fbpx

Projekt Loon už loni pomáhal po výpadku v Porto Ricu, kde spojení s internetem zpřetrhal hurikán

Zveřejněno: 22. 7. 2018

Jak co nejefektivněji a nejrychleji rozšířit internet po rozsáhlé a místy zaostalé zemi? Nemusí se hned začít bezhlavě stavět vysílače. Pomoci může klasický horkovzdušný balón. Tedy měl by. Projekt Loon, který byl původně zahájen spíš jako marketingová akce Googlu, má za cíl poskytovat přístup k internetu venkovským a nedostatečně dostupným oblastem prostřednictvím stratosférických balónů.

Související…

Bez televize v pohodě, bez internetu a mobilu katastrofa
Zdeněk Strnad

V současné době projekt vyvíjí X Company, jde o inovativní firmu, kterou provozuje společnost Alphabet, korporátní mateřský podnik Googlu. Na Loon se nedávno obrátila Keňa, která chce pomoci přivést internet k venkovským komunitám ve východní Africe.

20 kilometrů nad zemí

Loon začal jako projekt Googlu v roce 2013. Vypouští do stratosféry balóny, které jsou navrženy tak, aby fungovaly jako plovoucí mobilní věže šířící signál. Pracují dostatečně vysoko (ve výšce asi 20 kilometrů nad zemí), takže nezasahují do elektrických vedení, tras letadel nebo tažných ptáků.

Největší města Nairobi a Mombasa jsou k internetu připojené výborně, ale mnoho venkovských komunit zůstává bez přístupu.

Joe Mucheru, keňský ministr informací, komunikací a technologií, řekl agentuře Reuters, že představitelé projektu Loon vedli rozhovory s místními telekomunikačními operátory ohledně nasazení balónů. Okolo podrobností k možnému využití balónů šířících internet v Keni je zatím poměrně ticho, ale právě tato východoafrická země se zdá být ideálním prostorem k nasazení průlomové technologie zpřístupňující internet, tedy vlastně jeho signál.

Pro rozvoj podnikání

Keňa, na jejímž území leží jedny z nejnavštěvovanějších přírodních rezervací na světě, jako jsou Masai Mara a Národní park Amboseli, má podle odhadů Mezinárodního měnového fondu osmou nejvýkonnější ekonomiku v Africe. Největší města Nairobi a Mombasa jsou k internetu připojené výborně, ale mnoho venkovských komunit zůstává bez přístupu.

Technologie projektu Loon byla hodně oceňována minulý rok, když přispěla k připojení k internetu čtvrt milionu obyvatel Porto Rica, které trpělo výpadkem běžných způsobů připojení po řádění hurikánu Maria. Nejen v Keni je internetové připojení považováno za nezbytnou podmínku například pro rozjetí malého podnikání a ministr Mucheru si uvědomuje, že když podnikatel není online, tak jako by nebyl.

foto: YouTube, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...