fbpx

Talentovaní studenti míří za úspěchem pod vedením technologických expertů 1 fotografie
Účastníci Seeds for the Future mají důvod k úsměvu. (zdroj: Huawei)

Osmý ročník vzdělávacího programu Seeds for the Future má za sebou zdárné finále. Dvanáct vysokoškolských studentů a studentek dokončilo minulý týden intenzivní osmidenní školení organizované společností Huawei, během kterého rozvíjeli své znalosti v řadě oblastí, jako jsou umělá inteligence, 5G a cloud computing. Účastníci také po celý týden pracovali v týmech na vlastním technologickém projektu pod hlavičkou dlouhodobé iniciativy Huawei Tech4Good.

Zveřejněno: 2. 11. 2023

Mezinárodní vzdělávací program Seeds for the Future pořádá společnost Huawei už patnáctým rokem. V České republice se koná od roku 2016 a pravidelně nabízí studentům možnost rozvíjet své nadání pod vedením špičkových expertů v oblastech nejmodernějších technologií. „Máme radost, že i v Česku se program těší velké oblibě a že se nám i letos sešla řada nadšených a talentovaných účastníků,“ uvádí Gabriela Löbel, manažerka CSR aktivit ve společnosti Huawei. „Vzdělání je jeden z nejpřínosnějších darů, který můžeme dát mladým lidem do budoucna. My máme tu možnost nabízet prohloubení znalostí v jednom z nejvíce dynamických oborů a doufáme, že tak přispějeme i k úspěšnému kariérnímu startu našich absolventů.“

První stovka

Vedle odborného technologického know-how se účastníci programu mohli seznámit se zajímavostmi z čínské kultury a virtuálně se podívat do centrály Huawei v čínském Šen-čenu. Stejně jako v uplynulých letech byl důraz kladen také na škálu praktických dovedností, které studentům pomohou čelit tvrdé konkurenci v oboru. „Zcela jistě jsme si otestovali a zlepšili naše ‚soft skills‘, a to jak během různých částí programu, kde jsme museli v krátkém čase zpracovávat jistá témata a následně je prezentovat, tak i během finální prezentace našeho projektu,“ prohlásil student ostravské VŠB-TUO Michal Vaněk.

Vzdělávací iniciativou Seeds for the Future prošla už více než stovka tuzemských vysokoškoláků. 

Vlastním projektům pod hlavičkou Tech4Good byla věnována zhruba třetina celého programu. Studenti pracovali ve skupinkách na inovativních konceptech s potenciálem řešit významné problémy a měnit svět k lepšímu. „Vyvíjet svůj vlastní nápad společně se skupinou bylo velmi přínosné,“ uvedl další student
z VŠB-TUO Jiří Štípal a souhlasila s ním řada ostatních. „Celým procesem od identifikace problému přes hledání řešení, stanovení byznysového modelu až po finální prezentaci nás provedla zkušená mentorka, která nám vždy poskytla zpětnou vazbu a dokázala nás motivovat, abychom projektu věnovali hodně úsilí,“ uvedla Melánie Klvaňová, studentka brněnské Masarykovy univerzity.

Jednalo se přitom o značně pokročilé projekty. Například studentský tým pod vedením leadera Daniela Křižanského v rámci soutěže Tech4Good vymyslel speciální vestu, která na principu optických vláken dokáže monitorovat funkce lidského těla, jako jsou tepová frekvence, EKG a dech. Do budoucna by tato chytrá vesta mohla umožnit lékařům zprostředkování dat v reálném čase na dálku. Projekty byly v závěru programu prezentovány účastníkům a porotě z celého světa. „Mezinárodní prostředí nám umožnilo získat z první ruky představu o problémech, kterým čelí účastníci z ostatních zemí, což se odráželo v jejich projektech zaměřených na řešení těchto výzev. Pohled na způsob řešení a přístup ostatních skupin k různým problémům je skvělá zkušenost,“ dodal Michal Vaněk.

Vzdělávací iniciativou Seeds for the Future prošla už více než stovka tuzemských vysokoškoláků. Stejně jako v uplynulých letech i letos organizátoři ocení vybrané účastníky možností účasti na doprovodných akcích. Michal Vaněk zamíří společně s mezinárodní skupinou studentů na prosincovou konferenci Organizace spojených národů o změně klimatu COP28, která se bude konat v Dubaji. Na jednoho z absolventů také čeká týdenní vzdělávací pobyt v Číně. Pro všechny účastníky, kteří program úspěšně dokončí, je k dispozici platforma, v rámci níž se studenti mohou účastnit dalších společných aktivit.

Související…

Nic není zadarmo a vzdělání už vůbec. Aneb proč poslat dítě studovat do zahraničí
Tereza Theerová

foto: Huawei, zdroj: Huawei

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...