fbpx

Nefunkční tlačítka na přechodech pro chodce zbystřují naši pozornost a dávají pocit kontroly nad situací. Samozřejmě, úplně falešný

Zveřejněno: 12. 1. 2019

Stáli jste někdy na přechodu pro chodce a zoufale mačkali tlačítko, aniž by se to nějak projevilo? Drtili jste ve výtahu tlačítko zavírání dveří a stejně se zavřel později jako obyčejně? Myslíte si, že tato tlačítka nemají ve skutečnosti žádný vliv? Nejste sami a možná máte pravdu, svět je plný zbytečných tlačítek, která nic neudělají.

Zbytečným tlačítkům se říká „placebo tlačítka“. Můžete je zmáčknout, ona možná i vydají nějaký zvuk, ale nemají žádnou reálnou funkci. Nicméně stejně jako třeba placebo léky mohou podle harvardské psycholožky Ellen Langerové plnit důležitý úkol: dávají nám iluzi kontroly nad děním okolo. Působí tedy čistě pouze na psychiku.

100 z 1000

V New Yorku prý funguje jen asi 100 z 1000 tlačítek na přechodech pro chodce a toto číslo se v posledních letech neustále snižuje.  Tato tlačítka pomáhala řešit dopravní situaci v době, než zácpy dosáhly dnešní tragické úrovně. Nyní jsou křižovatky jako součást dopravního systému podřizovány automatickému řízení či senzorům a zásahy ze strany spěchajících chodců a tlačítka nejsou žádoucí. Tlačítka zůstávají, a aniž by ovlivnila okamžik, kdy chodcům naskočí zelená, jsou mačkána a slouží vlastně pro uklidnění spěchajících.

 

newyork prechod

Když tlačítko nestačí, pomůže řádně oděný policista


I další americká města, jako Boston, Dallas a Seattle, prošla podobným procesem a u semaforů pro chodce jsou „placebo tlačítka“. V Londýně, který má 6 000 semaforů, stisknutí tlačítka pro chodce vede k rozsvícení uklidňujícího signálu wait-čekejte. To však nutně neznamená, že se zelený panáček objeví dříve. I v Londýně je doprava sledována a automaticky řízena, přesto mají tlačítka u přechodů důležitou funkci – chodec si může vyžádat zvukové signály, pomáhající s orientací zrakově postiženým. Intervaly semaforů jsou řízeny podle situace, na některých křižovatkách zmáčknutí tlačítka chodcem neovlivní nic.

Pro dobrý pocit 

Tlačítko zavírání dveří výtahu je ve Spojených státech amerických většinou jen pro parádu a dobrý pocit pasažéra, že může něco urychlit. Existuje pro to velmi dobrý důvod: zákon o handicapovaných z roku 1990 vyžaduje, aby dveře výtahu zůstaly otevřené dostatečně dlouho, aby se lidé se zdravotním postižením, tedy třeba s berlemi nebo na invalidním vozíku, dostali do výtahu bezpečně.

tlacitko vytah

Ve výtahu musíte být pohotoví. Pokud chcete slečně otevřít dveře, chce to zmáčknout ten správný čudlík


Jinde než v USA máte větší šanci, že narazíte na výtahové tlačítko, které opravdu urychlí zavření dveří. Funkčnost tlačítka většinou nastaví výrobce podle přání zákazníka nebo potřeb dané budovy.

Když si lidé myslí, že ovládají teplotu v místnosti, ve které jsou, nevadí jim ani určité nepohodlí.

A funkce „jako“ mají i termostaty v hotelových pokojích. Tato praxe není ovšem omezena jen na ně, podle Roberta Beana z americké asociace pro topenáře a klimatizační techniku nefungují tlačítka ani v jiných budovách, přitom nemusí jít a priori o špatnou věc. „Výzkum vnímání vyhovující teploty v místnosti zjistil, že když si lidé myslí, že ovládají teplotu v místnosti, ve které jsou, nevadí jim ani určité nepohodlí,“ řekl Robert Bean.

Hlavně to mít v rukou

K termostatům často nevedou ani dráty, často se to děje třeba v kancelářských budovách, říká Donald Prather z Air Conditioning Contractors of America. „Dali jsme fejkové termostaty do jedné z budov, abychom zavřeli pusu těm, co si pořád stěžujou,“ řekl. „Jednou jsem jel jeden zkalibrovat, a když jsem se majitelů budovy zeptal, proč chtějí nastavit něco, co není ani připojeno do sítě, zmocnila se jich panika a ptali se mě, jestli jsem to řekl nájemcům. Samozřejmě neřekl. Oni mi pak tvrdili, že mi to neprozradili schválně – abych se pak při kalibraci choval přirozeněji.“

Související…

V Africe se probouzí k životu Wakanda s technologiemi budoucnosti
Zdeňka Musilová

Podle Ellen Langerové mají „placebo tlačítka“ na náš život jednoznačně pozitivní efekt, dávají nám iluzi kontroly nad našimi životy, nad věcmi, které ještě můžeme ovlivnit. Zvláštním úkazem je pak lidské chování, při kterém při přivolávání výtahu mačkáme už rozsvícené tlačítko. Je nám jasné, že výtah ví, že má přijet, jede, ale stejně si prostě tlačítko musíme ještě zmáčknout. Jakou radost nám pak udělá knoflík, o němž si myslíme, že něco ovlivní, že?

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: CNN

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...