fbpx

Britové naočkovali pět procent obyvatelstva a první pozitivní efekty čekají už od půlky února. Podle analytiků bude v nemocnicích umírat mnohem méně lidí. Česko je zatím oproti Británii s očkováním hodně pozadu

Zveřejněno: 25. 1. 2021

Ve Velké Británii se proti nemoci covid-19 začalo očkovat už začátkem prosince. Sebraná data zkoumají analytici, aby zjistili vliv očkování na šíření pandemie. Podle těchto dat bude v zemi zřejmě možné začít s rozvolněním opatření už počátkem jara. Každopádně bude záležet na proočkovanosti obyvatel. Británie má něco málo přes 66 milionů obyvatel. Kolik tedy musí být naočkováno, aby bylo jasné, že se nad pandemií začíná vítězit?

Zatímco v Česku lidé nad 80 let ve velké většině marně čekají na volný termín v očkovacím centru, vakcínu ve Velké Británii už dostaly více než 3 miliony lidí, tedy přibližně 5 % obyvatelstva. Většinou se jednalo o zdravotníky nebo lidi z rizikových skupin. Znamená to, že se ve velkém tempu očkuje přibližně měsíc a půl a vědci sledují, kdy začne nést vakcinace první ovoce. Britská vláda si přitom předsevzala, že chce naočkovat 13 milionů lidí, tedy 23 % obyvatel, do půlky února.

Neznatelný pokles

Většina vědců, kteří zpracovávají data o očkování, se shoduje, že dopady vakcíny na šíření nemoci se budou lišit regionálně a mezi různými skupinami lidí. Nicméně se očekává, že první známky toho, že očkování opravdu zabírá, bude v Británii vidět už během několika týdnů. „Zatím neočekáváme, že by počet lidí nakažených covid-19 výrazně klesl. Modelování dat nám ale napovídá, že vakcinace by se měla projevit během několika týdnů. Potom by nemělo být tolik lidí se závažným průběhem v nemocnici a počet úmrtí by výrazně klesl,“ říká profesor Adam Finn, člen vědeckého týmu, který zkoumá imunitu a infekce na universitě v Bristolu.

Od poloviny února dojde k podstatnému snížení úmrtnosti na covid-19 mezi lidmi, kteří jsou hospitalizovaní.

Odborný tým matematiků, epidemiologů a odborníků na dlouhověkost nazvaný Covid-19 Actuaries Response Group studuje dopad nemoci covid-19 na britskou populaci. John Roberts, který v týmu působí jako konzultant rizik, předpovídá, že od poloviny února dojde k podstatnému snížení úmrtnosti na covid-19 mezi lidmi, kteří jsou hospitalizovaní. Celkový počet případů se sníží ještě o něco dříve, ale pokles bude pravděpodobně méně razantní.

Pomalejší efekt očkování

Roberts říká, že na dopad vakcíny bude mít zásadní vliv několik faktorů. Především to, jak moc je virus v obyvatelstvu rozšířen, individuální účinnost každé dávky a rychlost přijetí vakcíny v těle, tedy doba, než se začne tvořit požadovaná imunita. To znamená, že pokud je v tuto chvíli koronavirus ve Velké Británii velmi rozšířený mezi obyvatelstvem, účinek očkování nebude tak rychlý, jak se očekávalo, dostaví se tedy ještě o něco později.

Do půlky března by mohlo zbýt pouze 20 % ze současného počtu lidí zemřelých na covid-19.

„I přesto můžeme učinit několik stěžejních předpovědí. Zaprvé, v příštích několika měsících bude pokles případů pouze o 10 až 15 % ze současného počtu lidí s onemocněním covid-19. Tento pokles je totiž úměrný počtu očkovaných osob. Ale na druhou stranu bude znatelně klesat počet hospitalizovaných. To proto, že očkovací strategie se konktrétně zaměřila na osoby starší a s rizikovými faktory. Jako výsledek můžeme čekat, že hospitalizace začnou klesat už koncem ledna a do poloviny března dosáhnou 40 % současné úrovně,“ předpovídá Roberts.

Počet zemřelých bude tedy s intenzitou očkování rychle klesat. Ačkoliv se trend lidí, kteří podlehnou covid-19, nebude měnit do půlky února, očekává se, že se poté (alespoň v Británii) vše zásadně obrátí. Do půlky března by pak mohlo zbýt pouze 20 % současného počtu lidí zemřelých na covid-19. S ohledem na tato čísla je optimistický i Christopher Whitty, hlavní britský epidemiolog. I podle něj je velká pravděpodobnost, že situace bude na jaře vypadat mnohem lépe.

Česko o dost zaostává

Očkování v České republice probíhá "poněkud pomaleji". Počet lidí, kterým byla podána vakcína proti covid-19, se na konci ledna pohybuje okolo 1 % z celkového počtu obyvatel. Podle očkovací strategie se například do konce února počítá s přibližně 5 % očkovaných lidí.

Na konci února bychom tedy byli přibližně v bodě, kde je Velká Británie nyní. Dokonce ledna se ale ještě sníží dodávky vakcíny. Je tedy víc než pravděpodobné, že očkování se mezi našimi obyvateli projeví mnohem později než v Anglii.

Související…

Flowcast s Petrem Ludwigem: Otevřít Česko? To by byla velká tragédie
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...