fbpx

Lidé mají tolik věcí, které nepotřebují, že z jejich odkládání vzniklo samostatné odvětví

Zveřejněno: 25. 2. 2019

Každý z nás občas zažije ten pocit, kdy musí vyhodit něco, co by se v budoucnu dalo ještě využít. I proto už se zejména v Praze začínají objevovat první firmy, které provozují osobní sklady. Tenhle byznys k nám samozřejmě přichází ze Západu. Za pronájem skladu, do kterého si dává věci, které nashromáždil a momentálně je nepotřebuje, platí jeden z jedenácti Američanů. V USA se v tomto nenápadném odvětví, které tyje ze střádání přebytečných věcí, točí neuvěřitelných 38 miliard dolarů.

K americkému snu patří hromadění věcí, které později není kam dávat. Na tomhle univerzálně platném předpokladu je postaven byznys, který v současnosti prožívá boom. Zákazník těchto skladů platí měsíčně v průměru přes 91 dolarů za měsíc (u nás začínají ceny na 500 korunách) a těchto skladů jsou v USA desítky tisíc. Jejich objem přitom dosahuje několika miliard kubíků. Zisky i počty pronajímajících raketově rostou. V Americe se toto odvětví v současnosti rozvíjí lépe než třeba výstavba nákupních center.

Podobné služby byly dostupné už od konce 19. století, ale nyní jde o byznys, který meziročně roste o desítky procent.

Američané stárnou a hromadí své vzpomínky, mnohdy hmotné a pořádně objemné. Pronajmou si tedy prostor ve skladu, za který platí měsíčně nemalý peníz a do kterého mohou kdykoliv zajít potěšit se s majetkem, který sice už nevyužívají, ale je jim líto ho vyhodit. Jde vlastně o obchod se vzpomínkami, který firmy pronajímající sklady umějí pořádně zpeněžit. Jejich nové objekty nabízejí komfort, moderní technologie a zabezpečení. Zdánlivě (a možná i reálně) nepotřebné harampádí je uložené jako v bavlnce.

Expanze skladů se zdá být nezadržitelná. Podobné služby byly dostupné už od konce 19. století, ale nyní jde o byznys, který meziročně roste o desítky procent, a i když počet skladů roste neuvěřitelně rychle, je jich prý obsazeno 90 %. Pokud tedy nevíte, co doma se starým harampádím, můžete už i v Praze osobní sklady vyzkoušet. Stárnoucí rodiče či jiné nepohodlné členy rodiny do nich ale zatím uložit nemůžete.

Související…

Nejen Marie Kondo. I ve Skandinávii radí, jak si pěkně uklidit před smrtí
Klára Kutilová

foto: Profimedia, zdroj: Curbed

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...