fbpx

#denoffline: Anastázie Harris píše o tom, jak se mužstvo britských hokejistů odpojilo od sociálních sítí a zapojilo do hry

Zveřejněno: 26. 9. 2018

Něco se stalo. Britští hokejoví hráči, kteří se obvykle v srpnu na ledě v Nymburku předhánějí v rychlosti a virtuózních kličkách, se letos sotva ploužili. Tropické horko sice popravdě moc nepomáhalo držet hokejové táborníky ve špičkové kondici, ale nemohlo mít samo o sobě na svědomí mátohy na ledě. Čím to tedy je? Třetí den toho měl hlavní trenér dost a nařídil po večeři zabavit všechny elektronické hračky. Mobily, iPady... Na pokoji nesmělo zůstat nic napojeného na internet.

Související…

V Británii už přicházejí na to, že dětské štěstí leží mimo sociální sítě
Anastázie Harris

Účastníci letního soustředění tu noc usnuli rychle. A ráno byl na ledě zpátky solidní mančaft. Hluboký spánek a večerní digitální detox udělaly divy.

Když byl sport offline

Problematický vliv všudypřítomné elektroniky a sociálních sítí na mladé sportovce je zatím v podstatě neprozkoumaný, žádný relevantní výzkum neexistuje. Ale trenéři instinktivně cítí, že jim online svět kazí jejich práci, mají totiž zažité srovnání s dětmi, které ještě před pouhými sedmi lety podobné problémy neměly.

Děti spolu mluví, dohadují se, povzbuzují se, pomáhají si s výstrojí, starají se o hokejky...

Nelíbí se jim dosud neznámá únava a nesoustředěnost, kterou mladí najednou trpí. Sami trenéři cítí, že musejí zakročit. Alan Blyth, hlavní trenér, nedovolí, aby mu závislost malých hokejistů na mobilech a sociálních sítích kazila výsledky.

sport druztvo

 A rodiče – často sami ustavičně přilepení k obrazovce – najednou objevují neznámý svět. Děti spolu mluví, dohadují se, povzbuzují se, pomáhají si s výstrojí, starají se o hokejky... A nikde ani jeden mobil. „Je tu nezvykle dobrá atmosféra,“ libuje si Jane Manfordová. A dodává, že je to poprvé, co její syn nechává mobil doma, vůbec ho najednou nezajímá.

Striktní pravidla

Hlavní trenér jde ale ještě dál. V klubu si stanovili striktní pravidla ohledně používání sociálních médií. Někomu se to může zdát přehnané, ale trenéři investují spoustu energie a volného času do mladých hráčů. Nechtějí si nechat házet pod nohy klacky, které se na facebooku často mění v klády.

Všichni žasneme, jak jsme mohli tak rychle zapomenout na něco tak samozřejmého a nesmírně důležitého.

Všude se najdou problematičtí hráči, problematičtí rodiče. Ale sociální sítě dávají negativnímu, překroucenému světu obrovskou moc. Alan je vždycky po ruce a ochotný řešit problém. Ale chce ho řešit hned a na místě. Ne prostřednictvím elektronického jedu a elektronické šikany.

denoffline box

Všechny zprávy o týmu dostáváme prostřednictvím elektronické aplikace. A všem to usnadňuje život. Ale jemné předivo hráčských vztahů se odvíjí postaru: z očí do očí. A všichni žasneme, jak jsme mohli tak rychle zapomenout na něco tak samozřejmého a nesmírně důležitého.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...