fbpx

V politice neprorazila, mezi konspirátory slaví úspěchy. Seznamte se s „kanadskou královnou“ Dalších 3 fotografií v galerii
Romana Didulo. (zdroj: Patrick Doyle/Reuters)

Kanadské maloměsto Richmound svádí boj se samozvanou královnou Romanou Didulo a jejími věrnými následovníky. Didulo je jednou z nejvýznamnějších postav hnutí QAnon v Kanadě a propaguje různé pseudoprávní koncepty odvozené od hnutí suverénních občanů

Zveřejněno: 13. 11. 2023

Nacházíme se v Kanadě, v malém městečku Richmound se 130 obyvateli. Místní člověk Hugh Everding, holohlavý vysoký muž, zírá z okna kuchyně svého bungalovu, zatímco ulicí přijíždí  jedno policejní auto za druhým a míří ke kontrolní stopce, kterou obsluhuje asi půl tuctu ozbrojených policistů. Podobné kontrolní stanoviště je na každém vjezdu do městečka. Čekají tam policisté, připravení vyslechnout všechny, kteří projíždějí kolem, včetně místních obyvatel, a ptají se jich, kam mají namířeno a co tu dělají. Je skoro jisté, že aktuálně je zapadákov Richmound v Saskatchewanui nejvíc hlídaným městem v celé Kanadě.

Když kolem Hugha projede další policejní auto, rezignované se otočí k reportérům a řekne, že bez ohledu na všudypřítomnost policie je teď u něj zatím ještě klid. „Proti tomu, co bude, je teď tady slyšet trávu růst. Počítejte s tím, že tohle je jen klid před bouří.“  Hugh se v poslední době doma nenudí – naproti jeho domu se totiž usadila „kanadská královna QAnon“ a její stoupenci. Obsadili opuštěnou školu, kterou jim věnoval nějaký jejich příznivec. Místním se přítomnost bizarní sekty zajídá, a tak jim v podstatě vyhlásili válku. 

Přijměte naši královnu, nebo zemřete

Je to už téměř měsíc, co do města Romana Didulo se svou kohortou přijela. Hned druhý den uspořádala setkání v opuštěné školní tělocvičně, aby se svými stoupenci provedla podivný rituál. Mezitím měli starousedlíci setkání vlastní a chtěli kultu poslat jednoduchý vzkaz: Vypadněte z našeho města.

Sekta Romany Didulo se nastěhovala do opuštěné městské školy 18. září 2023 poté, co jim nemovitost daroval jeden z jejích stoupenců. Od té doby natáčí na mobilní telefon každého, kdo se jen přiblíží k plotu školy. Podle interní komunikace sekty, kterou získal server VICE News, nabyli paranoidního přesvědčeni, že se místní obyvatelé chystají otrávit jejich psy, nebo se na nich chtějí dopustit žhářství.

Obyvatele Richmoundu zachvátila panika. Romana totiž místním představitelům rozeslala emaily v pseudoprávním stylu Suverénních občanů a vyhrožovala v nich, že popraví obyvatele města včetně starosty, pokud nepřijmou královnu QAnon za svou novou panovnici. Nevyděsilo to ale všechny, někteří se jim smáli. Jeden z místních obyvatel dokonce vyrobil falešné elektrické křeslo, aby si z QAnon queen udělal legraci.

QAnon je množina konspiračních teorií a politické hnutí. Vzniklo v roce 2017 v americké krajně pravicové politické sféře. QAnon se soustředí na smyšlená tvrzení anonymní osoby nebo osob, známých jako "Q". Základním přesvědčením vyznavačů QAnon je, že spiknutí satanistických kanibalistických pedofilů provozuje celosvětový obchod s dětmi, proti kterému bojuje Donald Trump. - Wikipedie

