fbpx

Víc než devět z deseti eur investovaných do technologických startupů jde do firem, které založili a řídí výlučně muži

Zveřejněno: 14. 12. 2018

Investoři, kteří své peníze vkládají do technologických startupů, v 93 procentech případů preferují firmy založené muži. A to přesto, že kampaň, jež podporuje ve firmách diverzitu, probíhá dlouhodobě a v posledních letech nabírá na intenzitě. Šovinistický přístup investorů vyplývá z průzkumu společnosti Atomico, na který odkazuje list Financial Times.

Zpráva mimo jiné ukazuje, že v oblasti investic takzvaného venture kapitálu (tedy rizikového) do technologií nedošlo prakticky k žádnému posunu za poslední tři roky. „O technologických firmách se říká, že jsou budoucností průmyslu, ale zatím jsou otevřeny jen malé skupině obyvatel, kterou představují privilegovaní bílí muži,“ řekla listu Financial Times Francesca Warnerová, poradkyně v investiční společnosti Seraphim Capital a spoluzakladatelka neziskové organizace Diversity VC.

Nedostatečná pohlavní diverzita stojí za doslova toxickým pracovním prostředím pro ženy.

„Pro Evropu máme k dispozici jen málo dat z jiných oblastí a o jiných rozměrech diverzity, nicméně technologická odvětví jsou doménou vyloženě bílých mužů,“ dodala. Společnosti ze Silicon Valley už v minulosti sklidily nesmlouvavou kritiku za to, že v diverzitě výrazně zaostávají. Kromě toho zde vyplulo na povrch několik skandálů, které se týkaly sexuálního obtěžování a diskriminace žen. Nicméně technologické společnosti v Evropě jsou v diverzitě skutečně výjimečné.

Stereotypů nezbavené

Ze zprávy rovněž vyplývá, že nedostatečná pohlavní diverzita stojí za doslova toxickým pracovním prostředím pro ženy. Téměř polovina z nich v průzkumu uvedla, že zažila nějakou formu diskriminace na pracovišti. A v devadesáti procentech případů tato diskriminace souvisela s jejich pohlavím.

Řekl mi, že jsem ve věku, kdy bych se měla usadit.

Tugce Bulutová, zakladatelka a ředitelka londýnského startupu Streetbees, vzpomíná na schůzku s jedním investorem, kterému nabízela, aby se podílel na jejím projektu. „Řekl mi, že jsem ve věku, kdy bych se měla usadit. Stává se to docela často,“ řekla deníku Financial Times. „Už jsem se naučila, že když se s někým dostanu v otázce diverzity do sporu, tak to raději rovnou ukončím,“ dodala.

Chce to manuál

Technologický sektor je poměrně rozsáhlý a zasahuje do všech dalších oborů, včetně personalistiky. A tak se stupňují obavy, že se genderové stereotypy začnou opět šířit do dalších částí společnosti. „Nesmíme promarnit šanci a začít digitální svět tvarovat, nebo dřív on vytvaruje nás,“ varuje Martha Lane Foxová, jedna z manažerek ve společnosti Twitter. Diversity VC a Atomico vydaly dokonce příručku, která má manažerům a zaměstnancům v technologických startupech s aplikací principů diverzity a inkluzivního zaměstnávání pomoci.

Ženy investorky v dotazníku nejčastěji uváděly, že technologický sektor není inkluzivní.

Studie společnosti Atomico sice nezjišťovala, kolik žen pracujících ve fondech rizikového kapitálu rozhoduje o tom, kam budou peníze investovány, nicméně Diversity VC loni vydala zprávu, v níž uvedla, že ve Velké Británii pracuje na rozhodujících pozicích v investičních společnostech jen deset procent žen.

shutterstock 324757700

Proč bychom, milá dámo, měli investovat do vašeho startupu? A neměla byste se raději usadit?


V Evropě najdeme i několik top investičních společností rizikového kapitálu, například Balderton Capital, které dosud nemají jediného ženského partnera. Ženy investorky, které Atomiku odpovídaly v jeho dotazníku, nejčastěji uváděly, že technologický sektor není inkluzivní. V podobném duchu odpovídaly i ženy, které ve fondech rizikového kapitálu pracují na zaměstnaneckých pozicích.

Ani vědkyně ani technoložky

V sousedním Německu vyšla před několika dny studie, která se zaměřovala na podíl žen, jež pracují ve vědě či technologických odvětvích. Nešlo o zjišťování, zda jsou na svých pozicích diskriminovány, ale o pouhé počty. Ze zprávy, na kterou odkazuje list Handelsblatt, vyplynulo, že ženy o práci v těchto oborech ztrácejí zájem.

Podíl žen ve vědě nebo technologických firmách se za posledních pět let snížil na pět procent.

Tento pokles se projevuje nejvíc u žen ve věkovém rozmezí 30 až 34 let. Ještě v roce 2005 ve vědě nebo technologických firmách pracovalo šest procent žen v tomto věku, zatímco v roce 2016 to bylo už jen 2,6 procenta. Sestupný trend je ve sledovaném období možné vidět i u celkového podílu žen v těchto oborech bez rozdílu věku. Dnes zde pracuje milion žen a osm milionů mužů. Podíl žen se za posledních pět let snížil na pět procent. Průzkum provedl Německý ekonomický institut v Kolíně nad Rýnem.

Jsme zaseklí

Přestože se rozrůstají možnosti, které by ženy motivovaly k volbě kariéry vědkyně nebo technoložky, pracovní pozice z těchto odvětví se nevyskytují ani v první dvacítce žebříčku nejpopulárnějších zaměstnání u těchto žen. Největší zájem mají tradičně o místo pracovnice v administrativě, recepční u lékaře nebo prodavačky.

Související…

Korejky řekly drahé kráse dost. Hromadně ničí své make-upy
Lucie Osmanská

Podle Nathalie von Siemensové, mluvčí organizace National STEM Forum, která se zabývá podporou vzdělávání v technických oborech, byl nárůst počtu žen studujících technické obory jistým příslibem do budoucna. Ale přesvědčit je, aby i svou pracovní kariéru věnovaly tomu, co vystudovaly, je stále velmi obtížné. „Pořád jsme zaseklí na stereotypech. Je to na nás všech, abychom ženy tímto směrem motivovali. Musíme jim ukázat, jak je v technických oborech nebo vědě důležitá jejich kreativita, zvídavost a smysl pro sociální odpovědnost,“ řekla von Siemensová německému listu Handelsblatt.

Je to úkol nejen pro rodiče, ale i pro školy, které prý v Německu věnují příliš velký prostor biologii, ale relativně málo času je věnováno fyzice, informačním technologiím a technickým záležitostem. Podle tamních expertů by se to mělo změnit. U nás se o tom také zatím jen mluví.

foto: Shutterstock, zdroj: Financial Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...