fbpx

Konspiritualita: Je Spasitelem Putin nebo Trump? 2 fotografie
Multidimenzionální šaman Jake Angeli v Kapitolu. Foto: Shutterstock

Co se stane, když kundalini jogínka, která věří, že umí odblokovat čakry a vidí vaši auru, absorbuje do svého světonázoru nenávistnou paranoiu trumpistického rednecka, strachujícího se o osud bílé rasy?

Zveřejněno: 8. 3. 2023

První rok pandemie najednou ezo sluníčkové influencerky začaly hromadně postovat konspirační memy. Fenomén konspirituality popsali vědci Charlote Ward a David Voas v roce 2011 v religionistickém časopise jako spojení slov konspirace a spiritualita: jde o syntézu hnutí new age, kde cílem je spirituální rozvoj sebe sama, a konspiračních teorií s negativním zaměřením na globální politiku, v níž dominují naštvaní bílí muži. Paradoxně tak došlo ke spojení dvou skupin, které často stojí na opačných stranách názorové barikády: bílých mužů středního věku z nižších společenských vrstev a mileniálních ezožínek ze střední třídy.

Konspirituální hnutí mají společný základ, i když se mezi sebou v drobných detailech liší: tajná skupina elit nebo bytostí z jiného světa se spikla vůči světu a chce ho ovládnout anebo rovnou zničit. Mezi tím se na světě probouzí aktivní odpor proti globalistickému zlu, vypuknou kulturní války na internetu, příznivci konspirituality procházejí změnou stavu vědomí a doufají, že se jednou všichni spojí. Pokud se jim povede utvořit jedno velké hnutí, podaří se jim katastrofu nebo nový světový řád odvrátit. Konspiritualisté věří ve svou výjimečnost a statečnost a doufají, že se s nadvládou jednou vypořádají. Jejich víra jim navíc dává pocit, že někam patří – to je velmi důležitý prvek jejich psychologického profilu, protože ke konspiritualitě jsou náchylní zejména lidé osamělí a ti s narcistickými sklony.

Konspirituální hnutí a komunity obvykle nabízejí širokou paletu politicko-duchovní filozofie. Konspirace, které svou povahou často spadají na krajně pravicovou stranu politického spektra, kreativně kombinují s mýtickým uvažováním – očekávají konec civilizace, jak ji známe s odhodláním člena nebezpečného kultu. Depresivní katastrofické vize vyvažuje pozitivní snaha o duchovní rozvoj, víra v probuzení ostatních lidí a svou vlastní intelektuální a spirituální nadřazenost. Náboženská paranoidní psychóza je styčným bodem krajně pravicových vzteklounů a ezo divoženek, kteří se opájí narcistickou představou, že právě oni odhalili pravdivé vysvětlení všeho, co je na světě špatně, že právě oni jsou vyvolení, probuzení a nepodvolení. 

Sjednocený Západ a Východ

Konspirituálních komunit je mnoho, ale zjednodušeně je lze rozdělit na dvě vlivové sféry: Q´Anon na Západě a proruskou sektu AllatRa na Východě. Oba směry jsou fluidní, inspirují se a přejímají od sebe mýty, memy i články. Jeden směr  čerpá od druhého a je také dost možné, že za vznikem obou směrů stojí ti samí lidé, šikovní inženýři ruské informační války.

Nomem se podle kanonických textů AllatRa má stát člověk, který se stal prezidentem v roce 2000, zemřeli mu 2 bratři a má další charakteristiky, které, světe, div se, sedí na Putina.

Konspirituální teorie Q´Anon vznikla v roce 2017, kdy se na nemoderovaném diskuzním fóru 4chan začaly objevovat příspěvky od tajemného anonymního uživatele Q. Teorie je flexibilní a spletitá, ale obecně tvrdí, že prezident Donald Trump svádí bitvu s „deep state“ a snaží se rozbít síť pedofilů a obchodníků s dětmi, jehož spolupachateli jsou různí vysoce postavení politici a celebrity. Nejznámější je vývoj konspirační teorie Pizzagate, která motivovala muže, aby v prosinci 2016 vtrhl s puškou AR-15 do jedné washingtonské pizzerie s úmyslem odhalit údajný pedofilní spolek v jejím sklepě, který neexistoval.

