fbpx

Aplikace Facebook Research chtěla po uživatelích přístup ke všem datům, která procházejí jejich telefonem. Dvacet dolarů firma nabízela i teenagerům

Zveřejněno: 3. 2. 2019

Na problémovou aplikaci Facebooku upozornil v uplynulém týdnu magazín TechCrunch. Nejrychleji na informaci zareagovala společnost Apple a zrušila certifikát, který umožňoval výzkumnou (někdy je označována rovnou jako špehovací) aplikaci Facebooku distribuovat bez nutnosti návštěvy App Storu. Zákaz se ovšem prý týká i dalších interních aplikací, které využívají ve svých iPhonech zaměstnanci Facebooku. Ti tak mohou mít problém třeba chatovat nebo si objednávat obědy.

Facebook porušil zásady Applu pro firemní aplikace. Systém Enterprise měl být určen pro distribuci interních firemních aplikací pouze zaměstnancům, nikoli lidem zvenčí, v tomto případě vlastně placeným externím testerům.

Sledována byla nejenom jejich činnost na Facebooku, ale potenciálně i vše ostatní, co na telefonu dělali.

Facebook oznámil, že svou výzkumnou aplikaci pro iOS stáhl, aniž by zmínil, že k tomu byl donucen Applem. TechCrunch uvádí, že takzvaný Project Atlas Facebook na platformách iOS a Android provozuje už od roku 2016. Slouží ke sledování uživatelů mobilních telefonů ve věku 13 až 35 let, z nichž ale bylo prý jen 5 % teenagerů.

Šmírujte mě za 20

Lidé, kteří byli součástí výzkumu, byli oslovování reklamou na Instagramu a Snapchatu a dostávali měsíčně 20 dolarů plus bonusy za případné doporučení dalších uživatelů, kteří se pak aktivně do projektu zapojili. Sledována byla nejenom jejich činnost na Facebooku, ale potenciálně i vše ostatní, co na telefonu dělali. To bylo možné díky VPN (virtuální privátní síti), kterou byli s Facebookem propojeni.

Facebook v tomto případě jednoznačně požadoval a získával data třetích stran.

Co všechno tedy Facebook o účastnících výzkumu věděl? To, co si prohlíželi na webu, jaké jiné aplikace používají a jakým způsobem, a dokonce bylo možné i dešifrovat jejich šifrovanou komunikaci. Facebook šel tak daleko, že žádal uživatele o screenshoty a odeslání historie objednávek na Amazonu. V tomto případě tedy Facebook jednoznačně požadoval a získával data třetích stran.

Facebook se odjabkoval

K čemu získaná data Facebooku byla? Kromě sledování konkurence byla cenná také z pohledu odhalování obecných trendů mezi uživateli mobilních telefonů a plánování změn u svých produktů. Facebook byl nucen už loni skončit s aplikací Onavo Protect, ovšem podobně sporný Facebook Research běžel dál.

Šéf Applu opakovaně kritizoval postupy sběru dat Facebookem. Mark Zuckerberg zase tvrdí, že jeho firma nabízí zdarma služby všem, kdežto telefon od Applu si nemůže dovolit každý.

Facebook si to u Applu zavařil, jelikož díky plošnému odstavení svých firemních testovacích aplikací nemůže na iPhonech využívat ani zkušební interní verze aplikací Facebooku a Instagramu. Z iPhonů zmizely i aplikace týkající se komunikace a produktivity zaměstnanců Facebooku. Podle TechCrunche je to významná "nepříjemnost", která může v kancelářích Facebooku mezi 33 000 zaměstnanci způsobit chaos a i finanční ztráty, a to i během krátké doby v řádu několika hodin či dnů.

Podle Facebooku se aplikace rozhodně nedá označit za špionskou, jelikož byly všemi uživateli odsouhlaseny podmínky a v případě dětí měl Facebook souhlas rodičů. Vyměnit přístup k telefonu za 20 dolarů měsíčně je ovšem obchod, ke kterému je potřeba znát všechny konsekvence.

Související…

Že by to Apple konečně pochopil? iPhone je drahý. Až moc drahý
Zdeněk Strnad

Situace jistě zhorší vztah mezi Facebookem a Applem. Tito technologičtí giganti přitom soupeří a zároveň spolupracují na trhu už mnoho let. Tim Cook, šéf Applu, opakovaně kritizoval postupy sběru dat Facebookem. Mark Zuckerberg, jeho protějšek z Facebooku, zase tvrdí, že jeho firma nabízí zdarma služby všem, kdežto telefon od Applu si nemůže dovolit každý. Zvýšené napětí by se mohlo projevit třeba menším promováním aplikací Facebooku v App Storu a menší mírou integrací do iOS. Běžný uživatel si může tuto novou kauzu vysvětlit jako další hřebíček do rakvičky Facebooku, který byl opět chycen při něčem, co silně hraničí s ohrožováním soukromí a dat jeho uživatelů.

foto: Shutterstock, zdroj: The Crunch

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...