

Jak pořádat sportovní svátek a nezlikvidovat si přitom ekonomiku
Zdeňka Musilová

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...