fbpx

Co na sebe, když je venku vedro k nevydržení? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Klimatická změna útočí ze všech stran, více než na teplotě však záleží na vlhkosti vzduchu.

Zveřejněno: 6. 8. 2023

Českem, stejně jako celým světem, se valí extrémní vlny veder. Teplotní rekordy padají jako Kerčský most a právě v takovém počasí je extrémně důležité, co budeme nosit. Takže: co na sebe, abychom se mohli hodit do klidu? 

Bílá není vždy ideální

Co se barev týká, každý řekne, že ideální je bílá. A má pravdu, ale jen částečně. Bílá barva sluneční paprsky odráží na rozdíl od černé, která je pohlcuje, a tím se zahřívá. Trička a mikiny ale zároveň mají různou tloušťku, a přesně ta může naši pohodu dost výrazně ovlivnit: teplo totiž nepochází jen ze slunce, ale také z lidského těla. A tady to funguje úplně stejně: teplo lidského těla se od bílé barvy odráží zpátky, v tomto případě zpět do našeho těla. 

Takže jakou? Je to úplně jedno. Studie z roku 1980 zkoumala zvyky beduínů na Arabském poloostrově, na Blízkém východě a v severní Africe. Ti nosí v poušti černé hábity, což na první pohled působí jako nesmysl. Jenže se ukázalo, že barva oblečení nemá na teplotu jejich těla vůbec žádný vliv, takže je úplně jedno, jestli mají černý nebo bílý hábit.

Zásadní je střih

Tajemství beduínů spočívá ve střihu: nosí volné černé oblečení, zejména pokud je větrno. Volné černé oblečení zahřívá prostor mezi látkou a kůží, čímž podporuje proudění vzduchu směrem vzhůru, podél lidského těla. Představit si to můžete jako komín, který teplo odvádí pryč. „Dodatečné teplo absorbované černým hábitem se ztratilo dříve, než dosáhlo kůže,“ uvádí se ve studii.

Pokud se tedy chystáte nosit přiléhavé oblečení, zůstaňte u bílé barvy. Nebo můžete použít také různé profilované tkaniny, ze kterých se vyrábí třeba sportovní polokošile. Prostě cokoliv, co způsobí, že se vám nebude oblečení lepit na kůži. 

Vhodné materiály

Oblečení z lehkých tkanin, jako je bavlna a hedvábí, bývá většinou volné. To je důležité zejména ve vlhku – v suchém horku může stačit pouhé odvádění vlhkosti, protože pot se vstřebá do látky a v horku následně odpaří. Když je vlhko a horko, vzduch kolem vás je již nasycen vodní párou, což znamená, že pot, který vaše oblečení právě nasálo, nemá kam odejít. „Vždy je lepší mít materiál, který propouští vodní páru, aby nebránil odpařování potu,“ říká Rhett Allain, docent fyziky na Southeastern Louisiana University. „Některé novější materiály na sportovní bázi to umí rozhodně lépe než bavlna.“

Všechny textilie zachycují infračervené (tepelné) tělesné záření, díky čemuž nám je i v zimě snesitelně. V horku to ale není to pravé, proto je potřeba nosit prodyšné oblečení. Bavlna bez povrchové úpravy, len, nylon a polyester jsou prodyšné – to znamená, že propouštějí pot i teplo. Neumí však aktivně odvádět vodu z těla.

Studie z roku 1980 zkoumala zvyky beduínů na Arabském poloostrově, na Blízkém východě a v severní Africe. Ti nosí v poušti černé hábity, což na první pohled působí jako nesmysl. Jenže se ukázalo, že barva oblečení nemá na teplotu jejich těla vůbec žádný vliv, takže je úplně jedno, jestli mají černý nebo bílý hábit.

Bavlna a polyester pohlcují a odrážejí většinu infračerveného záření, které na ně dopadá –téměř 99 % – což znamená, že se na infračervených snímcích často jeví jako bílé. Tyto materiály také propouštějí 30 až 40 % viditelného světla. Podle vědců z Massachusettského technologického institutu (MIT) může tato kombinace způsobit, že se tělo zahřeje rychleji. Dochází k tomu proto, že dopadající viditelné světlo může generovat teplo, které pak nemůže uniknout jako infračervené záření generované tělem.