Lidé kolem Romany Didulo jsou jedněmi z nejvýraznějších postaviček ve stále psychotičtějším světě QAnon a Suverénních občanů. Romana Didulo, která se stala hvězdou celosvětové konspirační scény, do Kanady imigrovala z Filipín. Neví se přesně, kolik jí je let, zdánlivě je to však něco přes padesát. Na první pohled působí nenápadně, jen  trochu zarputile. Její charisma ale musí být mohutné, protože dokázala přesvědčit početnou skupinu lidí, že to je právě ona, kdo je nejenže právoplatnou „královnou Kanady“, ale i jejich spirituálním leaderem, nebo dokonce jejich spasitelem. Didulo má příznivce po celé zemi a její vliv se díky internetu přesouvá i do dalších anglofonních zemí. Cestuje s malou, ale věrnou skupinou oddaných, kteří se vzdali vlastního života, aby ji mohli následovat a podporovat. Donedávna spolu všichni žili jako nomádi, v konvoji obytných vozů a vozidel, a nikde se na příliš dlouho neusadili, až doteď, než dorazili do Richmoundu. 

Co s vetřelci?

V letošním roce byly části kraje Saskatchewan, ve kterém leží Richmound, zpustošeny jedním z nejhorších such za poslední generace. Lidé pociťují nepříjemné dopady na mnohamiliardový zemědělský průmysl, Saskatchewan je považován za obilnici Kanady. Stíhá je  jedna krize za druhou, a teď se k nim ještě v době sklizně nastěhovala sekta. Donedávna si místní děti hrály na přilehlém hřišti, ale rodiče je tam přestali pouštět. Napětí ve městě se zhoršovalo a k vyhrocení situace přispívala i média a uniformovaní příslušníci Královské kanadské jízdní policie. „Tolik policajtů jsem tady v životě neviděl,“ řekl místní obyvatel jménem Pat, který reportérům raději neřekl svoje příjmení. 

Richmoundská škola je to první, co v malém městečku uvidíte. Klasická jednopatrová školní budova má zadní dvůr, který členové kultu obehnali stovkami metrů kovového plotu – ne zrovna přátelské gesto. V reakci na to vybrali místní obyvatelé ze svého středu zástupce s cílem se s kanadskou královnou nějak pokusit dohodnout, nicméně Didulo s nimi neprohodila jediné slovo. Když komunitu navštívili reportéři, nikdo ze sekty s nimi nepromluvil, jen jedna starší žena pozorovala reportéry z auta dalekohledem a natáčela je na mobil. Nikdo „cizí“ nebyl ve škole vítán – ani reportéři, ani místní.

V Richmoundu se  všichni vzájemně znají. Manželka starosty Arleen Millerová řekla reportérům, že ode dne, kdy se sekta ve městě objevila, všichni společně pracují na tom, aby „kanadskou královnu“ ze svého domova vyhnali. „Od té doby, co oni přijeli, se nezastavím,“ řekla. „Vyspím se pár hodin a pak od rána funguji a organizuji. Já i manžel permanentně žhavíme telefony.“

Dělají, co mohou, aby sektě ztížili existenci. Někteří obvolávají řemeslníky a firmy v okolí a žádají je, aby sektě nepomáhali. Další obyvatelé se snaží objevit zákon nebo nařízení, které sekta porušuje, na základě čehož by bylo možno legální cestou žádat, aby se vystěhovala. A mimoto připravují řadu protestů. Jejich hlavní tváří je starosta Richmoundu Brad Miller, který by si přál nejen to, aby Didulo z Richmoundu i se svými nohsledy odtáhla, ale také aby její sekta byla rozpuštěna. Vadí mu představa, že by se jejich problém pouze přenesl někam jinam v Saskatchewanu, který má jako kraj rád.

Pro sektu se tím pádem stal nepřítelem číslo jedna – Didulo o něm říká, že je to nacista, a častuje ho řadou dalších nadávek. 

