fbpx

Dvaadvacátého října mají svůj den všichni, kteří věří, že klávesa může změnit svět. Nabízíme proto tři důvody, proč je používání Caps Locku žádoucí

Zveřejněno: 22. 10. 2019

Mezinárodní den Caps Locku – ano, té klávesy, po jejímž stisknutí píšete pouze velkými písmeny – vznikl v roce 2000 jako parodický „den něčeho“. Když prostě chcete něco obrazně povýšit na důležitosti nebo když chcete něco za každou cenu slavit, tak vymyslíte datum a je to. Tak proč by nemohl mít svůj svátek i Caps Lock.

Tento den, někdo vymyslel 22. říjen, je tedy věnován lidem, kteří rádi píšou slova, věty a celé dlouhé texty s Caps Lockem. Jsou to většinou zkušení uživatelé internetu, ostřílení online kovbojové, kteří se vyznají v zákonech digitální džungle víc než kdokoliv jiný. Když použijí kouzelnou klávesu Caps Lock, tak k tomu mají sakra dobrý důvod – někdy stačí slovo, někdy se z displeje lije sáhodlouhá litanie, všechno velkými písmeny.

Je to extrémně užitečný nástroj, je to jasné vyjádření morálního postoje a přihlášení se k hodnotám osobní statečnosti.

Caps Lock neslouží jen k označení prvního písmene věty nebo vlastního jména. Obecně se používá ke zdůraznění určité myšlenky. Je to extrémně užitečný nástroj – ba co víc, je to jasné vyjádření morálního postoje a přihlášení se k hodnotám osobní statečnosti. Nabízíme vám tři zásadní důvody, proč je použití velkých písmen nejen žádoucí, ale také správné.

Přesvědčivost

Text napsaný velkými písmeny budou lidé vnímat lépe, a stane se tak pro ně větší motivací k požadované činnosti, případně k vyvolání kýžené reakce.

Není druhého takového lingvistického útvaru, kde má forma vyšší vypovídající hodnotu než obsah samotný.

Když používáte Caps Lock, JSTE PROSTĚ DŮVĚRYHODNÝ A INSPIRUJÍCÍ LEADER, KTERÝ NEMUSÍ POUŽÍVAT ŽÁDNÉ NEFÉR KOMUNIKAČNÍ PROSTŘEDKY ANI VYKŘIČNÍKY – MÁ PŘECE PŘIROZENOU AUTORITU!

Sebedůvěra

Tak jako Bruce Willis nemusí po vstupu do místnosti říkat nic a všichni vědí, s kým mají tu čest, tak je i používání Caps Locku samo o sobě statementem. Není druhého takového lingvistického útvaru, kde má forma vyšší vypovídající hodnotu než obsah samotný.

capslock key 1009479403

Jak dodat důraz svým slovům, když nepomáhá obsah textu? Zkuste Caps Lock


Když píšete Caps Lockem, dáváte jasně najevo: tady jsem pán já, budu si dělat, co chci, a vy držte, mlčte a šoupejte nohama.

Inteligence

Používání Caps Locku je neklamnou známkou toho, že autor daného psaného výroku již prošel náročnou cestou od komunikačního eléva až po mistra přímého a racionálního sdělení. A stejným vývojem prošel i jeho vztah ke gramatice.

Caps Lock je  jedním z největších vynálezů moderní digitální lingvistiky.

Je to pro něj zastaralé paradigma, pro budoucnost zela nedůležité. Očištění jazyka od tyranie malých a velkých písmen je způsobem, jak navrátit slovům váhu, kterou v digitálním věku tak často ztrácejí.

Nechte ho odpočívat

Nyní již nemůže být pochyb, že Caps Lock je  jedním z největších vynálezů moderní digitální lingvistiky. Vrcholu vývoje lidstvo samozřejmě dosáhne, až klávesa Caps Lock nebude potřeba vůbec – všichni budou psát pouze velkými písmeny a konečně zavládne takzvaná charakterová rovnoprávnost.

Ale teď už DOOPRAVDY. Nejlepší způsob, jak oslavit Mezinárodní den Caps Locku, je Caps Lock nepoužívat, nechat ho odpočívat. A pokud se budete chtít zapojit, připomeňte přátelům na sociálních sítích, že používat Caps Lock je něco jako nosit tlusté zimní ponožky do lehkých letních sandálů. A že existuje spousta způsobů, jak dát důraz tomu, co chceme ostatním sdělit. Lze to udělat i elegantně, abyste nevypadali jako burani – což je přesně to, jak vypadají ti, kteří používají CAPS LOCK i tam, kde si to rozhodně nezaslouží.

foto: Shutterstock, zdroj: Days of the Year

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...