fbpx

Děti nechcete, ale bojíte se, že budete litovat? Velké dilema dnešních třicátníků 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Necítíte se na to být rodičem, ale plodná léta netrvají věčně a vy se bojíte, že se rozhodnete špatně. Dilema, které trápí dnešní mladé lidi má vlastní název – syndrom FOMO

Zveřejněno: 20. 11. 2023

Spousta mladých lidí v dnešní době založení rodiny odkládá, a to z různých důvodů. Nemají dostatečné finance, obávají se klimatických změn či vyostření mezinárodních konfliktů. Nebo se na to prostě zatím necítí.

Obavy mají ženy také z porodu: „Nikdy jsem neslyšela moji mámu říct: ‚Jo, můj porod byl v pohodě a všichni zdravotníci se ke mně chovali s respektem,‘ každá holka má svůj vlastní hororový příběh,“ říká 32letá Lanika Yule z Britské Kolumbie. Velmi dobře si také uvědomuje, jak může být výchova náročná, zvlášť pokud se narodí dítě s postižením, vzhledem k tomu, že její dva bratři trpí autismem. Lanika má ale strach, jak její rozhodnutí ovlivní její blízké: „Obávám se, že pokud se rozhodnu nemít děti a můj partner se mnou zůstane, bude smutný nebo bude litovat, že děti nemá. Smutné také je, že když se rozhodnu děti nemít, můj táta možná nikdy nebude dědečkem, což si opravdu přeje. Moje tchyně by byla taky dokonalá babička,“ říká.

Fear of missing out

V České republice věk žen prvorodiček stále roste, ale tento trend nemůže pokračovat do nekonečna. Na rozdíl od mužů mají ženy mnohem dříve biologický deadline. 

V souvislosti se závislostí na sociálních sítích známe termín FOMO (fear of missing out) neboli strach z toho, že o něco přijdeme. Tento syndrom má ale také spousta lidí, především třicátníků, kteří nechtějí mít děti, ale vnímají, že jim pomalu ujíždí vlak, a oni nad svým rozhodnutím začínají pochybovat.

Společenský tlak

Velkou roli v tom hraje i sociální faktor. Co když postupně všichni kolem vás začínají zakládat rodiny a rodiče do vás při každé návštěvě hustí věty typu: „Budeš toho jednou litovat!“ nebo „Ve stáří se o tebe nikdo nepostará!“ Podle psychoterapeutky Akuy K. Boatengové podobná prohlášení vedou k tomu, že mladí lidé začnou zpochybňovat vlastní touhy. „Někteří klienti se mě ptají, jestli s nimi není něco v nepořádku, když nejsou na tuto ‚fázi života‘ připraveni,“ říká. „Zejména ženy se snaží zorientovat v rozdílných názorech, které slýchají od svých matek, a také v rozdílných společenských pohledech na ženskou identitu ve vztahu k mateřství.“

Se společenským tlakem se potýkají i muži: „Zdá se, že velká část kultury prosazuje, že bych měl mít děti, a zároveň mám pocit, že mohu světu přispět smysluplnějšími způsoby právě teď jako svobodný člověk,“ říká 25letý Logan Kelley, který je učitelem a divadelním hudebním režisérem v Utahu. Také ale pochybuje: „I když jsem teď v životě bez dětí naplněný, dostanu se později do bodu, kdy budu litovat, že jsem neměl děti, když jsem byl mladší? Upřímně není dne, kdy bych nepřemýšlel o tom, jak rozhodnutí, která teď učiním, ovlivní moje touhy v budoucnu,“ říká.

Naslouchejte intuici

Podle studie Michigan State University z roku 2022 každý pátý z dotazované skupiny dospělých nechce děti. Výsledky této studie také ukázaly, že mezi rodiči a těmi, co děti nechtějí, není žádný rozdíl v životní spokojenosti.

Lidé se ale často bojí jít proti názorům jejich blízkých a také mají obavy z toho, že se rozhodnou špatně. Boatengová se však domnívá, že pokud lidé naslouchají vlastní intuici, nemůžou udělat špatné rozhodnutí.

„Celkově jsou mé důvody pro odkládání dítěte směsicí praktických záležitostí a také neochoty a nepřipravenosti přijmout novou identitu a upřednostnit potomka před mými aktuálními prioritami: prací a přátelstvím,“ říká 30letá Chantelle Dyson, středoškolská učitelka z britského Essexu. Její přítel má děti z předchozího vztahu, Chantelle ale přiznává, že se někdy obává, že přijde o vlastní zkušenost.

Nenechte strach rozhodovat za vás

Jiná studieRutgers University uvádí, že jeden ze 14 dotazovaných rodičů by neměl děti, pokud by se mohl rozhodnout znovu. Z výzkumu také vyplývá, že ti, co dnes litují, se rozhodli mít děti právě kvůli syndromu FOMO.

Existuje obecný názor, že nemít vlastní děti znamená život bez radosti. 37letá Ashley Coleman z jižní Kalifornie ale pevně věří, že být tetou, kmotrou a život naplněný kreativitou může také přinést radost a účel.

„Vím, že můj manžel by byl úžasný otec, a představuji si, že sdílení něčeho takového by pro pár byl transformační zážitek,“ říká. „Pokud se to stane v tuto chvíli, nebude nic, co by to mohlo zastavit. Pokud ne, vím, že můj život zůstane naplňující.“

Související…

Jak nezabít manžela hned po porodu? Sedm dobrých rad pro spokojené rodiče
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Huffington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...