Zneuznaná politička se našla v interdimenzionálních konspiracích

Romana Didulo se poprvé objevila na scéně jako celkem nenápadná postavička, když se v roce 2021 pokoušela kandidovat v kanadských volbách. Stylizovala se do role vůdce v duchu krajně pravicového Rodriga Duterteho, prezidenta Filipín v době 2016 až 2022, a slibovala popravit každého, kdo bude mít co do činění s očkováním dětí.

profimedia 0724802485

Vzor Romany Didulo se na Filipínách přílišné oblibě netěší. (zdroj: Profimedia)


Kariéra v politice se Romaně nevyvedla, takže se přesunula do antisystémového prostředí konspirátorů. Zlom v její „kariéře“ nastal ve chvíli, kdy prohlásila, že je královnou Kanady, což jí fiktivní entita Q z hnutí QAnon potvrdila. Její profil na sociálních sítích v tom okamžiku explodoval a Didulo získávala další a další stoupence raketovým tempem.

Po několika měsících sbírání finančních příspěvků od fanoušků se zúčastnila blokády hlavního města Ottawa řidiči kamionů a začala se tak setkávat se svými stoupenci v reálném životě. Po protestu začala Didulo žít nomádským stylem života a šířit své myšlenky mezi masy podobně smýšlejících lidí. 

Romanina osobnost (nebo porucha?) se stále vyvíjí. Nyní tvrdí, že je vůdkyně, která běžně komunikuje s mimozemšťany, jež nazývá „intergalaktická aliance“. Věří, že je sama bytostí z jiné dimenze, oplývající širokou škálou superschopností – mimo jiné schopností zachránit dimenzi, ve které my všichni existujeme. Prohlásila se jak za politického, tak duchovního vůdce. Do svého repertoáru zahrnuje i myšlenky Suverénních občanů – Kanada pro ni není legitimní stát, odmítá proto například platit daně nebo další běžné výdaje. Lidé jí natolik důvěřují, že kvůli jejím instrukcím přestali platit hypotéky nebo účty za energie, což vedlo k tomu, že někteří její stoupenci, z nichž mnozí jsou senioři, přišli o své domovy, nebo jim „jen“ byla odpojena elektřina. 

V čele absolutní monarchie

Didulo od svých fanoušků vylákala statisíce dolarů. Několik lidí, kteří spravovali finance sekty, a podařilo se jim kult nakonec opustit, uvedli, že skupina utrácí tisíce dolarů týdně za benzín, jídlo, notebooky a mobilní telefony. Jednou dokonce Didulo tvrdila, že očekává návštěvu ruského prezidenta, a nařídila týden platit za prázdný hotelový pokoj, údajně pro Putina rezervovaný. Oddané ovečky však čekaly marně, Vladimír Vladimirovič nedorazil. Americký konspirační proud QAnon se však v určitých směrech s ruskou propagandou shoduje a Didulo se obdivem k Rusku netají. Ostatně, píseň „Rasputin“ z roku 1978 od kapely Boney M se pro ni stala jakousi znělkou. 

Pro sekty a kulty je typické, že díky moci, která je soustředěna v rukou jednotlivce nebo úzké skupiny, kvetou různé formy týrání a zneužívání. A Didulo zjevně s touto tradicí drží krok. Bývalí členové její sekty například tvrdili, že jim vyhrožovala popravou, a nutila je spát na podlaze, aby její psi mohli spát na posteli. Kromě toho jim údajně zakazovala se sprchovat a nařídila jim extrémně dlouhé pracovní „směny“. 

Na svou nejnovější sestavu v Richmoundu je prý trochu přívětivější.  „Vypadá to, že se v té budově školy našli, považují ji za něco opravdu dobrého, čeho se chtějí držet a co jim opravdu funguje,“ řekla Christine Sarteschi, profesorka kriminologie na Chathamské univerzitě, která Didulo už několik let pozorně sleduje. „Bude fakt problém je donutit odejít'.“

Z místního blázna diplomatem kanadského království

Jeden z obyvatel Richmoundu Rick Manz je „zrádce“. Byl to právě on, kdo školu „kanadské královně“ věnoval. Jeho soused řekl reportérům VICE News, že Manz „v Romanu Didulo opravdu věří a je jí oddaný“. Jednou se ho prý Manz snažil přesvědčit, že premiér Justin Trudeau, kterého veřejnosti ukazují v televizi, je jenom klon. Skutečný Trudeau je prý uvězněn na Guantánamu a čeká na popravu. Manz původně doufal, že se z prostoru školy stane pěstírna konopí, což by podle mnohých obyvatel města mohlo přinést do oblasti práci. Bohužel se tak nestalo. Místo toho ho Romana za jeho nehynoucí oddanost povýšila na „diplomata kanadského království“ a nařídila ostatním, ať ho od té chvíle oslovují „Jeho Excelence“. 

