fbpx

Odvaha, štěstí a odolnost ze severu: Poznejte finské sisu, pomůže vám v těžkých časech 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Houževnatí seveřané jsou velmi šťastným národem, což ostatně dokazují filozofie hygge, lykke nebo lagom, které si zamiloval celý svět. Sisu ovšem zdůrazňuje finskou odolnost

Zveřejněno: 20. 2. 2024

Finsko, země zasypaná salmiakki, lékořicovými bonbony se solí, protkaná (doslova) tisíci jezery a ještě větším množstvím saun, vás okouzlí. Všeobjímající čistotě, ryzí přírodě a členitým ostrůvkům, na které se pohodlně dostanete i takřka z centra Helsinek pomocí trajektu, odolá málokdo. Finsko je navíc podle výsledků průzkumů neziskové organizace The Sustainable Development Solutions Network (SDSN), která hodnotí úroveň blahobytu a štěstí v jednotlivých zemích, nejšťastnějším národem na světě. I v roce 2023 tato země obhájila prvenství již pošesté za sebou. 

Vnitřní síla pro každého

Místní geografické podmínky i pozoruhodné nastavení mysli vytesalo z Finů velmi houževnaté a odolné osobnosti. Nepotřebují přitom v rukou držet přísně tajný recepis. Stačí jim k tomu sisu (vyslovujeme sí-su). A s radostí se o svůj koncept dělí s celým světem. 

Z úst Finů uslyšíte velice často větu (v překladu) „Sisu vás přenese i přes žulu.“  Pořekadlo ve Finsku zdomácnělo a odkazuje na hornatý terén místních lesů, tvořený převážně žulou, který je náročné přejít. Není to ale ani nemožné. 

Nemá smysl říkat, že máte sisu, pokud za vás nemluví  vaše činy.

Ačkoliv tento pojem není možné jednoznačně zaškatulkovat, můžeme o sisu říci, že zahrnuje vytrvalost, osobní psychickou i fyzickou sílu, neústupnost, statečnost, odolnost, důstojnost a bojovného ducha. Jednoduše se aktivizuje ve chvílích nejvyšší potřeby. Tedy, když jsme vystaveni zátěžovým, náročným a často i extrémním životním situacím. Vědkyně Emilia Elisabet Lahti sisu zkoumá na univerzitě Aalto v Helsinkách a jeho význam vysvětluje takto: „Sisu je určitá vnitřní energie, která nám pomáhá překonat náročné situace a momenty, v nichž si myslíme, že už jsme se dostali až na hranici svých sil. Je to houževnatost i odhodlání stát tváři v tvář nepřízni osudu.“

Finové nejsou zvyklí ve společnosti příliš bujaře vyjadřovat své emoce. Dokáží také vytrvale mlčet nebo svůj názor sdělit bez jakýchkoliv příkras. Rozhodně se nenaparují a svou odolnost zbytečně nevystavují na odiv. Nemá smysl říkat, že máte sisu, pokud za vás nemluví  vaše činy, s oblibou dodávají. 

Těžké časy s lehkostí a nadhledem

Zatímco pro většinu z nás je přirozené přizpůsobit svá rozhodnutí a činy hranicím vlastní komfortní zóny, pro seveřany a Finy speciálně je překonávání nástrah a náročných překážek součástí jejich kulturní identity. Valná většina z nich nepohodlí dokonce „oslavuje“ – třeba tak, že v období letního slunovratu, kdy jsou dny dlouhé a za polárním kruhem slunce nezapadá vůbec, opouští svá (pohodlná) městská obydlí a přemisťují se do divoké přírody do typických dřevěných chat.  Na jihozápadním cípu Finska je i zcela „běžné“ vlastnit  menší ostrov.

m shutterstock 1906729924

Zmíněné chaty mají krb, aby si v nich lidé mohli zatopit, ale do většiny z nich nebyla záměrně zavedena elektřina. Tři týdny tak Finové tráví v náruči přírody, chodí mýt sebe i nádobí do jezera, plavou, otužují se, jezdí na kole, chytají ryby, štípou dřevo a vnímají život z jiného, možná opravdovějšího úhlu pohledu.  

