fbpx

Festival Colours of Ostrava oslaví 20 let nejrozsáhlejším programem v historii. Těšit se můžete na OneRepublic, Macklemore, Ellie Goulding i spoustu novinek 1 fotografie
Zdroj: Colours of Ostrava

Osm hudebních scén, téměř 70 zahraničních kapel a přes 40 domácích jmen, rozsáhlé mezinárodní fórum Meltingpot, živý orloj Carilló, novinky jako Cacao stage, multimediální výstava Colours XXperience, bohatá výzdoba areálu nebo Biohacking Expo... to jsou hlavní taháky 20. ročníku festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 19. do 22. července v unikátní industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic.

Zveřejněno: 7. 6. 2023

„Letošní jubilejní ročník Colours of Ostrava nabídne nejdražší program ve své historii. Podařilo se nám sestavit pestrý a vyvážený line-up, složený jak z největších světových hudebních jmen, která plní koncertní haly i stadiony, tak i z posluchačsky náročných projektů,“ říká na úvod ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Mám radost, že se fórum Meltingpot zaměří na dlouhověkost, zdraví a výkonnost, což jsou aktuálně jedny z nejdiskutovanějších témat ve vědě i společnosti. Zároveň návštěvníci ve festivalovém areálu zažijí již od vstupu řadu novinek – výstavy, výzdobu nebo unikátní Cacao stage,“ dodává Zlata Holušová.

Hudba všech žánrů z 30 zemí celého světa

Na osmi hudebních scénách vystoupí téměř 70 zahraničních kapel a přes 40 domácích jmen. Na základě pečlivého dramaturgického výběru přijedou v létě do Ostravy kapely a hudebníci z 30 zemí ze všech koutů zeměkoule, v obrovské šíři žánrů – world music, rock, pop, elektronika, neoklasika, cumbia, punk, jazz, hip hop nebo soul. „Zaručujeme, že návštěvníci budou odcházet s pocitem, že zažili něco výjimečného a strhujícího,“ láká Zlata Holušová.

Konkrétně se můžete těšit například na OneRepublic, Macklemore, Ellie Goulding, Nialla Horana, Toma Grennana, nigerijskou superstar Burna Boy, závěrečnou party s Purple Disco Machine, kultovní indie-rockery Interpol, fenomenálního zpěváka Jacoba Collieru, legendu brazilské hudby Gilberta Gila, hvězdy elektronické hudby Purple Disco Machine, Kavinsky, ZHU, Danger, nekompromisní dvojici Sleaford Mods, ale i třeba Ewu Farnou, Bena Cristovao, Monkey Business, vypsanou fiXu a spoustu dalších…

„Mám radost, že se fórum Meltingpot zaměří na dlouhověkost, zdraví a výkonnost, což jsou aktuálně jedny z nejdiskutovanějších témat ve vědě i společnosti. Zároveň návštěvníci ve festivalovém areálu zažijí již od vstupu řadu novinek – výstavy, výzdobu nebo unikátní Cacao stage,“ říká Zlata Holušová.

Vůbec poprvé v České republice právě na Colours of Ostrava vystoupí s devatenáctičlennou sestavou hudebníků a tanečníků nigerijský zpěvák Burna Boy, globální velvyslanec africké hudby, držitel Grammy a mnoha nominací. V rámci rozlučkového turné Aquele Abraço Tour s dvanáctičlennou kapelou složenou ze členů své rodiny k nám také poprvé přijede jedna z největších a nejvlivnějších světových hudebních legend všech dob – brazilský hudebník Gilberto Gil. Letos osmdesátiletý písničkář, držitel devíti cen Grammy, nositel francouzského Řádu čestné legie, člen Brazilské literární akademie, autor desítek alb, ale i sociální aktivista, ochránce životního prostředí a politik, zahraje „the best of“ své bohaté hudební kariéry. Festival pak v sobotu zakončí velkou narozeninovou party německý producent, DJ a držitel letošní Grammy Purple Disco Machine.

Co by byl ale festival bez domácí hudby? Z České republiky se představí například Ewa Farna, Ben Cristovao, Monkey Business, Prago Union & Krotitelé Dechů, PSH Live band, ale i Lenka Dusilová, Vlasta Redl, vypsaná fiXa, Dunaj & Za vodou ansámbl, Zrní, Moimir Papalescu & The Nihilists a řada dalších.

Kromě dvou hlavních open-air scén Česká spořitelna stage a Liberty stage proběhnou koncerty také na ORLEN Drive stage s divokými, tanečními, odpichovými kapelami, na scéně Vítkovice Gong stage v multifunkční aule, která nabídne zklidněné, soustředěné a hluboké hudební zážitky, nebo na Full Moon stage, zaměřené na to nejaktuálnější ze současné alternativní zahraniční i domácí hudební scény. Na pobřeží azurových moří Střední Ameriky zavede návštěvníky nová Cacao stage s tanečními a pohybovými workshopy, intimními vystoupeními písničkářů a předními světovými DJs a hudebníky z žánru organic electronic.

Hlavním tématem Meltingpotu se letos stane longevity, health & biohacking. Jako hlavní hosté vystoupí Matthew Walker, přední světový odborník na spánek a autor světového bestselleru Proč spíme, dále Patrick McKeown, expert na dýchání, autor knihy The Oxygen Advantage a několika dalších bestsellerů, nebo Jamie Catto, zakládající člen kapely Faithless.

