fbpx

Nejslavnější divadelní autor si půjčoval monology diplomata George Northa

Zveřejněno: 24. 2. 2018

Tolstoj ho měl za druhořadého pisálka, ale pro Anglii je nesmrtelný bard, nezpochybnitelný velikán. A najednou jediný počítačový program na odhalování plagiátorství studentů zmerčí, že v nejméně jedenácti(!) divadelních hrách Shakespeare používá popisy a texty z prací jiných autorů. To, že si půjčoval zápletky a jazyk, je známo dlouho, ale přímočaré „půjčování“?

Učenci, kteří se živí vysvětlováním Shakespeara, jsou jako na trní. Není jasné, jestli jejich dosavadní sebevědomé závěry a autoritativní studie nadále obstojí ve světle nových informací. Jeden z nich se hned ohradil: „Znamenalo by to, že Shakespeare psal úplně jiným způsobem, než se dosud soudilo!“

Ukázalo se totiž, že jistý George North, zanedbatelná figurka u dvora Alžběty I., je autorem více než dvaceti monologů, které slavný William štípl z jeho manuskriptu z 16. století a geniálně pak zasadil do svých vlastních děl.

Americký autor a lingvista Dennis McCarthy uznal, že se to expertům na dílo nejvýznamnějšího anglického dramatika nebude moc líbit, ale není pochyb o tom, že našli původní zdroj (Northův rukopis zvaný A Brief Discourse of Rebellion & Rebels) Shakespearových monologů.

Měli bychom ale mít na paměti, že před čtyřmi sty lety se proti plagiátorství nebrojilo. Recyklování kolegů bylo naopak spíše známkou sečtělosti, vzdělanosti autora. A je to logické. Člověk neměl Twitter, a když se někomu něco povedlo, bylo mu už tehdy líto neposlat to dál…

foto: The Guardian, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...