Příroda je pro Finy skvělým nástrojem pro budování sisu, protože je motivuje k samostatnosti a odvaze obstát před sebou samým. Mít sisu znamená spoléhat se především na vlastní úsudek.

V místech, kde není internet, proud či teplo, se  rozhodně jedná o výzvu. Pravidelné překonávání problémů patří k pevnému jádru sisu. Svoji sílu Finové připodobňují ke stromům, které v drsné severské přírodě dokáží odolávat  těžkým podmínkám. Člověk se sisu se možná také ohne, ale nikdy nezůstane skloněn. Každý Fin si je této skutečnosti dobře vědom.

Návrat k nepohodlí a dočasné ignorování moderních vymožeností však není cizí ani naší mentalitě. I my necháme města rádi za zády a schováme se do ticha přírody. Nakonec tedy máme možná k sisu blíž, než jsme si mysleli. 

Skok do praxe

Filozofie sisu se zrodila ve Finsku, to ale neznamená, že se nemůžeme inspirovat i v našich zeměpisných šířkách. 

Pěstujte svoje osobní sisu a sklízejte ovoce v podobě řady životních benefitů. Díky tomuto konceptu budete postupně zvyšovat odolnost a budete schopni snadněji čelit životním výzvám. Dosáhnete větší koncentrace a pohody. Naučíte se efektivně řešit konflikty díky sebevědomé a asertivní komunikaci. Prohloubíte svoji vytrvalost a odhodlání. A to zní lákavě, nemyslíte? Začít můžete krůček po krůčku třeba hned. 

  • Dobrá příprava je půl úspěchu. Možná před sebou hrnete nepříjemný úkol, z něhož se vám ježí vlasy. Pořádná znalost dané problematiky a větší ukotvení souvislostí vám dodají sebejistotu.

Sisu je jako rezervní nádrž s palivem, o které jsme možná nevěděli.

  • Strach není nepřítel, proto se mu nevyhýbejte. Aktivity, které vás více či méně děsí, zařazujte pozvolna. V tomto ohledu se ale spíše obloukem vyhněte nebezpečným, často bláznivým výzvám (třeba z TikToku). Přistupujte ke svému strachu citlivě a jemně. Máte obavy někoho odmítnout? Zkuste říci NE nejdříve někomu z rodiny, uvidíte, že se nestane nic hrozného. Možná se také vyděsíte, sotva někde zahlédnete pavoučí nožičku, tentokrát nechte tuhle hmyzí drobotinu žít a přeneste ji v kapesníčku mimo domov. Zpočátku vám může „krýt“ záda někdo z vašich blízkých. Drobné krůčky vám postupně pomohou se strachem pracovat a nepoddávat se mu.
  • Malé výzvy pomáhají směřovat k velkým cílům. Nemusíte hned jako Finové chodit s krompáčem ke zamrzlému jezeru a nořit se do ledové vody nebo uběhnout maraton. Pro začátek stačí třeba pravidelné vlažné sprchy a rychlou chůzi přeměnit v krátké běhy. 
  • Konec není definitivní tečka. I když už si myslíte, že se například k nějaké aktivitě, jednání nebo komunikaci už nikdy nevrátíte, nechte si otevřená (zadní) vrátka. Třeba v budoucnu objevíte nové a lepší perspektivy.
  • Ohlédnutí do minulosti za všemi úspěchy a zvládnutými výzvami může přinést motivaci a povzbuzení.
  • Pečujte o sebe s radostí. V náročných životních obdobích je běžné, že se tak trochu zanedbáváme. Pozitivní dopad bude mít pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, kvalitní spánek, oblíbený pokrm, který si  uvaříte s partou přátel, nebo chvilka ukořistěná jen „pro sebe“. 

Skočit do sisu rovnýma nohama není vůbec jednoduché. Trénink dělá mistra. To vědí i Finové a k sisu vedou už své malé děti. Abyste se na sisu lépe naladili, přizvěte si dobré pomocníky. Třeba užitečné knihy. Velmi čtivá je kniha SISU: Finské umění odvahy od Joannny Nylund. Mnoho užitečných postřehů objevíte i v knize Sisu: Odolnost, síla a štěstí po finsku od Katji Pantzar

Související…

Přístup k životu podle švédské filozofie lagom: Čeho je moc, toho je příliš
Klára Kutilová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...