fbpx

Vědci z Oxforské univerzity využili k operaci oční sítnice robota, pacienti přežili a vidí

Zveřejněno: 27. 6. 2018

Pokud máte problém se sítnicí a odvahu, můžete si nechat do oka vrtat robota. No, popravdě, tak daleko ještě nejsme. Robot samozřejmě pracuje za asistence lékařů. Ti si ale výsledky pochvalují. Technologie jim zjednodušuje práci a výsledky jsou minimálně stejné, jako když složitá operace probíhá klasicky.

Související…

Společnost, kde pizzu vyrábějí roboti, získala investici 48 milionů dolarů
Jan Handl

Test, který by se dal nazvat soutěží robota a klasické oční chirurgie, zorganizovalo Oxfordské biomedicínské výzkumné centrum v tamní nemocnici Johna Radcliffa a zahrnoval 12 pacientů. Podrobnosti o experimentu byly publikovány v časopise Nature Biomedical Engineering.

Je to obrovský krok vpřed pro jemné a technicky obtížné operace, které by měly významně zlepšit kvalitu a bezpečnost tohoto druhu zákroku.

Polovina pacientů byla přidělena chirurgům, kteří měli v týmu asistujícího robota, a druhá polovina pacientů byla v péči standardního lékařského týmu, který pracoval klasicky "ručně". Cílem zákroků bylo odstranění membrány ze zadní části oka. Výsledky byly podle vědců jednoznačné. Pomocí robota byl chirurg schopen provést postup se stejnou nebo lepší účinností než při tradičním manuálním přístupu.

Robotův potenciál

To ale není všechno. Ve druhé fázi pokusu tým chirurgů používal robota k aplikaci jemné jehly pod sítnici k odstranění krvácení u tří pacientů, kteří měli věkem podmíněnou makulární degeneraci. Tento zákrok vyžaduje velkou přesnost a také jemnost. U všech operovaných se vidění po tomto zákroku robota zlepšilo.

Robert MacLaren, profesor oftalmologie na Oxfordské univerzitě, uvedl: "Patenty Facebooku jdou mnohem dál než sledování tajných služeb. Je to obrovský krok vpřed pro jemné a technicky obtížné operace, které by měly významně zlepšit kvalitu a bezpečnost tohoto druhu zákroku. Zkouška také ukázala, že robot má velký potenciál pro rozšíření hranic toho, co v současné době dokážeme. Naším dalším krokem bude použití robotického chirurgického zařízení pro přesné dávky genové terapie do sítnice, což bude naše další premiéra, se kterou začněme počátkem roku 2019."

U všech operovaných se vidění po tomto zákroku robota zlepšilo.

Chirurgický robotický systém Preceyes vyvinula nizozemská společnost. Její ředitel, profesor Marc de Smet, chce technologii posouvat ještě dál. "Poskytování přesnosti nad rámec lidských schopností je předpokladem pro posun hranic stávajících operací a standardizaci stávajících postupů."

foto: Shutterstock, zdroj: Oxford News

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...