Škola, kterou Didulo a její skupina obsadili, bývala místem, kam většina obyvatel Richmoundu v dětství docházela za vzděláním, hrát si, soutěžit o první sportovní trofeje a tvořit si důležité vzpomínky. Když krátce po nastěhování nechala Didulo ceduli s názvem školy odstranit, bylo v tom kus symbolismu a zdvihnutého prostředníčku, namířeného směrem ke starousedlíkům.

Manz je těžko přehlédnutelná postava. Bývalý atlet s černým páskem v karate, kterému chybí několik zubů, svým zjevem obyvatele Richmoundu trochu děsí. V říjnu 2023 byl dokonce kvůli napadení jiného obyvatele Richmoundu zatčen. Když od něj reportéři chtěli komentář, vyzval je, ať „okamžitě vypadnou z jeho pozemku, nebo je nechá zavřít“. Naštěstí má sekta se zatýkáním lidí méně než jiskřivou bilanci. „Myslím, že někde hluboko uvnitř má srdce, ale příliš se do toho všeho zamotal a teď se nemá k čemu vrátit,“ řekl o Manzovi starosta Richmoundu Miller. "A on si prostě myslí, že je Romana Didulo Spasitel – brzo ho čeká kruté probuzení,“ dodal.  

V den očekávaného setkání členů sekty v tělocvičně školy nebyli Manz ani Didulo k nalezení. Nacházeli se na jiném místě v budově, odkud vysílali livestream. Přijelo totiž  30 nových Romaniných přívrženců, aby jí přísahali věrnost, a Didulo jim  rozdávala svou speciální vymyšlenou měnu, falešné fialové peníze, které vytvořila, a mezi svoje stoupence je šíří s tím, že brzy budou platit. 

Jeden na všechny, všichni na jednoho

Brad Miller a několik starostů z okolních měst chystali ten den tiskovou konferenci, všude byla policie. Před školou se sešli obyvatelé Richmoundu, aby dali najevo svou nevoli vůči novým sousedům. Po chvíli naskákali asi do 50 vozidel a začali budovu objíždět dokola, pomalu, ale velmi hlasitě. Troubení klaksonů a túrování motorů bylo kulisou k nekompromisnímu verbálně sdělovanému požadavku na členy sekty uvnitř, aby opustili území města a „vrátili se domů“.

Shauna Sehn, bývalá učitelka ve škole a obyvatelka města, si během protestu zničila klakson svého auta, jak na něj brutálně troubila. „Poslední měsíc jsem většinu času a energie věnovala tomu, že jsem řešila Romanu Didulo,“ řekla. „Snažíme se bojovat s větrnými mlýny. Komunikujeme s různými lidmi, plánujeme, co bude dál, mluvíme s policií. Každopádně teď jdu ještě troubit,“ a vytáhla náhradní klakson.

Uvnitř ve škole zatím členové sekty skládali přísahu věrnosti Romaně Didulo a myšlenkám, které reprezentuje: Didulo je přiměla, aby ji opakovali znovu a znovu až do té doby, dokud nebyla s jejich výkonem spokojena.    

Když protestující akci ukončili, nálada za plotem, kde sektu hlídala vlastní ochranka, byla optimistická. Nikdo nevypadal na to, že by je hlasitý protest nějak zastrašil.

