fbpx

Zveřejněno: 26. 9. 2017

Kanadská firma AquaBounty ve své poslední čtvrtletní zprávě uvedla, že prodala více než 5 tun geneticky modifikovaných filetů z lososa. Přitom pouze sama společnost ví, kde tyto ryby skončily.

„Nikdo kromě společnosti netuší, kde se geneticky modifikovaný losos nachází,“ řekla Lucy Sharratt z kanadské CBAN (Canadian Biotechnology Action Network). „Firma nesdělila, komu byly takto upravené kousky prodány.“

Kanadský parlament proti označování GMO potravin 

Lucy Sharratt se již roky snaží získat od AquaBounty vyjádření. Vydala se i přímo do sídla společnosti na ostrově Prince Edward v Kanadě, aby věc vyšetřila. Bohužel se jí a jejím kolegům nedostalo příznivého přivítání. „Jednali s námi jako se zločinci,“ popsala. Posláním organizace CBAN je přitom informovat kanadskou veřejnost o geneticky modifikovaných potravinách, protože členové kanadského parlamentu v květnu hlasovali proti jejich povinnému označování. Ve Spojených státech je geneticky modifikovaný losos schválen pro lidskou spotřebu. Jediná věc, která spotřebitele před takovými potravinami ochrání, je tak zákaz jejich dovozu, dokud nebudou uzákoněny pokyny pro jejich označování.

gmo ryba shutterstock 674743111

Geneticky modifikované ryby se mohou snadno dostat i na váš stůl.

Geneticky modifikované menu, prosím 

Tato kauza opět otevřela citlivou problematiku GMO. Ty jsou totiž na americkém i kanadském trhu běžné. Ne proto, že by je lidé vyžadovali, ale protože vůbec netuší, že potravina, kterou kupují, je geneticky modifikovaná. V USA ani v Kanadě neexistuje nařízení, které by firmy donutilo geneticky modifikované potraviny označovat. I u nás je jíme, ať chceme nebo ne. Stačí dát si k obědu řízek osmažený na běžném oleji nebo v kině popcorn. Téměř všechny stolní oleje (sójové, řepkové) jsou totiž vyrobeny z geneticky modifikovaných rostlin. Jako potravina či krmivo mohou být v současné době v EU uváděny na trh produkty z bavlníku, kukuřice, brambor, řepky, sóji a cukrové řepy. Dále jedna bakteriální a jedna kvasinková kultura. GMO se pak nachází téměř ve všech zpracovaných potravinách. Sójový, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy či cukr z cukrové řepy například obsahují téměř všechny zpracované potraviny. Pokud tyto ingredience vidíte na etiketě vašeho jídla, můžete se vsadit, že byly geneticky modifikovány. 

U nás GMO značeno být musí

Ve srovnání s USA a Kanadou na tom ale jsme o něco lépe. GMO potraviny u nás značeny být musí. Na stránkách věnovaných bezpečnosti potravin doslova stojí: „Potraviny obsahující geneticky modifikované organismy, které jsou uvedeny na trh, musí mít na etiketě uvedena slova: Produkt obsahuje geneticky modifikované organismy.“ Ani naše legislativa ovšem není dokonalá, protože výrobky ze zvířat (maso, mléko, vejce), která jsou krmena geneticky modifikovaným krmivem, už být označeny nemusí. A zde je kámen úrazu. Právě tyto potraviny podle řady studií mohou způsobovat vážné zdravotní problémy.   

gmo shutterstock 148204901

Proč jsou vlastně geneticky modifikované potraviny tak nebezpečné?

Co to vlastně jsou GMO potraviny?

Za geneticky modifikovanou potravinu a krmivo považujeme tu, která obsahuje geneticky modifikované organismy, sestává z nich nebo je z nich vyrobena. A co je jejím problémem? Například to, že rostliny jsou upraveny tak, aby snášely vysoké dávky pesticidů, jejichž rezidua my pak konzumujeme. Například glyfosát, což je látka, jejíž požití vyvolává zvýšené riziko non-Hodgkinova lymfonu, tzn. zhoubného onemocnění lymfatických žláz. A právě této choroby v poslední době rychle přibývá. Dalším problémem je zvýšený výskyt alergií. A protože alergie je imunitní reakcí na určitou cizorodou bílkovinu, je možné, že nové bílkoviny mohou takovouto reakci vyvolat. Problémem je, že GMO nebyly podrobeny dlouhodobým studiím. Dosavadní výzkumy nezahrnují dobu delší než dva roky a byly navíc financovány společnostmi, které GMO potraviny produkují. Objevilo se ale mnoho studií spojujících GMO s řadou zdravotních problémů. Mezi nejčastější patří poškození ledvin a jater, vadná regulace inzulínu, zrychlené stárnutí, rakovina a neplodnost.

GMO se nevyhneme

A jak se těmto látkám vyhnout? To bude těžké. Přestaňte navštěvovat restaurace (pokud se  tedy nestravujete jen v těch ekologických, které je ovšem velmi těžké najít) a vyhněte se všem průmyslově zpracovaným potravinám a nahraďte je jen biopotravinami, se kterými se také vyvarujete pesticidů a chemie.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle Magazine

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...