fbpx

Vaše dítě rádo čte? Můžete se radovat, ovšem pozor – není kniha jako kniha.

Zveřejněno: 7. 10. 2018

Pokud je vaše dítě už ve čtení pokročilé, najít pro něj to správné čtivo může být oříšek. Malý čtenář může být připraven přelouskat daná slova, je ale připravený na jejich obsah? Jak vybrat pro dítě správnou knihu? Sáhnout jednoduše po takových, které jsou označené jako pro pokročilé, nemusí být řešení. Některé z knih mohou být příliš složité, nebo nevhodné. Klíčem je najít knihu, nebo sérii knih, které dítě zabaví, přesně odpovídá jeho zdatnosti a emočnímu vývoji.

Objevte, co je baví

Problém s dobrými dětskými čtenáři je ten, že se snadno začnou nudit. Pokud ale objevíte něco, co je opravdu zaujme, nezaváhají a přečtou si hned několik titulů s podobným námětem. Pokud vaše dítko chce tento měsíc číst pouze knihy o psech nebo o šachu, nechce jej.

Související…

Jak se emočně nezhroutit, když máte dítě poprvé ve školce
Klára Ponczová

Máte doma počítačového závisláka, který se nemůže odpoutat od Minecraftu? Existuje spousta příběhů, odehrávajících se v podobném světě. Následujte nadšení svého dítěte, obzvlášť na základní škole. Jsou to roky, kdy se jejich láska ke čtení nejvíce rozvíjí.

deti cteni nahlas

Zeptejte se odborníků

Pokud si nevíte rady, vyrazte třeba do knihovny. Knihovníci jsou odborníci na dětské čtení a rádi vám pomohou. „Pokud se vám líbilo tohle, určitě se vám bude líbit i tohle“, je jejich oborem. Vědí o všech nejnovějších hitech, stejně tak i o starých klasikách, a dokážou doporučit knihy všem věkovým kategoriím. Učitelé i pracovníci knihkupectví mohou být také dobrými zdroji. Nebojte se zeptat! Google není jediný, kdo má v dnešní době odpovědi.

Nebojte se sérií

Nadšení a zapojení se je klíčové u pokročilých čtenářů. Série tak mohou být skvělou cestou, jak je udržet zaujaté a v očekávání. Ne všechny série jsou tak kvalitní jako třeba Harry Potter, ale existuje mnoho hodně dobrých. A jakmile je vaše dítě pohlceno knižní sérií, máte od něj klid na několik týdnů, ne-li měsíců.

Zvažte také literaturu faktu

Dobré čtenáře fakta baví. Pro děti ve věku mezi 4 a 8 lety existují úžasné obrázkové encyklopedie a biografie pro každý předmět zájmu: zvířata, sporty, auta a náklaďáky, letadla a rakety, hrady a zámky, cokoliv.

Sáhněte po klasice

I když mnoho z nich už nepatří mezi povinnou četbu, klasické knihy jsou nádherně napsány a zabývají se univerzálními tématy se zapamatovatelnými postavami a jsou bohaté na slovní zásobu – často bez sprostých slov a obsahu pro dospělé.  

deti cteni komiks

  

Dejte šanci komiksům

Ilustrovaný neznamená jednoduchý. Graficky zpracované novely jsou přitažlivé pro všechny druhy čtenářů od nepaměti, objevují se napříč všemi žánry: od historie po fantasy a sci-fi.

Čtete jim nahlas

Rodiče malých dětí toto dělají běžně, ale jakmile se školák naučí číst sám, přestávají. Pokud jim však budete i nadále číst a zkusíte i složitější knihy, dostanete představu o tom, jaké knihy vůbec mohou zvládnout, co se týče obsahu, struktury a jazyka. Během čtení se dítěte nezapomeňte ptát, jak se mu příběh líbí, zda není příliš matoucí či strašidelný. Dá vám to mnoho podnětů k diskuzi!

                                                                                                                                            

foto: Shutterstock, zdroj: Common Sense Media

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...