fbpx

Na konferenci Dítě v síti 2018 promluvil i kouč Jan Bílý. Nejen dětem, ale i dospělým mohou pomoci jeho metody náhledu do problémů rodiny

Zveřejněno: 4. 2. 2019

„Jsme nesmírně roztříštěná společnost a myslím, že jeden ze závažných problémů internetu, a zejména sociálních sítí, vězí v tom, že každá malá sociální bublinka, je přesvědčena o tom, že má pravdu a že její pohled na realitu je ten jediný správný,“ konstatoval na konferenci Dítě v síti 2018 Jan Bílý, kouč a autor knih o vztazích a osobním rozvoji. „Často zde přitom jde více o pocity než o logické definice nebo argumenty,“ dodává.

Jan Bílý, který se snaží o propojení spirituálního a „byznysového“ světa, představil na své přednášce metodu, kterou používá už 20 let. A jak sám říká, přestože je svým způsobem tato metoda tajemná, má se „sítěmi“ mnoho společného. Zkoumá totiž vztahy jednotlivých členů systému mezi sebou. Jsou jí systematické neboli rodinné konstelace, které umí ukázat daný problém z úhlu pohledu všech zúčastněných.

Klient, který si chce vyřešit nějaký problém, přijde do kruhu pozvaných lidí nebo účastníků semináře.

„Metoda rodinných konstelací pracuje s tím, že celek je natolik důležitý, že každý člověk, který ho tvoří, má právo vidět realitu z vlastní perspektivy. To samozřejmě neznamená, že jeho názor je pravdivý. Ale musí dostat možnost ho i přesto zastávat a do jisté míry za to být uznán,“ vysvětlil kouč.

Jak tedy metoda funguje? „Klient, který si chce vyřešit nějaký problém, přijde do kruhu pozvaných lidí nebo účastníků semináře. Krátce své téma nastíní a z přítomných si vybere zástupce za jednotlivé členy daného systému.

Tajemný výběr

Pokud se například jedná o rodinu, pak za tatínka, za maminku, samozřejmě i za sebe, za sourozence. Když se jedná o firmu, může tam být ředitel, zástupci jednotlivých oddělení, dodavatelé nebo třeba klienti. Tyto osoby poté rozestaví podle svého pocitu na pódium. „Tajemné na této metodě právě je, že když někdo takto zcela náhodně sestaví obraz určitého systému, pak ti vybraní lidé se v jednotlivých funkcích začnou chovat a částečně i cítit jako originál, tedy člověk, kterého představují,“ popsal Bílý.

Související…

Lidija Zavoralová: Důležité je nechat děti, aby se taky chvíli nudily
Klára Ponczová

Metoda podle Bílého funguje díky předávání informací skrze pole, která ještě neznáme. Každopádně dokáže dát odpověď na otázky, které bychom bez ní hledali jen těžko. A také ukazuje, že jakýkoli systém, ať už je to firma, rodina, či stát, není dobré rozdělovat na „špatný“ a „dobrý“.

foto: Tomáš Železný

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...