Divadlo, kultura a živý orloj

V rámci divadelního programu uvedou na Colours of Ostrava Městská divadla pražská muzikál Lazarus Davida Bowieho, ve kterém kromě starších hitů zazní i písně z alba Blackstar, vydaného krátce před zpěvákovou smrtí. V hlavní roli září Igor Orozovič. Divadelní zpracování skandální rozhlasové hry Koule v režii Davida Drábka v hlavní roli s Pavlou Tomicovou přiveze do Ostravy Klicperovo divadlo Hradec Králové. S nominacemi na Cenu Divadelních novin, Cenu Thálie či Cenu divadelní kritiky přijíždí do Ostravy taneční inscenace Ostrov! našeho předního souboru Burkicom. Improvizaci bez hranic předvedou soubory Cabaret Calembour a VOSTO5. Ridina Ahmedová uvede inspirativní představení o vztahu k vlastnímu tělu Sádlo. Španělský magický živý orloj Carilló bude velmi osobitým způsobem odměřovat čas po každém koncertě u ORLEN Drive stage. Vedle Kina České televize uvidí návštěvníci také filmy, které v exkluzivní projekci uvede Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pod názvem KVIFF@Colours.

Meltingpot a Biohacking Expo

Lístek na Colours of Ostrava zároveň platí i na vstup na mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Jeho šestý ročník na nejméně deseti scénách nabídne přes 200 inspirativních řečníků z celého světa z různých oblastí společenského života. Hlavním tématem se letos stane longevity, health & biohacking. Jako hlavní hosté vystoupí Matthew Walker, přední světový odborník na spánek a autor světového bestselleru Proč spíme, dále Patrick McKeown, expert na dýchání, autor knihy The Oxygen Advantage a několika dalších bestsellerů, nebo Jamie Catto, zakládající člen kapely Faithless, filmař, hudebník, spisovatel a fotograf.

V areálu festivalu návštěvníci nově najdou Biohacking Expo, výstavní a prodejní zónu představující společnosti zabývající se zdravím, výkonností, dlouhověkostí. „Zájemci se budou moci seznámit s aktuálními trendy na poli péče o svou zdravotní i duševní pohodu, objevit tajemství biohackingu na vlastní kůži nebo otestovat stroje, které pro výcvik astronautů používá dokonce i NASA,“ dodává Zlata Holušová.

Unikátní výzdoba, výstava Colours XXperience

Nově areál festivalu oživí řada výtvarných instalací a výstav. Na multimediální expozici Colours XXperience v zatím nepřístupných prostorách industriálních sklepů Dolních Vítkovic přiblíží sedm umělců imerzivním způsobem 20 let emocí a zážitků spojených s Colours of Ostrava. Areál nové Cacao stage přetvoří ostravská skupina 3ART Atelier ve spolupráci se studiem KASHMIR v magický les, plný mihotajících se světel, surreálních projekcí a překvapivých skulptur. Pod Gongem a u ČEZ Family Parku najdou návštěvníci dvě výstavy výtvarníka Jana Šádka. Sochami jako ze sci-fi filmů vyzdobí Goodlife stage na Meltingpotu izraelský kolektiv OFFBiT. V areálu také vyroste Fénixova zahrada plná květin, které návštěvníky obejmou hřejivým světlem i nadpřirozenou strukturou.

Bezhotovostní festival

Největší organizační novinkou je, že letos poprvé bude možné v areálu festivalu na všech místech platit pouze obvyklými platebními kartami, telefony či hodinkami – stejně jako jinde v obchodech, restauracích či službách. Prodejní místa tedy nebudou vůbec přijímat hotovost. „Je nám jasné, že jde o velkou změnu, ale věříme, že ji návštěvníci jako na mnoha dalších akcích ocení. Zkušenost ukazuje, že platby kartami velmi zrychlují a zpohodlňují obsluhu. Také nebudete muset hlídat hotovost, kterou máte právě u sebe, a vybírat z bankomatu,“ vysvětluje Zlata Holušová. Zároveň zdůrazňuje: „Nejde o uzavřený cashless systém – čip na ruce, na který byste si nahrávali finanční prostředky, a hlídali, kolik vám zbývá. V našem případě budete platit vlastní kartou. Nebudete si muset kamkoliv předem či v průběhu nahrávat peníze a ani po akci nebudete samozřejmě muset žádat o vrácení.“

Ubytování, vstupenky

Jako v minulých letech nebude chybět ČEZ Family Park, velká rodinná zóna s bohatým programem i hlídáním dětí. V rámci Colours Plus budou moci návštěvníci díky slevám nebo vstupům zdarma prozkoumat ostravské turistické cíle a potvrdit si či zjistit, že Ostrava a Moravskoslezský kraj stojí za návštěvu. Tradiční projekt Colours bez bariér nabídne zdravotně znevýhodněným návštěvníkům řadu výhod a služeb, aby si bez starostí užili festival.

A kde během Colours of Ostrava spát? Vedle řady ubytování pod střechou mohou návštěvníci využít festivalový kemp vedle Slezskoostravského hradu nebo nově nedaleko areálu luxusní stany Chill Village a předem postavené stany Tent Inn Village. Prahu a Ostravu také propojí tradiční Colours Expres Českých drah. Ze Slovenska až k branám festivalu budou vypraveny speciální festivalové autobusy.

Čtyřdenní a jednodenní vstupenky jsou k dostání na www.colours.cz a v síti GoOut. Děti do 140 cm mají vstup zdarma, nad 140 cm a do 15 let zvýhodněné vstupné. Klienti České spořitelny a držitelé karet ISIC, IYTC, ALIVE mají slevu 600 Kč na aktuální cenu čtyřdenní vstupenky. Senioři nad 65 let pak v sobotu vstup zdarma. 

 

foto: Colours of Ostrava, zdroj: Colours of Ostrava

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...