Plivanec do tváře

Škola, kterou Didulo a její skupina obsadili, bývala místem, kam většina obyvatel Richmoundu v dětství docházela za vzděláním, hrát si, soutěžit o první sportovní trofeje a tvořit si důležité vzpomínky. Když krátce po nastěhování nechala Didulo ceduli s názvem školy odstranit, byl v tom kus symbolismu a zdvihnutého prostředníčku, namířeného směrem ke starousedlíkům.

m shutterstock 2182855915

"Didulák," se kterým Romana v Saskatchewanu objíždí své příznivce. (zdroj: Shutterstock)


Krátce předtím, než cedule padla, Didulo vysvětlila důvod, proč ji tam nechce: „Slovo škola (school) se pozpátku píše 'Loochs', což je podle mě německý výraz pro 'hloupý',“ vysvětlila. „Chceme, aby lidé věděli, že tohle už není místo, kde se ohlupují lidé.“

Romana Didulo je synonymem paranoidního šílenství, jejím přívržencům to ale nevadí. Mimochodem, "Loochs“ ani neznamená v němčině hloupý, ve skutečnosti to ani není německé slovo. Přesto nyní na místě, kde dříve visel název školy, je aktuálně nápis „Kanadské království“.

„Láme mi to srdce,“ řekla obyvatelka Richmoundu Pat, která byla na protestu a kdysi do školy chodila. „Viděla jsem to nedávno, když to tam její lidé instalovali. Bolí to. Je to jako nám vrazit dýku zad, dělají to schválně.“

A jitra jsou zde tichá

Další den město v protestech pokračovalo. Většina přespolních členů sekty přes noc v tichosti odešla, takže situace byla o něco méně napjatá. Mnozí obyvatelé města tvrdili, že se tolik nebojí Didulo a těch, kteří už ve škole jsou, jako toho, že do města dorazí její další příznivci, kteří  budou drsnější. Třeba že budou chtít „město vyčistit od korupce“, o které Didulo plamenně hovoří. K žádnému dramatickému vývoji ale ani druhý den nedošlo.

Místní obyvatelé si tak kladou otázku, jaké to bude, pokud budou nuceni vedle kultu žít napořád.  Někteří už se smiřují s tím, že si budou muset na šílené sousedy zvyknout. „Myslím, že se s nimi budeme muset naučit žít, pokud nenajdeme nějaký legální způsob, jak je vystěhovat,“ řekla Jody Smith, která se do Richmoundu přistěhovala před čtyřmi lety kvůli levným cenám nemovitostí. „Tohle je pro ně jedinečná šance. Takže tady zůstanou. Já nevím. Může to trvat týdny, měsíce, roky.“ 

I když fungování sekty není bezproblémové (Didulo se třeba opakovaně pokouší sehnat topenáře a instalatéra, jelikož v budově nefunguje topení a údajně je třeba provést rekonstrukci vodoinstalace), žádné známky příprav na stěhování zatím nebyly zaznamenány. Jody Smith však říká, že ani ona nehodlá ustoupit. „Je mi 73 let,“ řekla reportérům. „Kolik času mi ještě zbývá? Nenechám si ho zkazit.“ 

Studená válka mezi městem a jeho novými potrhlými sousedy pokračuje. Starosta Miller ale zkouší další taktiku: kromě protestu, který vede, chce prosadit přijetí městského předpisu o rušení nočního klidu v naději, že město bude mít legální možnost vyhodit Didulo nejen ze školy, ale i z jakéhokoli místa, kam se pokusí se svými stoupenci odejít a usadit se. „S médii, policií, všemi lidmi v jihozápadním Saskatchewanu a v Kanadě musíme držet při sobě a musíme to napravit,“ řekl během protestů. „I když odejdou, nemůžeme jen tak říct 'už se to nestane'. Musíme je zastavit.“ Za ním se dál ozývalo naléhavé troubení rohů.

Tato reportáž vyšla 2. listopadu 2023 v magazínu VICE news.

Související…

Konspiritualita: Je Spasitelem Putin nebo Trump?
Olivie Doleželová

foto: Patrick Doyle/Reuters, Profimedia, Shutterstock, zdroj: Vice

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...