fbpx

Sítě sdílených taxíků sice prý radí řidičům se situací ohledně samotné nemoci, ale se zdravotním pojištěním nebo placeným volnem jim nepomohou. Hlavně mají mít čisto v autech

Zveřejněno: 9. 3. 2020

Ministerstvo zdravotnictví radí lékařům, jak by měli postupovat ohledně zákeřného viru Covid-19, který je tak nebezpečný, že se v Penny nedají koupit špagety nebo mouka. Naštěstí jsou tu ještě sdílené taxislužby (jen se jim tak říká, nic tam sdíleného není) Uber a Lyft. A ty dávají řidičům tipy, jak se koronaviru vyhnout. Jako úplně vyhnout.

Žádné další výhody ovšem lidé za volanty sdílených taxíků očekávat nemohou, rozhodně jim nebude proplácen pobyt doma, pokud se cítí nemocní. Nevadí, tak aspoň vydáme manuál.

Hlavně si vyčistěte auta

V reakci na krizi vydal Uber koncem února rady řidičům, a to včetně doporučení, aby zůstali doma, pokud se cítí nemocní. Také mají vyčistit a vydezinfikovat ty části aut, kterých se jejich cestující často dotýkají. Na speciálních stránkách o koronaviru společnosti Lyft byly zveřejněny obecné rady, aby si na sebe řidiči dávali pozor, sledovali nové informace o koronaviru a pečovali o čistotu svých aut.

Američtí řidiči sdílených aut vydělají v průměru přes 17 dolarů za hodinu. A návštěva lékaře je připraví třeba i o čtyři hodiny práce.

Uber a Lyft samozřejmě čisticí prostředky neposkytují a za dny, kdy jsou řidiči nemocní, neplatí. Pro řidiče, kteří spoléhají na řízení taxíků jako na hlavní zdroj příjmu, tedy není možné si jakékoli volno vzít. Většina řidičů si zkrátka nemůže dovolit zamezit případné kontaminaci zákazníků tím, že raději zůstanou doma, musejí se prostě ohánět.

Koronavir je nezastaví

Američtí řidiči sdílených aut vydělají v průměru přes 17 dolarů za hodinu. A návštěva lékaře je připraví třeba i o čtyři hodiny práce. Firmy provozující aplikace na "sdílení aut" směrem k řidičům a zákazníkům komunikují pouze obecné informace a ujišťují veřejnost, že pro zdraví dělají vše.

Zůstáváme v úzkém kontaktu s místními veřejnými zdravotnickými organizacemi a budeme i nadále dodržovat jejich doporučení.

Mluvčí Uberu v prohlášení konkrétně uvádí: „Neustále pracujeme na tom, abychom zajistili bezpečnost našich zaměstnanců a všech na platformě Uberu. Pokračující šíření koronaviru nás i nadále znepokojuje. Vytvořili jsme specializovaný globální tým výkonných a bezpečnostních vedoucích pracovníků společnosti Uber vedený odborníky na veřejné zdraví, abychom reagovali podle potřeby každého trhu na celém světě. Zůstáváme v úzkém kontaktu s místními veřejnými zdravotnickými organizacemi a budeme i nadále dodržovat jejich doporučení.“

Co se aktivní prevence šíření koronaviru týče, tak i v této oblasti je Uber aktivní, pozastavil účty některých řidičů v Mexico City a Londýně, protože přišli do styku s cestujícími, kteří byli na virus pozitivně testováni. Ještě někdo by chtěl makat pro tyhle "cool sdílené služby", co se o své řidiče vždy postarají?

Související…

Soumrak sdílené ekonomiky: Airbnb ani Uber už s ní nemají nic společného
Zdeňka Musilová

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...