fbpx

Pokud si vezmete partnera z Číny, připravte se na kulturní střet.

Zveřejněno: 17. 8. 2018

Pár dní poté, co jsme si přivezli domů z porodnice náš malý poklad, už jezdil pyšný tatínek s kočárkem okolo domu. Já, abych sdílela naši radost, poslala jsem jejich fotku své čínské tchyni. To byla ovšem obrovská chyba. Dostali jsme oba vynadáno, že jsme nezodpovědní rodiče, protože dítě ani novopečená matka nesmí minimálně měsíc po porodu z domu.

Související…

Je česká čína skutečně čína? Kdepak. Pískající myšky tu nejíme
Monika Yang

Tradiční čínskou moudrostí předávanou ženami po generace je tak zvané "zuo yuezi", které v překladu znamená "prosedět měsíc". Tento systém péče o ženu a dítě v šestinedělí je prověřený tisíciletími, a třebaže v různých provinciích, vesnicích i rodinách fungují různá pravidla, mají stejný základ. A sice vše, co žena udělá v šestinedělí, ovlivní její zdraví po celý život.

Nepřijít do styku s vodou

Podle čínské tradiční medicíny má žena v šestinedělí deficit životní energie čchi zapříčiněný ztrátou krve. Její tělo je proto mnohem náchylnější k prochladnutí, což může v budoucnu vést ke zdravotním problémům. Například jít do postele s mokrou hlavou přivodí ve stáří migrény, nedostatek oblečení způsobí ve stáří bolesti kloubů a tak dále a tak podobně. Z tohoto důvodu by žena neměla první měsíc po porodu vycházet z domu a okna by měla být zavřená, aby se jí do těla nedostal vítr. Rovněž by se neměla mýt, mýt si vlasy, čistit si zuby nebo přijít do jiného styku s vodou.

shutterstock 250113904

Proč by si ženy po porodu neměly mýt vlasy? Ty v tradičních vesnicích je mají dlouhé a dlouho schnou.


Jedná se tedy o měsíční klidový režim, kdy je ideální, aby novopečená matka zůstala teple oblečená v posteli a vstávala z ní jen za účelem vykonání základních potřeb. V posteli by neměla číst ani se dívat na televizi, protože by to mohlo ve stáří negativně ovlivnit její zrak. Po tuto dobu se nepřijímají návštěvy, nevykonává se žádná fyzická aktivita. O dítě se stará většinou tchyně nebo chůva a matce ho nosí jen na kojení, což je pro ženy ze západních kultur největší paradox.

K jídlu nejlépe prasečí klouby

Důležitou součástí čínského šestinedělí je strava. Nemělo by se jíst ovoce, zelenina, pít mléko. Naopak masové vývary hydratují a dodávají živiny. Rybí polévka s papájou prý napomáhá k produkci mléka. Nejoblíbenějším receptem jsou prasečí klouby se zázvorem a černým octem. Klouby doplní vápník, zázvor odstraní vítr nahromaděný v těle během těhotenství.

Nejoblíbenějším jídlem jsou prasečí klouby se zázvorem a černým octem

Jakkoli mi připadal tento systém úsměvný, s odstupem času chápu jeho význam. Přeci jen se lidé v minulosti koupali v rybníce či potoce, kde bylo možné chytit infekci do poporodních ran. Ženy měly dlouhé vlasy, které by v zimě usychaly několik dní, a mohly by se snadno nachladit.

Po čtyřech měsících povolenka

Dnes máme čistou vodu, topení a fén, takže se nám to může zdát zastaralé, ale vysoké procento Číňanů stále žije ve skromných poměrech, kde tato pravidla dávají smysl i dnes. Faktem také zůstává, že vzduch v Číně není nejčistší, a kvůli masivní výstavbě ve městech se všude práší a unikají nejrůznější výpary. Pro čerstvě narozené miminko je tedy rozhodně lepší zůstat doma za zavřenými okny.

shutterstock 23747410

Čínská velkoměsta jsou často zahalená ve smogu, proto dává smysl neotvírat okna. Jenže i větrat se někdy musí.


Moderní ženy z čínských velkoměst od těchto tradic pomalu upouštějí, ale generace jejich rodičů, která vyrostla na venkově, pro to má jen málo pochopení. Než abych se pouštěla do mezigeneračních a mezikulturních konfliktů, následující měsíc jsem se zdržela posílání fotek. Čtyři týdny po narození naší dcery jsme obdrželi gratulace z Číny k prosezenému měsíci a povolení k opuštění domu. Kdyby tak nebohá tchyně věděla...

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...