Hlavním narativem Q´Anonu je, že strůjci všeho neštěstí se rekrutují především z demokratické strany, Hollywoodu a židovské komunity. V rámci pedofilní sítě mají obchodovat s dětmi. Za lidmi, kteří mají liberálně demokratické ideály, pak prý stojí satanistické zlo. Hillary Clinton, George Soros, Klaus Schwab, Bill Gates a další mají prznit děti, pít jejich krev a ovládat svět. Jejich zájmem má být redukce obyvatel planety na desetinu a nastolení nového světového řádu. A kdo má jejich plánovanou genocidu odvrátit? Trump, bojovník světla. 

zdenstrn group of esoteric conspiracy theorists very passionat b8d7d14e 8b7c 42a4 b375 2be4b5b9db9e

Konspiritualita v sobě spojuje ezoteriku a konspirační teorie. zdroj: Midjourney


Q´Anon nadšenci zmorfovali bizár internetu v regulérní politické hnutí, které stálo za obsazením Kapitolu po Trumpově prohře na základě přesvědčení, že volby byly zmanipulované. V jejich naivním pokusu o převrat, při kterém zemřelo několik lidí, vyniká postava technovikinga Jake Angeliho. Jake je „multidimenzionální bytost a Q´Anon šaman“ a jeho mentalita odpovídá konspiritiuálnímu mindsetu.

Q´Amoms

Na začátku propadali Q´Anonu hlavně muži z chudších oblastí Spojených států: hromadili doma zbraně, konzervy, agregáty a jižanské vlajky. Díky Trumpovi a později masovému nástupu pandemie se Q´Anon usadil v mainstreamu, jeho střípky se dají zaznamenat i  v neoficiálních republikánských zprávách zpravodajské stanice Fox news. Tvůrci Q´Anonu ale svou cílovou skupinu později zatoužili rozšířit, aby „tam nebyli samí chlapi“. Výrazně se jim to začalo dařit právě díky pandemii: mnoho influencerek, které se dříve zabývaly alternativním zdravým životním stylem a ezoterikou, začalo zčistajasna postovat paranoidní stories o tajné kabale, která chce kontrolovat lidskou populaci pomocí vakcín. Političtí komentátoři si lámali hlavu, jak je možné, že se dříve sluníčkové ezo paní a wellnes influencerky přidaly k republikánským protofašistům. Sociální výzkumníci pak potvrdili hypotézu, že mezi ezoterickými sklony a náchylností věřit konspiračním teoriím existuje silná korelace. Hlavně během začátků pandemie se začaly k hnutí Q´Anon přidávat ženy kvůli svým antivax postojům. Memy změnily design, aby vypadaly lépe na instagramu učitelek jógy a kouček ženské energie.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Helena Houdova (@helenahoudova)

Nejznámější českou konspiritualistkou je Helena Houdová, která z čisté ezomatky konvertovala na konspiritualitu během covidu, kdy se začala vymezovat vůči očkování: „Jak nám to slouží, když se necháváme manipulovat a připravovat o svobody? Když věříme, že někdo jiný je zodpovědný za naše zdraví?“ ptá se.

Obsah konspirituálních memů je přizpůsoben lesanám a ezobiomatkám. Vznikla sytě barevná verze s líbivým designem a příběhem, šitým ženám na míru: působí stylově, žensky a na instagramu se dobře vyjímá. Aktivistky, vystupující proti fiktivnímu obchodování s dětmi páchaného demokraty, si začaly říkat Q´Amoms. Oblíbeným tématem pastelového Q´Anonu je alternativní péče o zdraví. Lesany „šířily pravdu“ o vakcínách, sloužících ke kontrole populace, pandemii říkaly „plandemic“, protože byla naplánována. Na AIDS už prý dávno existuje lék – vyléčí se pitím Sava nebo odčervovacího přípravku pro koně či papoušky.

Česká společnost tvořivá

Konspiritualita je pro ruské propagandisty efektivním nástrojem propagandy, díky kterému mohou naverbovat do páté kolony ovečky z nové cílové skupiny žen se sklony k ezu. Proruská sekta AllatRa se začala formovat v roce 2010 na Ukrajině. Šíří se po celém světě (podle jejich vlastních slov je už ve 180 zemích), do Čech se dostala v roce 2018. Nejvíc členů má pochopitelně v roztahujícím se Rusku, jejím proklamovaným cílem je ale sjednocení všech Slovanů. AllatRa založila projekt Tvořivá společnost, který mírně odstupuje od náboženství a soustředí se více na konspirace, stále ale zachovává značný podíl ezo narativů. AllatRa a Tvořivá společnost jsou natolik propojené, že je můžeme chápat jako jeden subjekt.

