fbpx

Chudoba prý dokáže IQ člověka snížit až o 13 bodů. Ale dá se to napravit

Zveřejněno: 17. 5. 2018

Pokud si myslíte, že víte, co obnáší chudoba, ale nikdy jste nebyli skutečně chudí, pravděpodobně se budete mýlit. Nedostatek peněz má totiž prý vliv na výši IQ.

Obvyklé vedlejší účinky chudoby jsou dobře zdokumentované. Zahrnují zločiny, chronický stres a dlouhý seznam zdravotních problémů. Dalším, asi méně známým, je ovšem nižší IQ.

Související…

Finanční gramotnost Čechů je stále žalostná
Lucie Telievová, Zonky.cz

Je tomu tak podle nedávného příspěvku Alice Waltonové v časopisu The Chicago Booth Review. Chudoba prý sníží IQ až o 13 bodů. Ano, o podobných výzkumech můžeme pochybovat, přece jen jsou prováděny hlavně na amerických studentech, kteří to dělají pro peníze, a provádějí je vědci v honbě za senzací. Nicméně tvrzení o spojitosti chudoby a inteligence prý skutečně platí a je třeba ho brát vážně.

Před sklizní nic moc

Skupina vědců v laboratoři s respondenty debatovala o financích a zjistila, že to snižuje kognitivní výkony mezi chudými, ale nikoliv však mezi bohatými účastníky výzkumu.

Dále zkoumali kognitivní funkce zemědělců během cyklu výsadby. Zjistili, že stejný farmář vykazuje snížený kognitivní výkon před sklizní, když je chudý, ve srovnání s dobou po sklizni, kdy je bohatý. To prý nelze vysvětlit rozdíly v čase provádění výzkumu, výživě nebo pracovním úsilí ani stresem. Je to prý skutečně tak, že chudoba snižuje kognitivní schopnosti člověka. Deficit, co se IQ týče, může být až 13 bodů a vědci tvrdí, že je to rozdíl propastný. IQ testy jsou totiž navrženy tak, aby průměr činil 100 bodů a aby standardní odchylka byla 15 bodů.

Chudoba Američana s průměrným IQ 100 může podle vědců dostat na IQ 87, tito lidé se propadnou žebříčkem jen proto, že jsou chudí. Jde i o velmi krátkodobé účinky takzvaného finančního stresu, tedy bez peněz.

Jak to vůbec vypadá s rozložením hodnot IQ v americké populaci? Více než dvě třetiny Američanů spadají do rozmezí IQ mezi 85 a 115. Skóre mezi 115 a 130 dosahuje 13,6 procent Američanů, stejné procento se pohybuje v rozmezí 70 až 85.

Vezměme si Američana s průměrným IQ 100. Chudoba ho podle odhadů vědců může dostat zpět na IQ 87, tedy za zhruba třetinu Američanů původně stejné inteligence. Tito lidé se propadnou žebříčkem jen proto, že jsou chudí. Jde i o velmi krátkodobé účinky takzvaného finančního stresu, jak bylo řečeno třeba už v případě uvedených farmářů před sklizní, tedy bez peněz.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...