fbpx

Podle autorky knihy Průmysl lži už k okupaci v Evropě klasické zbraně potřeba nebudou. Postačí fake news. A válka už možná začala

Zveřejněno: 22. 8. 2018

Historie válek ukazuje, jak důležitou roli hrály informace pro jejich vedení. Existuje mnoho příkladů využití informací k podpoře válečného úsilí (např. během studené války), první zmínky o dezinformačních bojích se datují dokonce do dob starověkého Říma. Jednadvacáté století ale zaznamenává bezprecedentní stav. Díky novým technologiím a celkové digitalizaci je tvorba a šíření manipulativního obsahu jednoduchá jako nikdy předtím. A s tím přicházejí i nové možnosti, jak takovou „invazi“ provést.

Poprvé se ve větším měřítku začalo mluvit o informační válce v souvislosti s ukrajinskou krizí z roku 2014, tento způsob boje se už ale přenesl do Česka a zbytku Evropy. Kromě toho, že v Česku roste aktivita nejrůznějších webových portálů, které se snaží zpochybnit protiprávnost vojenského přepadení Československa v srpnu 1968, roste i počet lidí, které těmto dezinformacím věří.

Úkolem fake news není šířit lež, ale spíš v lidech vyvolat pocit, že pravda neexistuje.

Cíle dezinformačních kampaní jsou různé. Některé se snaží o navození nedůvěry ve stávající demokratický systém a v instituce, jež ho reprezentují, jiné mají sklony k hanění Západu či k vytváření image Ruska jako ochránce.

Ve válce už jsme

Příští válka může být typická tím, že nerozpoznáme její začátek, varoval již před rokem zástupce velitele nadnárodní divize NATO v Polsku český generál Karel Řehka. Na nebezpečí fake news upozorňuje ve své knize Průmysl lži také česká autorka Alexandra Alvarová. Úkolem fake news podle ní není šířit lež, ale spíš v lidech vyvolat pocit, že pravda neexistuje. Autorka jde ještě dál a tvrdí, že ve válce s Ruskem už dávno jsme. A prohráváme.

Cílem ruských snah je donutit české voliče k volbě proruských stran a zlikvidovat tak místní demokracii. 

Podle Alvarové jde o takzvanou hybridní válku, ve které se nevyužívá tanků ani vojáků, ale počítačových odborníků a trollů. V rozhovoru pro irozhlas.cz uvedla, že cílem ruských snah je donutit české voliče k volbě proruských stran a zlikvidovat tak místní demokracii. Často ani nejde o práci ruských trollů, ale tuzemských sympatizantů nebo lidí v exekuci, kterým je za aktivity slíbena právní rada či přímluva u vymahače dluhu.

Levnější boj

Armádní elity a analytikové už podle autorky dobře vědí, že se o válku jedná, je však téměř nemožné o tom přesvědčit běžné obyvatelstvo. Pro ty je totiž válka v kognitivních procesech stále spojena se střelbou a vojáky. Tento moderní druh válčení zaměřený na zmatení populace však bohatě stačí. „Už nepotřebujete kupovat vojákům boty a střelivo, potřebujete platit programátory sociálních sítí, hackery a trolly,“ dodává.

Na české populaci se boj prostřednictvím fake news dobře testuje, protože je z hlediska hodnot podobná populaci Západu, jen trochu rasističtější a ustrašenější.

V knize Alvarová dále píše, že Česká republika je takovou pokusnou dezinformační laboratoří Ruska, a to především kvůli své strategické poloze, členství v EU a NATO, přátelskému vztahu k ruským bankám, laxnímu vztahu k ruské ambasádě a velkému množství „spřátelených spolupracovníků“. Na české populaci se prý boj prostřednictvím fake news dobře testuje, protože je z hlediska hodnot podobná populaci Západu, jen trochu rasističtější a ustrašenější. Tak jsme tedy už ve válce? A kdo ji zde nejvíc pomáhá podněcovat?

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...