fbpx

Ženské vyvrcholení, bod G a vzrušení. Expertka vyvrací největší mýty 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pouhá zmínka o ženské ejakulaci může vyvolat nekonečnou řadu otázek, ale také mylných představ. Zjistěte, jak je to s ní ve skutečnosti

Zveřejněno: 11. 2. 2024

Ejakulace je v naší společnosti silně spojována s mužským sexuálním potěšením. Přisuzování tohoto jevu ženám má tendenci lidi popudit. „Podle mých zkušeností je to jedna z věcí, kvůli které mnoho lidí tvrdošíjně trvá na tom, že ejakulace, pokud ji neprovádí muž, musí být stresový únik moči, nebo že je falešná,“ říká v rozhovoru pro Humnutrition.com sexuoložka Carol Queenová. Existuje však dostatek klinických důkazů podporujících názor, že ženská ejakulace je skutečná.

Queenová upozorňuje, že ačkoliv orgasmus a ejakulace – bez ohledu na pohlaví – mohou často probíhat společně, jde o oddělené entity. „Orgasmus je reakcí na rozkoš, která přichází, když je eroticky citlivá oblast těla – nejčastěji klitoris, penis, bod G nebo prostata – stimulována až k vyvrcholení. K reakci na orgasmus dochází v mozku, ale obvykle na ni reagují i svaly pánevního dna, které rytmicky pulzují. Právě to může pomoci pohánět vypuzení tekutiny, což je důvod, proč orgasmus a ejakulaci často považujeme za shodný jev,“ vysvětluje Queenová. Upřesňuje však, že člověk může ejakulovat, aniž by měl orgasmus, a naopak. V rozhovoru pro The Wellnest vyvrací i několik dalších mýtů o ženské ejakulaci:

Mýtus č. 1: Všechny ženy mohou ejakulovat

Podle systematického přehledu z roku 2013 publikovaného v časopise The Journal of Sexual Medicine ejakuluje od deseti do 54 procent žen. Oficiální verdikt ohledně toho, zda mají tuto schopnost všechny ženy, nicméně ještě nepadl. „Je zřejmé, že všechny ženy nyní neejakulují. A neexistuje dostatek kvalitních výzkumů, které by nám pomohly pochopit proč,“ dělí se o své poznatky Queenová.

Mýtus č. 2: Bod G a ženská ejakulace nejsou skutečné

Jak už bylo řečeno výše, ženská ejakulace je prokázaný jev. V otázce existence a povahy bodu G se ale výzkumy stále rozcházejí. Queenová nicméně tvrdí, že i on je naprosto reálný. Bod G je slangovým označením pro „prostata femina“, což v překladu znamená ženská prostata. „Mužské a ženské pohlavní orgány se v děloze vyvíjejí ze stejné tkáně – klitoris a penis se vyvíjejí ze srovnatelné tkáně a stejně tak prostata a bod G,“ vysvětluje. Zároveň upozorňuje, že mnoho penisů není optimálních pro to, aby stimulovaly bod G. „Penis by musel být dost silně zakřivený, aby byl v tomto spolehlivý,“ poznamenává.

Je zřejmé, že všechny ženy nyní neejakulují. A neexistuje dostatek kvalitních výzkumů, které by nám pomohly pochopit proč.

Mýtus č. 3: Ženská ejakulace = moč

Podle studie z roku 2022 publikované v časopise International Journal of Urology je sice skutečně hlavní složkou ženského ejakulátu moč, obsahuje nicméně také tekutinu ze Skeneho žláz (takzvané ženské prostaty). Queenová podotýká, že ženský ejakulát obsahuje mnoho stejných chemických prvků jako mužská ejakulace – například prostatickou kyselou fosfatázu. Dodává také, že moč v těchto tekutinách může být zředěná.

Mýtus č. 4: Všechny ženy by se měly naučit ejakulovat

„Nikdo by neměl dělat nic sexuálního, pokud nechce,“ zdůrazňuje Queenová. Podotýká také, že ne každému může být tento pocit příjemný. „Každý jsme jiný a to, co se líbí jednomu, se nemusí líbit druhému,“ připomíná.

Jak na to?

Ženská ejakulace vyžaduje křehkou rovnováhu pocitů, vzdělání a správné techniky. Pokud byste se o ni chtěli přece jen pokusit, Queenová předkládá faktory důležité pro její dosažení:

Prvním z nich je vysoké vzrušení. „Vzrušení napomáhá lepšímu pocitu při stimulaci bodu G. Pokud nejste vzrušená, může to být příliš a není to příjemné. Nemá smysl to dělat, pokud necítíte potěšení,“ zdůrazňuje. Tomuto úsilí podle ní může napomoci předehra. V případě, že se jedná o sexuální styk, je podle Queenové také nutné použít lubrikační prostředek. „Vzrušení a lubrikant umožňují větší tlak na přední stěnu pochvy, včetně vnitřní oblasti, která odpovídá umístění klitorisu,“ zdůvodňuje Queenová. Většina klitorisu se totiž nachází uvnitř těla, nikoliv vně. Bod G se pak podle organizace Planned Parenthood nachází několik centimetrů uvnitř pochvy podél její přední stěny.

Související…

Milování bez vyvrcholení? Nové poznatky o chtíči odhalují tajemství anorgasmie
Dominika Glaserová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Humnutrition.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...