fbpx

Blackfishing je rasismus naruby: Proč bílé instagramerky předstírají, že jsou černé 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Populární sociální síť Instagram více než cokoliv jiného podléhá módním výstřelkům. Jedním z nich je snaha uživatelek vydávat se za černošky. Že by podváděly? To jim nedochází

Zveřejněno: 8. 6. 2021

Na první pohled vypadá instagramový účet Emmy Hallbergové jako každý jiný. Je to mladá hezká dívka, která se chlubí svojí krásou. Sexy křivky, opálená kůže, dlouhé tmavé vlasy, tahle černoška si může dovolit prezentovat produkty svých klientů jako influencerka. Účet pochází ze Švédska, což by nemuselo nic zvláštního znamenat, ale na první a ani druhý pohled nemáte šanci odhalit, že tahle slečna tmavé pleti rozhodně není.

I když to fotky na jejím instagramovém účtu vůbec nenapoví, Emma nebo dívka, která se za ni vydává, je zkrátka běloška. Prezentuje se ale jako „černá holka“, vypadá tak a asi není moc lidí z jejích skoro tří set tisíc odběratelů, kteří tuší, kde je pravda.

Co je blackfishing

V několika posledních měsících tento styl na Instagramu prý celkem frčí. Jde o to napodobovat černošky, co se týče barvy pleti, vlasů a dalších estetických prvků. Tomuto kontroverznímu přístupu k prezentaci sebe sama se říká „blackfishing“. Získává pozornost, ale také nevoli těch, za které se tyto falešné černošky vydávají.

Na dotaz, proč se stylizuje do vizáže typické pro černošky, upřímně přiznala, že jí jde o kšeft, posiluje tak svůj byznys.

Další uživatelka Instagramu Alicja Brzotowska, dvacetiletá Londýňanka, zase vyniká výraznými křivkami, snědou kůží a téměř kavkazským vzhledem. Nejen na Instagramu, ale i na Twitteru se její fandové hádali, odkud vlastně pochází. Novinářům nakonec Alicja sama prozradila, že přišla z Polska, ale její předci jsou prý z Indie. Tím vysvětlila, proč nemá světlou kůži a vlasy. Na dotaz, proč se stylizuje do vizáže typické pro černošky, upřímně přiznala, že jí jde o kšeft, posiluje tak svůj byznys. V této stylizaci se jí na Instagramu zkrátka daří lépe vydělávat. Nemá prý v úmyslu napodobovat africkou kulturu nebo se nějak srovnávat s tamními ženami.

Začíná to „mazadlem“

Alicja se zřejmě nespokojila s obarvením vlasů a samoopalovacím krémem. Svému zjevu pomohla plastikou rtů a zadnice. I když veřejně tvrdí, že vše na ní je pravé a že jde o výsledek diet a cvičení. Obě zmíněné mladé dámy nejsou jediné, které se na Instagramu snaží svézt na módní vlně „blackfishingu“, tedy vydávání se za černošky.

Některé jdou po troše trollingu ze strany kritiků s pravdou ven, jiné donekonečna zapírají a tvrdí, že jsou černé. Různá mazadla způsobující tmavší odstín pleti jsou prostě v základní výbavě nejedné instagramové krasavice.

Chovala se jako černoška, točila videa s typickou dikcí, rapovala. A hlavně – vydělala spoustu peněz a získala přes 2 miliony odběratelů.

Už v roce 2017 „zazářila“ influencerka Victoria Waldripová pod přezdívkou WoahVicky tím, jak o sobě tvrdošíjně prohlašovala, že je černá, i když oba její rodiče jsou běloši. Dokonce zveřejnila diskutabilní výsledky DNA testu, podle kterého je ze 44 % Afričanka. Chovala se jako černoška, točila videa s typickou dikcí, rapovala. A hlavně – vydělala spoustu peněz a získala přes 2 miliony odběratelů. Po pár měsících tento obsah smazala a uznala, že to dělala hlavně kvůli slibně se rozvíjející kariéře.

Většina těchto dívek žádné výčitky kvůli tomu, že podvádějí a prezentují se jako černošky, zkrátka necítí. Prostě si přivlastňují určitý styl, napodobují vzory (zřejmě Kim Kardashianovou a spol.), které si ve vlastním vzhledu přivlastňují černošský styl, a vynáší jim to. Emma Hallbergová uvedla, že si černoškou kulturu vlastně nepřivlastňuje. Přiznává, že Instagram je jejím hlavním zdrojem příjmů, a nejvíce ji prý ovlivňují Rihanna, Sofia Jamoraová a Kylie Jennerová. Zásahy plastického chirurga nepřiznává, tmavé a kudrnaté vlasy jsou prý její, stejně přirozená je barva očí. Je to prostě jen její styl. A nemůže přece za to, že je bílá.

Související…

Šikana na Instagramu a proč asi s tím nikdo nic nedělá?
Klára Ponczová

foto: Shutterstock, zdroj: The Daily Beast

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...