fbpx

Na dítě máš ještě čas. Profesionálky odkládají těhotenství až na hranu. A kliniky mají žně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Mnoho velkých firem podporuje své manažerky v tom, aby si nechaly zmrazit vajíčka a odložily těhotenství na později, často až za hranici přirozeného početí. Možné následky i etiku takového přístupu rozebírá nový snímek Obchod s nadějí

Zveřejněno: 1. 11. 2023

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava letos uvedl několik snímků zabývajících se plánovaným rodičovstvím. Jedním z nich je film Byznys s nadějí (2023) z produkce České televize režisérky Natálie Císařovské. Dokument pojednává o fenoménu mražení vajíček, díky kterému ženy odsouvají plození potomků za hranici přirozeného početí.

„Ještě se necítím na to mít děti. Je to velká zodpovědnost a chci se na to vnitřně lépe připravit. Navíc jsem ještě na začátku kariéry, chtěla bych mít stabilnější místo. Prostě ještě potřebuji čas,“ říká v úvodu dokumentu dvaatřicetiletá právnička Hana, která se pro zmrazení vajíček rozhodla.

O ženách, co si zmrazí vajíčka, se mluví podle psycholožky Hany Konečné jako o kariéristkách, které chtějí mít nad vším kontrolu, a o nic jiného jim nejde. Ale to je podle odbornice jenom velmi malé procento žen. V dokumentu se vyjádřila, že většina z nich jsou podle ní jednoduše zodpovědné ženy, které jen čekají na vhodnou dobu.  

Čím dál starší rodičky

Podle dokumentu je v České republice již téměř padesát center, kde se mražení vajíček provádí. Po vlně pandemie se navíc počet žen, které podstoupily tento zákrok, zpětinásobil.

Jedná se tedy o nepřehlédnutelný demografický jev, který se významně podílí na vývoji populačního přírůstku. Přesto dlouhodobě statistiky příliš optimismu nevzbuzují. Například ročník 2022 byl z hlediska přírůstků nejslabší za posledních 18 let. Narodilo se 99,8 tisíce dětí, uvedl Český statistický úřad. Odhady hovoří, že v roce 2030 se narodí ještě méně dětí, zhruba devadesát tisíc.

Člověk nemusí být školený etik, aby ho napadlo, jestli firma nechce vyždímat své zaměstnance, dostat z nich to nejlepší. A až zaměstnanec odevzdá firmě všechnu svoji kreativitu, tak ať si tedy založí rodinu...

 

V pozadí vývoje porodnosti stojí dle dokumentu změny ve věkovém složení potenciálních rodiček, v roce 2022 také nižší úroveň jejich plodnosti. Průměrný věk žen při narození dítěte dále dle ČSÚ mírně vzrostl z 30,4 na 30,5 roku. Z dat dále vyplývá, že i když se v Česku zvyšuje průměrný věk žen při narození prvního dítěte, je pořád nižší než v Evropské unii.

Dá se tedy předpokládat, že zvyšování věku prvorodiček bude pokračovat, a to i díky social freezingu, jak se mražení vajíček říká v případě, kdy k němu dochází ze sociálních, nikoli zdravotních důvodů.

Ještě s tím počkej

Vývoj metody mražení vajíček již poměrně dlouho podporuje řada firem, jako je například Microsoft nebo společnosti Elona Muska, říká v dokumentu lékař Petr Uher. A to proto, aby umožnily svým manažerkám odložit mateřství. Společnosti jako Apple či Facebook dokonce zahrnují social freezing do svých zaměstnaneckých benefitů.

Pokud společnost chce umožnit mladým lidem, aby měli děti ve vhodném věku, určitě má hledat jiné cesty, než jsou reprodukční technologie.

„Člověk nemusí být školený etik, aby ho napadlo, jestli ta firma nechce vyždímat své zaměstnance, dostat z nich to nejlepší,“ podotýká ve filmu etik Marek Orko Vácha. „A až zaměstnanec odevzdá té firmě všechnu svoji kreativitu, tak ať si tedy založí rodinu. Nestaly se náhodou peníze naším novým Bohem?“

Situace, kdy firma nabídne své dvacetileté zaměstnankyni zmražení vajíček, je podle psycholožky Konečné vysoce problematická. Rozhodnutí mladé ženy nemusí být vždy racionální. Firma by dle ní spíše měla podporovat zkrácené úvazky, školky, home office a podobně.

Sociální inženýrství

Zmražení vajíček stojí v České republice čtyřicet tisíc korun, a to včetně zákroku a uchování vajíčka na několik let. Lékaři nyní bojují za to, aby vše hradila pojišťovna. Podle psycholožky Konečné jde ale o sociální inženýrství. „Pokud společnost chce umožnit mladým lidem, aby měli děti ve vhodném věku, určitě má hledat jiné cesty, než jsou reprodukční technologie.“

„Život tak plyne a říkáte si, kde to vlastně je, všechny ty vaše plány a představy? A uvědomíte si, že plány a představy nejsou to, na co byste se měla v životě fixovat,“ říká pětatřicetiletá oděvní návrhářka Hana, která zmražení vajíček také podstoupila. „Pro mě představa rodiny byla vždy spojena s fungujícím partnerstvím. Ale když to nepřichází a zažíváte samá zklamání, tak si říkáte, že třeba ani ta rodina nikdy nebude,“ dodává v slzách.

„Kdy to využiju? Vůbec nevím. Ale jsem v nějakém klidu, že buď se někdo objeví, nebo neobjeví, s kým to budu chtít řešit. Stále věřím, že když mi má být v životě souzeno být matkou, tak to bude ještě v době, kdy to fyziologicky půjde, a nebudu zmražení vajíček ani potřebovat,“ doufá. 

Film je možné již nyní zhlédnout na Ji.hlava Online s platnou akreditací, nebo zdarma na iVysílání České televize.

Související…

Končíte s antikoncepcí? Byliny, doplňky i strava, které pomáhají obnovit přirozený cyklus
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...