fbpx

Dělá se vám nevolno u počítače? Možná trpíte na cybersickness 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Znáte ten pocit, když se vám během prohlížení internetu nebo práce na počítači najednou udělá nevolno a zatočí se vám hlava? Pokud ano, s největší pravděpodobností se jedná o tzv. cybersickness

Zveřejněno: 21. 5. 2023

Cybersickness neboli kybernetická nevolnost vzniká stejným způsobem jako vcelku běžná nemoc z pohybu. Ta se nejčastěji objevuje během jízdy autem, na lodi nebo na atrakci v zábavním parku, když naše smysly vysílají do mozku protichůdné signály. U cybersickness lze pozorovat skoro identické příznaky, ale na rozdíl od nemoci z pohybu se dostaví nejčastěji v případě rychlého scrollování na mobilním telefonu, používání více monitorů na počítači, nebo třeba když při videohovoru někdo jiný ovládá vaši obrazovku.

Jak to funguje

K tomu, abyste měli jasný přehled o tom, v jakém prostoru se nacházíte a jak se v něm pohybujete, potřebuje své smysly. Pokud ale dojde na situaci, kdy smysly začnou do mozku posílat protichůdné informace, nevyhnutelným důsledkem je dezorientace a některé další fyzické příznaky.

Jako jistou paralelu tohoto stavu mimo digitální svět lze uvést mořskou nemoc, kdy během plavby na lodi ve své kajutě cítíte, že se neustále pohybujete nahoru a dolů. Vaše oči ale žádné známky pohybu nezaznamenávají a může se stát, že se vám hodně rychle udělá špatně od žaludku.

U cybersickness ale není spouštěčem skutečný pohyb, jako je tomu právě na lodi. Všechny příznaky jsou vyvolány pouze vnímáním pohybu, ale ne pohybem samotným. I tak se ale lze nepříjemného stavu zbavit podobně jako u mořské nemoci – tedy, soustředěním se na nějaký stabilní objekt.

Pocit závratě nebo toho, že se s vámi točí celá místnost, je nejčastěji vyvolán dlouhodobou prací na počítači a sledováním obrazovky.

Podobně jako je to s nemocí z pohybu, i cybersickness se u některých lidí může projevit působením i toho sebemenšího spouštěče. Jiní zase příznaky nepocítí ani při větší zátěži. Mezi nejčastější příznaky kybernetické nevolnosti patří:

Nevolnost

Nevolnost je nejčastějším příznakem cybersickness. Pokud máte navíc zrovna plný žaludek, nebo se celkově necítíte zrovna ve své kůži, nevolnost může nabrat na intenzitě a skončit i zvracením.

Závrať

Pocit závratě nebo toho, že se s vámi točí celá místnost, je nejčastěji vyvolán dlouhodobou prací na počítači a sledováním obrazovky. Se závratí se často pojí již zmiňovaný pocit dezorientace nebo problémy se soustředěním.

Bolest hlavy

Pokud trávíte při práci na počítači delší čas bez změny polohy, jen těžko se vyhnete napětí v oblasti krční páteře a ramen. To povede k bolesti hlavy, ospalosti, zarudnutí nebo nadměrnému pocení.

Únava očí

Neustálé sledování obrazovky počítače nebo mobilního telefonu je pro oči poměrně velká zátěž. Pokud si nedopřejete pravidelnou pauzu, pak se budete pravděpodobně potýkat se suchýma očima, podrážděním nebo rozmazaným viděním.

Jak tomu předejít

Jestliže trpíte na příznaky cybersickness, návštěva lékaře nebo odborníka pro vás pravděpodobně není jediným možným řešením. Pokud budete dodržovat následující body, nebo alespoň některé z nich, zásadně zvýšíte svoje šance na to, že se jí vyhnete:

  • zkraťte celkový čas, který strávíte u obrazovky
  • dodržujte pravidelné přestávky, protáhněte se a změňte polohu
  • soustřeďte oči na nějaký stabilní předmět
  • vyhýbejte se používání více obrazovek najednou
  • pište si poznámky rukou, nikoli elektronicky
  • zpomalte rychlost posouvání myší nebo prstem
  • vyhýbejte se těžkým jídlům před dlouhým pobytem u obrazovky
  • větrejte si v místnosti, kde se zrovna nacházíte
  • vyhýbejte se elektronickým obrazovkám v jedoucích vozidlech

Pokud se některé příznaky cybersickness objeví, jednou z metod, jak se nevolnosti zbavit, je také dlouhé a hluboké dýchání. Pokud se vám ale udělá opravdu špatně, nejlepším řešením je samozřejmě při první příležitosti od obrazovky co nejrychleji odejít a dopřát si trochu odpočinku.

Související…

Proč některé písně nemůžeme dostat z hlavy? Může za to ušní červ
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Healthline

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...