fbpx

Starší Američané sdílejí fake news na Facebooku podle nové analýzy výzkumníků z univerzit v New Yorku a Princetonu mnohem častěji než ostatní věkové skupiny

Zveřejněno: 11. 3. 2019

V Česku byl nedávno (a zatím nepravomocně) odsouzen 71letý důchodce, který díky sdílení blábolů SPD začal nebohé české občany bránit před nájezdy islamistů tím, že pokácel pár stromů na koleje, aby na ně později najely vlaky s (českými) cestujícími. Jaromír Balada bohužel přesně odpovídá vzorku americké studie, podle níž fake news nejčastěji a s oblibou sdílejí hlavně starší lidé.

Ze studie, která byla publikovaná v časopise Science Advances, vyplývá, že starší uživatelé sdíleli fake news častěji než mladší lidé bez ohledu na vzdělání, pohlaví, rasu, příjem nebo počet sdílených odkazů. Věk tedy ve skutečnosti předpovídá chování uživatelů internetu lépe než jakákoli jiná charakteristika, a to včetně podpory politických stran.

Jak pomoci starším

Úloha fake news při ovlivňování chování voličů je v Americe nepřetržitě diskutována od překvapivého vítězství Donalda Trumpa nad Hillary Clintonovou při prezidentských volbách v roce 2016. Některé studie odhalily, že protrumpovské fake news část lidí pravděpodobně přesvědčily, což ovlivnilo výsledek voleb. Zjištění, že starší lidé sdílejí fake news s vyšší pravděpodobností, by prý mohla pomoci uživatelům a samotným platformám navrhnout efektivnější opatření, která by zabránila jejich masivnímu šíření.

Pouze 8,5 % uživatelů zahrnutých ve studii sdílelo alespoň jeden odkaz z webu obsahujícího fake news.

Studie zkoumala chování uživatelů v měsících před a po amerických prezidentských volbách v roce 2016. Začátkem roku 2016 začali akademici pracovat s výzkumnou firmou YouGov a sestavili panel s 3500 lidmi, mezi kterými byli uživatelé Facebooku i ti, kteří ho nepoužívají. Ve středu 16. listopadu, tedy hned po volbách, požádali uživatele Facebooku o instalaci aplikace, která jim umožnila sledovat data z otevřených profilů, včetně sdílených odkazů stránek, kterým dali lajk.

senior pocitac 600755441

No tak tohleto fakt není možný. To musím hned poslat dál


Přibližně 49 % účastníků studie, kteří používali Facebook, souhlasilo s tím, že budou sdílet údaje o svém profilu. Výzkumníci poté zkontrolovali odkazy s tím, že si k ruce vzali seznam dezinformačních stránek, který sestavil reportér BuzzFeedu Craig Silverman. Později prozkoumali propojení se čtyřmi dalšími seznamy fake news domén, aby zjistili, zda budou výsledky konzistentní.

Konzervativci a demokraté

Ve všech věkových kategoriích bylo sdílení fake news vzácné. Alespoň jeden odkaz z webu obsahujícího fake news sdílelo pouze 8,5 % respondentů. Uživatelé, kteří se označili za konzervativní, sdílejí ovšem fake news častěji než ti, kteří jsou liberální: 18 % republikánů sdílelo fake news ve srovnání s méně než 4 % demokratů.

Starší lidé, kteří začali internet používat později, postrádají základní dovednosti digitální gramotnosti mladších lidí.

Hoaxy, tedy podvodné zprávy, sdílelo na svých profilech 11 % uživatelů starších 65 let. Ve věkové skupině 18 až 29 let to byla jenom 3 % uživatelů. Američané starší 65 let sdíleli fake news více než dvakrát tolik co druhá nejstarší věková skupina od 45 do 65 let a téměř sedmkrát tolik než nejmladší věková skupina od 18 do 29 let.

Související…

I ta nejlepší AI pro odhalování fake news zatím pokulhává
Jan Handl

Účelem studie nebylo dojít k závěru, proč starší uživatelé tak často sdílejí hoaxy a fake news. Výzkumníci ale poukazují na dvě možné teorie. První z nich je, že starší lidé, kteří začali internet používat později, postrádají základní dovednosti digitální gramotnosti mladších lidí. Druhou je možný kognitivní úpadek ve stáří, který znamená větší náchylnost k tomu, aby člověk hoaxům uvěřil.

Fake news se rychle šíří na Facebooku zčásti také proto, že zpravodajské články obecně vypadají v news feedu stejně, ať je původně zveřejnily The New York Times, nebo farma zaměřená na clickbaity, tedy na získání kliku i za cenu zveřejnění nesmyslné zprávy. Vědci také tvrdí, že uživatelé budou pravděpodobněji sdílet fake news, pokud je předtím sdílel nějaký jejich důvěryhodný přítel.

foto: Shutterstock, zdroj: The Verge

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...