fbpx

Zlatá padesátka: Ženy mohou zažívat více orgasmů než ve dvaceti 1 fotografie
Zdroj: Midjourney

Myslíte si, že ženy po padesátce řeší jen návaly horka, špatnou náladu a nadváhu? Zahoďte stereotypy. Mnoho padesátnic si užívá daleko příjemnější věci – třeba svou nejlepší sexuální etapu v životě.

Zveřejněno: 25. 9. 2023

Je neuvěřitelné, jakým tempem se mění naše vnímání věku. Není to tak dávno, co ženy po padesátce odcházely do důchodu a jejich hlavní náplň dne se smrskla na hlídání vnoučat a péči o domácnost. Péče o sebe a vlastní životní plány? Ale prosím vás, v tomhle věku…

Jak vypadají padesátileté „babičky“ dnes? Řídí firmy, cestují po světě, cvičí akrojógu. Díky péči o sebe byste některým tipovali o patnáct let méně. Přesto i mezi námi ženami zůstávají stereotypy o menopauze. Prý je to horror. Prý kila letí nahoru i při pouhém pohledu na nedietní jídlo. Prý je to konec chuti na sex. Popravdě, osobně jsem si poprvé „stará“ připadala někdy před třicítkou a dnes na to vzpomínám s úsměvem. S podobným odstupem člověk musí brát i „zaručené“ informace o padesátce.

Odvážné partnerky bez zábran

Nespornou výhodou zralých žen je fakt, že už nejsou svázané zábranami. Umí více naslouchat svému tělu a přijímat ho takové, jaké je. Tak proč se stydět říct si partnerovi o oblíbenou sexuální polohu? Na rozdíl od dvacítek nepotřebují dělat na muže dojem na úkor vlastního prožitku.

Největší výhoda ženského sexu po padesátce? Mnohem větší pravděpodobnost dosažení orgasmu. 

Předehra trvá často déle a díky tomu je následný sex uspokojivější. Pokud jste si mysleli, že ženy po padesátce dají místo sexu přednost pletení neforemných svetrů, tak se podržte: podle této výzkumné studie mají ženy po padesátce větší pravděpodobnost dosažení orgasmu než ve dvaceti! Tak co, už se začínáte na svá zlatá léta aspoň trochu těšit?

Zdraví, krása, dlouhověkost

Nebudeme si nic namlouvat: naše těla se věkem mění. Ano, sex po padesátce může být sušší, pomalejší, nebo vám najednou přestanou vyhovovat dosud oblíbené polohy. Nic z toho ale není důvodem, proč se potěšení vzdávat. Sušší sliznici jednoduše zvlhčí lubrikant, v pozicích můžete hledat novou oblíbenou (a téměř jistě na ni dřív nebo později narazíte). Důležité je nic nevzdávat a zkoušet. Proč? Za sexem v padesáti se skrývá mnohem víc výhod než „jen“ orgasmus.

Sex je příjemnou alternativou fyzického cvičení, snižuje stres, zlepšuje náladu a posiluje paměť.

Výzkumný pracovník Kinseyho institutu Dr. Justin Lehmiller tvrdí, že sex je příjemnou alternativou fyzického cvičení, snižuje stres, zlepšuje náladu a posiluje paměť. Generální ředitelka společnosti Dame Products Alexandra Fineová k tomu dodává, že sex prohlubuje citovou vazbu mezi oběma partnery a tím podporuje dlouhověkost.

Útlum libida je přechodný

Z čeho vlastně vychází stereotyp, že padesátnice věší sex na hřebík? Je za tím snížení chuti na sex, které během menopauzy skutečně zažívá mnoho žen, a jde o zcela normální stav. Dobrá zpráva? Tento útlum je většinou pouze dočasný. Období snížené chuti na sex můžete s chápajícím partnerem samozřejmě jen tak přečkat. Mnohem lepším řešením je ale pokračovat v sexuální aktivitě. I pokud by měla být nějakým způsobem omezená, je to lepší než žádná. Dlouhodobá absence sexu v menopauze totiž může zkrátit a zúžit pochvu, což vede k následnému bolestivému sexu. Udržování sexuální aktivity vám navíc pomůže mnohem lépe naskočit do etapy, kdy budete mít na sex znovu chuť. Znáte to – po pauze se začíná se vším hůř. A pokud byste měla s obnovením libida potíže, je na místě obrátit se na svého lékaře. Pomoci mohou také přírodní prostředky na bázi rostlinných výtažků.

Mnoho žen se v mládí obává o svou sexuální výkonnost. Pochopení vlastního těla, které přichází až s věkem, může tyto obavy navždy eliminovat.

Podle knihy Antonie Hallové Ultimate Guide to a Multi-Orgasmic Life mnoho žen uvedlo, že se v mládí obávaly o svou sexuální výkonnost. Pochopení svého vlastního těla, které přichází až s věkem, může tyto obavy navždy eliminovat. S přibývajícími roky tyto ženy zjistily, že mají méně zábran a obav, což je nejlepší nastavení na skvělé sexuální prožitky. Oslava padesátin může znamenat zlom ve vašem sexuálním životě, protože s věkem přichází přijetí a větší radost z aktivit, které nás baví. Bez ohledu na kult mládí jste po padesátce v nejlepších letech a nenechte si nikým namluvit opak!

Související…

Co se děje s mužským tělem po padesátce?

 

foto: Midjourney, zdroj: Primewomen, Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...