Svou roli však hraje i další ochlazovací mechanismus těla – pocení. Bavlna absorbuje vlhkost, ale neschne rychle, takže pokud se hodně potíte, oblečení zůstane mokré. Tradiční len má díky svým velkým vláknům výbornou prodyšnost, ale stejně jako bavlna pomalu schne. Outdooroví nadšenci nedají dopustit na merino, protože je prodyšné a odvádí vlhkost – navíc vás netrápí nepříjemný zápach.

Nylon a polyester se používají ve většině aktivního oblečení, protože odvádějí vlhkost a rychle schnou – ty už ale ucítíte. Výzkum také ukázal, že nylon má vyšší absorpci vlhkosti a lepší schopnost odvádět vlhkost než polyester, ale pomaleji schne. Syntetická vlákna, jako je nylon a polyester, však mohou být nepříjemná, když navlhnou. Jedna studie doporučuje oblečení z bambusu, ten má nízkou tepelnou vodivost a je velmi pohodlný (a zde najdeme také odpověď na otázku, proč tolik lidí miluje bambusové ponožky).

Pokud se chcete opravdu ochladit, svlékněte se úplně – samozřejmě pokud je to vhodné, říká George Havenith, profesor fyziologie a ergonomie prostředí na Loughborough University v britském Leicestershire. Oblečení sice chrání kůži před spálením, ale nahý člověk se ochladí nejlépe. Čím méně oblečení máte na sobě, tím více příležitostí je pro odpařovací výměnu tepla mezi vaší pokožkou a vzduchem. I když je samozřejmě prioritou chránit pokožku před UV zářením.

Nová věda

Sportovní společnosti, jako například Nike a Adidas, investují miliony do vývoje chytrých tkanin, zvláště do těch, které lépe udržují tělesný chlad. Vědci z MIT zjistili, že klíčovou rovnováhu pro efektivnější vyzařování tepla od těla vytváří materiál, který je neprůhledný pro viditelné světlo – odráží a neabsorbuje sluneční světlo – ale průhledný v infračerveném spektru – umožňuje teplu odcházet z těla, místo aby se zadržovalo mezi materiálem a pokožkou. Zjistili, že ztenčení nylonových a polyesterových vláken – přibližně o jeden mikrometr v průměru – a jejich splétání do příze o tloušťce 30 mikrometrů může uživateli pomoci udržet příjemnější teplotu.

Nejlepší způsob, jak se v horku ochladit, je nosit mokré oblečení. Voda potřebuje k odpařování tepelnou energii a při tomto přechodu z kapaliny na plyn využívá teplo vycházející z vašeho těla, čímž ochlazuje vaši pokožku a snižuje tělesnou teplotu.

Vědci z Marylandské univerzity v USA také vyvinuli syntetická vlákna s povlaky, které mění svou strukturu v závislosti na vnějších podmínkách  – při zvyšující se teplotě uvolňují více tepla. Přizpůsobivá příze se rozšiřuje i sbaluje, čímž se mění prostor mezi vlákny. Větší mezery umožňují textilii dýchat a vyzařovat teplo, takže se člověk může ochladit.

Další skupina experimentovala s oděvy sešněrovanými pruhy, které se zplošťují a ohýbají, aby pomohly ochladit tělo o více než 2 °C (3,6 F). V horkém počasí se pruhy ohýbají směrem do vzduchu a odvádějí teplo z těla. Jiné týmy zkoumají materiály s „fázovou změnou“, které obsahují kapsle nebo vlákna materiálu, jež se při zahřátí rozpouštějí a pomáhají absorbovat přebytečné teplo.

Do vody!

Allain upozorňuje, že nejlepší způsob, jak se v horku ochladit, je nosit mokré oblečení. Voda potřebuje k odpařování tepelnou energii a při tomto přechodu z kapaliny na plyn využívá teplo vycházející z vašeho těla, čímž ochlazuje vaši pokožku a snižuje tělesnou teplotu.

Ukazuje se tedy, že vybrat si oblečení do veder tak, abyste zůstali v pohodě, je trochu složitější než si jen obléknout bílé tričko. Ale správný materiál, vhodný střih a občasné postříkání vodou, když je to možné, by vám měly pomoci udržet teplotu, a učinit tak i parné rekordní léto snesitelným. 

Související…

Dietou proti vedru: Která jídla vás zaručeně zchladí?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...