fbpx

Pátek Karla Křivana: Přestaňme jen přikulovat, pane Vaněk 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Stát musí dávat lidem smysl, řekl mi jeden významný člověk českého hospodářství. A nebavili jsme se o dalším dílu z kulturních válek, kterým se ve čtvrtek čeřila česká twitterová louže. Měl na mysli potřebu jasných a rychlých rozhodnutí, která nám dají šanci změnit se ze „země poboček“ v ekonomiku schopnou odolat 21. století

Zveřejněno: 30. 6. 2023

Mluvil jsem během pár posledních měsíců s mnoha lidmi českého byznysu, abych cítil, že tlak na změny se stává silnějším a soustředěnějším. Je zajímavé, jak jednotliví majitelé firem a manažeři mluví velmi podobně. Před měsícem pořádala iniciativa Druhá ekonomická transformace s Hospodářskými novinami velkou konferenci, na níž premiér a ministři slyšeli slova, která přesahují jejich běžný politický svět. Potřebujeme zásadní ekonomickou transformaci, máme-li se stát relevantní evropskou zemí. Zde nehovoříme o měkké politické síle, hodnotách či našich postojích – byť správných – ke spojencům. Jde o to, zda budeme mít na to, abychom přežili na úrovni, na kterou si stále myslíme, že patříme.

Odmítáme si připustit, že nám svět utíká, a to včetně našich sousedů. Dohánění Německa skončilo. Zpomalili jsme. A podívejte se na Polsko. Každý, kdo tam nedávno byl, mluví o výstavbě logistiky a rozvoji odvětví, o kterých se u nás léta... právě jen mluví. Média se soustředí na měkké politické problémy, ale síla země pramení z ekonomiky. Živili jsme jako šikovní dodavatelé subdodávek jiné. Nepracovali jsme na vlastních značkách a strategické hodnotě.

Proč raději neděláme nic

Deset let jsme proklábosili nesmysly, kterak se Západ vydal špatnou cestou, abychom zjistili, že investice do inovací a rozvoje se tam nezastavily, jen přesunuly. Západ, včetně našich sousedů, dělá spoustu chyb. My ale neděláme nic. A to nic nám nyní zůstalo.

Z debat s podnikateli mám pocit, že peníze na podporu změny tu jsou. I energie a ochota do toho jít.

To, co je nyní nadějné, je právě ta změněná atmosféra v českém byznyse. Nebo spíš ten soustředěný tlak, který už nikoli pomalu začíná prostupovat z debat a večeří jednotlivých hráčů navenek. Energetika, digitalizace, logistika, vzdělání... Česko jako evropská křižovatka obchodních cest a myšlenek. Vyrábět produkty a služby s vysokou přidanou hodnotou. Přestat jen přikulovat, pane Vaněk. Začít hrát důstojnou roli, na kterou máme. Nevěnovat se podružnostem, ale pracovat tak, aby to dávalo smysl.

Nadějný podzim

Znám mladé politiky ODS kolem iniciativy ČESKO.plus, kteří mají modernizaci v DNA i v programu. Ještě o nich uslyšíte. Možná mnozí ospalí boomři z vedení znervózní. Ale není čas na respekt k zasloužilosti. Potřebujeme českou ekonomickou strategii, která bude umět uvažovat v možnostech evropských a nebude se jich bát. Z debat s podnikateli mám pocit, že peníze na podporu změny tu jsou. I energie a ochota do toho jít.

Zbývá jedna z mých oblíbených otázek z jasnozřivého seriálu Jistě, pane ministře. Otázka, která směřuje k politickému vedení země. „Má intelektuální potenciál pochopit problém?“ Nadějné je, že ti, kteří, transformaci či modernizaci požadují a potřebují, jsou velmi silní. Komu to nedojde, bude se možná divit, jak zajímavý podzim zažijeme.

Související…

Pátek Karla Křivana: Starý svět, který není pro starý
Karel Křivan

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...