fbpx

Nejenže tříděním a minimalizací odpadu ulehčíte životnímu prostředí, navíc také ušetříte peníze. Za svoz komunálního odpadu se totiž platí nemalé částky

Zveřejněno: 31. 5. 2019

Ekologie a životní prostředí jsou pro spoustu lidí jen taková "chytrá trendy slovíčka". Přestože víme, že bychom se o ně měli zajímat, realita je často jiná. Ano, většina z nás sice třídí odpad, podle posledních výzkumů 73 %, a sem tam se snažíme používat PET lahve i igelitové tašky několikrát, než je hodíme do popelnice. Ale i když to děláme, občas si všichni asi položíme otázku: Má to vůbec všechno smysl? Odpověď je snadná. Rozhodně má!

Třídění šetří přírodu i peněženku

Nejenže tříděním a minimalizací odpadu ulehčíte životnímu prostředí, navíc také ušetříte peníze. Za svoz komunálního odpadu se totiž platí nemalé částky. Možná je to tak trochu povrchnější důvod proč třídit, ale znáte to, každá ušetřená koruna může jednou přijít vhod.

Ekologie je ve skutečnosti symbióza. Vědomí toho, že třeba petka vhozená do žlutého kontejneru na plast má lepší budoucnost než ve spalovně či na skládce.

No a pak je tu znovu ta ekologie. Jasně, to slovo se omílá už tak dlouho a všude možně, že ve spoustě lidí okamžitě vyvolá negativní reakci. Ale ekologie je ve skutečnosti symbióza. Vědomí toho, že třeba petka vhozená do žlutého kontejneru na plast má lepší budoucnost než ve spalovně či na skládce, by pro nás měla být motivací k třídění odpadu. Stejně tak sklenice od marmelády či dobrého alkoholu udělá více radosti, pokud ji vyhodíte do kontejneru na sklo. Vědomí toho, že skutečně pomáháme – a nic nás to nestojí!

Jak minimalizovat odpad

Minimalizování odpadu je velmi milý trend, který jistě ekologii přispívá. Žít bezodpadově však rozhodně není cesta pro každého. Přesto můžete komunální odpad snížit na minimum pomocí pár snadných kroků. Stačí si domů pořídit koše na tříděný odpad, které můžete schovat třeba pod dřez, a začít se důsledně třídění věnovat.

Dnes už se i ve větších městech nacházejí buď přímo hnědé popelnice na bioodpad, nebo malé komunitní komposty či zahrady.

Přestože patříme v třídění odpadu v Evropě mezi špičku, stále je prostor pro zlepšování. Většinou je to však spíš z neznalosti toho, jak odpad třídit správně, než z lenosti. Pro načerpání znalostí, jaký odpad kam třídit, doporučujeme web Samosebou.cz. Informace dnes však najdete téměř všude, třeba i na samotných kontejnerech. A že v třídění plave někdo z vaší domácnosti, komu se získávat informace nechce? Nalepte si i doma na koše s tříděným odpadem nálepky, na kterých hned každý pozná, kam a jak odpad vytřídit.

Nezapomínejte na bioodpad

Zvlášť ve městech se setkáváme s vyhazováním slupek od brambor a dalšího bioodpadu do komunálu. Dnes už se však i ve větších městech nacházejí buď přímo hnědé popelnice na bioodpad, nebo malé komunitní komposty či zahrady. Stejně tak můžete větší množství bioodpadu jednoduše odvézt na nejbližší sběrný dvůr.

Související…

Washington legalizoval kompostování lidí. Poslouží naše těla jako hnojivo?
Jan Handl

zdroj: Samosebou.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...