fbpx

Proč není elektřina zadarmo? Pojem volná energie znal už Nikola Tesla 1 fotografie
Nikola Tesla

Geniální vynálezce Nikola Tesla přišel s nápadem, jak využít energie ze země. O tomto vynálezu se však ve škole neučí

Zveřejněno: 19. 12. 2020

„Mým záměrem, a jsem si jist, že ho dokážu uskutečnit, není pouhé posílání zpráv, ale přenášení elektrické energie po celém světě. Jediná elektrárna o výkonu sta koňských sil by mohla pohánět stovky milionů zařízení!“ řekl vynálezce svému mecenášovi, oligarchovi J. P. Morganovi. Ten se vyděsil. Uvědomil si, že z výroby energie dostupné zdarma a pro všechny neplynou zisky. Přestal projekt financovat, a geniální Nikola Tesla se tak rychle ocitl na mizině, propadl melancholii a jeho výzkum byl rozkraden.

Bankéř John Pierpont Morgan byl totiž zároveň vlastníkem monopolu na měděné dráty. Jakmile mu došlo, že Tesla nemá v plánu naplnit mu kapsy, podpořil raději jiné vynálezce, například Thomase Alvu Edisona či Itala Marconiho. Marconi čerpal hned ze 17 Teslových patentů, a tak je dodnes v učebnicích ne zcela spravedlivě uváděn například jako vynálezce rádia.

Nikola Tesla objevil systémy využívající střídavý proud, princip bezdrátové komunikace, neonová světla nebo moderní elektrické motory.

Stejně tak vychází z Teslovy práce radar či první vodní elektrárna na Niagarských vodopádech. Největší génius v moderních dějinách Nikola Tesla dále objevil systémy využívající střídavý proud, princip bezdrátové komunikace, neonová světla nebo moderní elektrické motory. Tesla byl sice fantastický vynálezce, ale naprosto mizerný obchodník.

Naproti tomu Edison, kterému bývá připisován například vynález žárovky, ačkoli ji vynalezl Heinrich Göbel, jenž však na rozdíl od Edisona neměl peníze na patentové řízení, nebyl ani zdaleka takový vizionář, jak se o něm traduje. Spíš než vynálezce to byl tvrdý byznysmen, který zaměstnával nejlepší mozky a za to si řadu jejich nápadů běžel patentovat jako své vlastní.

Jak usmažit kočičku

Když Tesla ohrožoval jeho technologii se stejnosměrným proudem mnohem lepším nápadem zahrnujícím proud střídavý, Edison zaplatil dětem z ulice, aby posbírali domácí mazlíčky. Nebohé pejsky a kočičky pak před zraky davů usmažil Teslovým přístrojem, aby ukázal, jak je pro běžnou domácnost nebezpečný. Dodnes lze zhlédnout na serveru YouTube i drastické video z roku 1903, jak takto Edison usmrtil dokonce slona.

Ačkoli Tesla nakonec zemřel osamocen a bez patřičného uznání, jeho práce naštěstí nepřišla zcela vniveč. Včetně myšlenek o volné energii. Ty dosud zůstávají předmětem mnoha debat mezi tábory přívrženců a kritiků v řadách vědců i veřejnosti. Opravdu by šlo vymyslet generátor schopný vyrábět elektrickou energii tak, aby výstupní množství mnohonásobně převyšovalo to, jež bylo nutné před procesem dodat? Řada vědců to odmítá jako nemožné.

Těm by ale bylo dobré připomenout, co se kdysi v oficiálních kruzích říkávalo: „Kovové letadlo vážící 350 tun přece nemůže létat, to ví každý!“ – „Nemůžeš sledovat někoho, kdo je tisíce mil daleko!“ – „Nejrychlejší způsob dopravy je na cválajícím koni.“ Zastánci výroby volné energie, jež by samozřejmě totálně přetvořila základy ekonomiky, se opírají o řadu představ: o získávání energie z „éteru“, využívání permanentních magnetů nebo efektivnější štěpení molekul vody. Vždyť celý vesmír nabízí nekonečné množství využitelné energie. Tak proč musíme tolik platit za dnešní „spalovací“ způsob výroby energie a ještě u toho ničit celou planetu?

Vyvážené pole

„Máme dostatek energie pro přetvoření celé planety. A to není jen teoretické tvrzení, je to doslovná pravda. Máme světovou hojnost!“ tvrdí vynálezce Adam Trombly, který se snaží kráčet v Teslových stopách. V 80. letech minulého století sestrojil dynamo schopné získávat elektrickou energii z okolního vzduchu. Napodobil svým zařízením magnetické pole Země.

„Máme dostatek energie pro přetvoření celé planety. A to není jen teoretické tvrzení, je to doslovná pravda,“ tvrdí vynálezce Adam Trombly.

Stejně jako planeta, dynamo vytvořilo magnetické pole ve tvaru tzv. toru okolo rotujícího magnetu. Torus je vzorec proudění energie, v němž energie vstupuje jedním koncem, víří kolem středu a vystupuje druhým koncem. Dokonale vyvážené silové pole, samo sebe udržující a stabilní. Toto pole pulzuje a doslova nasává energii z okolí. Vnitřní „kostra“ udržuje tuto unikátní stabilitu rovnováhou vektorů, o níž se můžete dozvědět například z práce slavného myslitele Buckminstera Fullera.

Trombly byl, alespoň jak popisuje pozoruhodná kniha bývalého kanadského diplomata Jamese George The Little Green Book on Awakening  či inspirativní dokumentární film Thrive, v roce 1989 pozván před výbor OSN i senát Spojených států, aby generátor představil. Medaile se ale nedočkal. Administrativa prezidenta George Bushe staršího mu ukázku sabotovala, neboť v poslední chvíli senátory odvolala k jakési nevýznamné schůzi a později údajně zařízení zabavila!