Tvořivá společnost na svých stránkách  na facebooku píše: „Brzy, v jeden okamžik, mohou miliony a možná miliardy lidí potřebovat pomoc! My jako společnost na to nejsme připraveni! Jediná šance, jak přežít, je sjednotit se a vybudovat Tvořivou společnost!“ Členky její české odnože v pořadu Hergot Radia Wave hlásaly, že chtějí mír, zajímá je ženské zdraví, odsuzují kapitalismus a že lidský život je důležitější než peníze. To zní zatím docela dobře. Sluníčkové postoje ale doprovází zvěstování blížící se apokalypsy. Díky pseudovědeckým projektům, za kterými Tvořivá společnost stojí, jako je například GeoCentrum, poměrně uceleně vysvětlují, proč dojde k ekologické katastrofě. Za změnu klimatu však nemůže lidský faktor, jak se nám snaží diktovat média, ale způsobují ho astronomické procesy a jejich cykličnost. Aktuálně teď v GeoCentru straší zemětřesením kvůli tragédii v Turecku, seismická aktivita se prý brzy dostane až k nám.

Rusko je podle AllatRa jediná vyvolená země, ve které se mají spojit všichni Slované v obrovském etnostátu, který porazí nadvládu archontů, a na světě zavládne klid a mír.

Katastrofě, která by ukončila život na Zemi, jak ho známe, se prý vyhneme, když se dostatek lidí přidá k Tvořivé společnosti. Kdo by nechtěl zachránit svět, že? Stačí se oprostit od své animální a materiální podstaty a začít věřit blbostem. Tvořivá společnost spolupracuje s celebritami naší dezinfo scény. Rozhovory s nimi dělali např. Lubomír Volný, Miroslav Ševčík a Soňa Peková, kouzelná světelná bytůstka. V rozhovorech si povídají o tom, jak nás brzo čeká  kolaps nejen klimatu, ale i ekonomiky, infrastruktury nebo potravinářského průmyslu. Oblíbeným tématem je také blížící se jaderná válka.

Sjednocení Slované porazí archonty založené NATO

Záporáci jsou podle AllatRa opět rekrutováni ze západních elit.  Světu vládne 12 „archontů“, kteří mají pod palcem celý Západ, spolupracovali s Hitlerem a byli to oni, kdo stál za vznikem Severoatlantické aliance. „Není žádným tajemstvím, že klíčovým problémem pro USA bylo a je Rusko. Slované jsou pro ně ‚méněcennou rasou‘, ale také trvalou překážkou světové nadvlády,“ uvádí Slovanské noviny, jeden z panslovanských a proruských účtů na Telegramu. „V této logice jsou Slované vykreslovaní jako národ duchovně i morálně na výši, v kontrastu s konzumní a morálně vyprahlou západní společností,“ píše v článku o panslovanských konspiracích magazín Hlídací pes.

Tyranii dekadentního Západu, řízeného archonty, přemohou jedině sjednocení Slované v čele s tzv. Nomem, jejich verzí Spasitele. Nomem se podle kanonických textů AllatRy má stát člověk, který se stal prezidentem v roce 2000, zemřeli mu 2 bratři a má další charakteristiky, které, světe, div se, sedí na Putina. Je to evropská varianta Trumpa. Po zahájení války na Ukrajině se situace ohledně Putina mírně zkomplikovala, protože se  AllatRa rozdělila na dvě frakce. Jedna Putina jako Spasitele přijala a druhá ne. Jeho „speciální operaci“ sice schvalovali, ale přestávali si myslet, že Putin skutečným Nomem je. 

Na čem se ale shodnou z AllatRa všichni, je to, že Rusko je jediná vyvolená země, ve které se mají spojit všichni Slované v obrovském etnostátu, který porazí nadvládu archontů a na světě zavládne klid a mír. Slibují světlé zítřky. Někteří lidé, kteří už dnes kráčí po tomto světě, budou prý díky pokroku moderní medicíny žít do 1000 let. Anebo se může stát, že se Slované sjednotit nedokážou, a tím pádem svět skončí v roce 2036. Jak říkal Láďa Vrábel: pořádně si užijte zbytek života!

Související…

Weaponized incompetence: Prostředek k uhájení mentality 50. let
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock, Midjourney, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...