Příběh fyzika a ředitele Institutu pro pokroková studia v Aspenu Adama Tromblyho nebyl výjimečný. Špičkový vynálezce a zakladatel firmy Bedini Audio John Bedini se už před desítkami let zabýval Teslovým nápadem „zářivé energie“ a stvořil zařízení na dobíjení baterií, vytvářející více energie, než spotřebovalo na svou údržbu. V roce 1974 oznámil, že je hodlá prodávat ve velkém za velice nízkou cenu. Brzy nato byl údajně napaden v laboratoři a přinucen přísahat, že stroj nebude nabízet.

Šílený vědec

Kanadský vynálezce a výzkumník v oblasti antigravitace John Hutchison zase vymyslel baterie volné energie a použil Teslovu teorii tak, že se objekty vznášely ve vzduchu. V roce 1978 jeho byt navštívila policie, kde mu zabavila mimo jiné sbírku antických zbraní. Neoprávněně, jak rozhodl po dvou letech soud. Poté mu policie v roce 1990 zabavila vybavení laboratoře, když byl v zahraničí, ačkoli soud nařídil, že jej musí vrátit. Do třetice – neoznačení – policisté Hutchisonovo vybavení zabavili v roce 2000, pár měsíců poté, co natočil video s levitujícími předměty. Některé pokusy „šíleného vědce“ Hutchisona jsou k vidění například na YouTube.

Jak moc je pravděpodobné, že by se všichni najednou zbláznili a nezávisle na sobě si všechno vymysleli? Nebo se snad domluvili?

Tato tvrzení o napadení a jiné šikaně mají jednu potíž – z logiky věci se nedají nikterak spolehlivě prokázat a ověřit. I jinak příčetní lidé, kteří za sebou mají mnohdy impozantní výsledky a skvělé nápady, si mohou, například aby byli zajímaví, leccos přibarvit. Jak moc je ale pravděpodobné, že by se všichni najednou zbláznili a nezávisle na sobě si všechno vymysleli? Nebo se snad domluvili?

Pokud ne, nabízí se jiná otázka: Proč jsou takto potlačováni lidé, kteří jsou zároveň označováni za neškodné blázny? A proč si jejich údajně nefunkční vynálezy namísto popelářů vyzvedávají policisté? Stejně jako když 7. ledna 1943 zemřel Tesla – o němž si přece jen nikdo netroufl říct, že je blázen – v pokoji hotelu New Yorker, tak celý jeho archiv odvezla FBI.

Moc energie

Je pochopitelné, že kdo má moc, ten ji nechce ztratit, nýbrž rozšiřovat. Pro lidi ovládající konglomerát těžařských firem a bank by volná energie znamenala nepříjemnou konkurenci. „Co by se stalo, kdybyste měli generátor o velikosti stolu, na který by kompletně běžel celý váš dům, bez inkasa a znečištění? Pokud byste ho jednou koupili, nestál by víc než radiátor nebo klimatizace a vydržel by klidně 50 až 100 let. Úžasné, viďte? Ale ne pro tyto lidi!“ říká Steven Greer, původní profesí lékař a vedoucí projektu Disclosure (Odhalení), který se již od roku 1993 snaží o přiblížení „zapovězených“ témat jako volná energie.

Mluví stejně jako mnozí další o nebezpečí, potlačování i vyhrožování, s jakým se, zdá se, setká každý, kdo na této cestě poznání dojde dost daleko. Podle Greera se nejprve volí metoda cukru, na bič přijde až eventuálně později. „Od roku 1992 mi byly nabízeny částky až do výše několika miliard dolarů. Když jsem nekývl, vyhrožovali mi a zabili mé nejlepší přátele. Byl jsem popotahován a zesměšňován. Zhanobili můj dům. A víte co? Já ještě zdvojnásobuji svoji snahu,“ vyprávěl na jedné ze svých přednášek s názvem The Promise of New Energy, které jsou volně dostupné na internetu.

Co bude dál?

Faktem je, že víc než 5000 patentů a vynálezů je podle renomovaného časopisu New Scientist utajeno jenom v USA a ještě víc ve Velké Británii pod rouškou „ohrožení národní bezpečnosti“. A místo seriózního výzkumu leží v šuplících patentových úřadů. Což samozřejmě neznamená, že každý, kdo se vytasí s převratným vynálezem, je génius. Jak říká doktor Greer: „Když jsme cestovali po světě a hledali funkční přístroje pro volnou energii, viděli jsme spoustu podvodů a křápů. Ale našli jsme i opravdové vynálezy.“

V posledním století se vynořila řada kontroverzních osobností a jejich vynálezů. Objevila se jména jako John Ernst Worrell Keely s novým zdrojem energie založeným na využití vibrací a rezonance, Alfred Hubbard se svým atmosferickým generátorem nebo Hans Coler a aparát na magnetickou energii.

Objevují se i nefalšovaní podvodníci. Klamou své zákazníky falešnými přístroji na volnou energii pomocí propagačních videí, nebo dokonce prodávají lidem bedny sešroubovaných koleček. Například v USA pochybný obchod se „zázračnými přístroji“ způsobil prudký nárůst nedůvěry ke všemu, co může znamenat alternativu klasické výroby energie. Svou roli v tom, že dál špiníme planetu a vysáváme si peněženky platbami za energie, samozřejmě hrajeme my všichni.

Související…

Talkin' Hawkin' aneb vědec, kterého měli laikové rádi
Jules Verner

foto: Shutterstock, zdroj: Šifra

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...